SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| RESULTATER: VASALOPPET: Kvinner- Menn| NORGESCUP: SØNDAG: 20/30 km: Kvinner- Menn| LØR: 10/15 km: Kvinner- Menn| FRE: Sprint: Kvinner- Menn| VM OBERSTDORF: SØNDAG: 50 km: Menn| LØR: 30 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER| MEDALJEOVERSIKT VM
Mens du sover står søvnmonitoren Somnofy på nattbordet og måler din søvnkvalitet. Foto: VitalThings.

Mens du sover står søvnmonitoren Somnofy på nattbordet og måler din søvnkvalitet. Foto: VitalThings.

TOPPIDRETT OG SØVN: – Somnofy er et norsk produkt, og blant utøverne som bruker Somnofy til å skaffe seg et konkurransefortrinn er Jørgen Graabak, Niklas Dyrhaug og Andrew Musgrave

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

PRODUKTNYTT

Topputøvere retter fokus mot søvn for å prestere bedre

Å prestere optimalt er summen av alle de riktige valgene en utøver gjør i hverdagen. Prestasjonssirkelen kan grovt sett deles inn i trening, ernæring og restitusjon.

Innen trening og ernæring er det mange som gjør mye riktig. Restitusjon har vært vanskelig å overvåke i samme grad.

I dag finnes det imidlertid svært presise måter å måle søvn kontaktløst, som enkelt muliggjør strukturert arbeid med forbedringer i restitusjonsfasen.

Søvn er den viktigste delen av restitusjonsfasen. Forskere anbefaler 7-9 timer søvn i døgnet for vanlige mennesker. Selv om dette er individuelt vil kravet til søvn være høyere hos toppidrettsutøvere.

Det er imidlertid ikke bare mengden som er viktig, kvalitet spiller også en viktig rolle. Fragmentering av søvn, og tid i ulike søvnfaser har betydning for hvor mye du får ut av tiden som tilbringes i sengen.

De ulike søvnfasene er alle viktige, og deles inn i dyp søvn, REM-søvn og lett søvn.

Dyp søvn oppnås i størst grad tidlig i søvnforløpet. I denne fasen slapper muskulaturen av, og det skilles ut veksthormon. Derfor er denne fasen spesielt viktig for muskulær restitusjon.

REM-søvn kommer i større grad mot slutten av søvnforløpet, og er viktig for kreativitet, læring og koordinasjon. 20-25% av søvntiden tilbringes i hver av disse to fasene.

Resten av søvntiden tilbringes i lett søvn, eller i en tilstand mellom lett søvn og våkenhet. Både i dyp søvn og i lett søvn dannes såkalte søvnspindler; intense hjernebølger som er viktig for å overføre ny kunnskap og læring fra dagen før fra korttidslageret (Hippocampus) til hjernens harddisk (Hjernebarken).

Sammen med søvnforskere, Olympiatoppen og topputøvere har det norske selskapet VitalThings utviklet Somnofy, en kontaktløs monitor, som i dag er det nærmeste man kommer avanserte søvnstudier med en rekke kroppssensorer på søvnlaboratorier (Polysomnografi).

Dette gjøres ved å måle bevegelse og pustefrekvens med radarteknologi. Ved hjelp av avansert maskinlæring er Somnofy  i stand til å måle søvntid og søvnfaser med svært høy nøyaktighet.

Produktet er norsk, og blant utøverne som bruker Somnofy til å skaffe seg et konkurransefortrinn er Jørgen Graabak, Niklas Dyrhaug, Andrew Musgrave og triatlonlandslaget i tillegg til flere svært profilerte utøvere.

Graabak sa følgende til NRK, da de spurte han om betydningen av Somnofy:

– Jeg føler det har gjort at jeg har blitt mer stabil. Jeg føler meg skarp når jeg står på startstreken. Det viser også resultatene mine det siste året. Hvor mye av æren som skal gå til søvnmåling, vet jeg ikke. Men at det har vært viktig, er jeg ikke i tvil om.

Remi Andersen er laglege for Norges Skiforbunds junior-, rekrutt- og paralandslag. Han har i alle år vært opptatt av søvn som prestasjonsfaktor og er nå også en del av Somnofy-teamet. Remi uttaler: – Enkelt sagt er det tre ting som påvirker prestasjonen: Søvn, ernæring og trening. Av disse er søvnen viktigst da den har så stor påvirkning på både energinivået/treningsutbyttet og energiomsetningen i kroppen.

– Som landslagslege er jeg derfor opptatt av å formidle søvnens betydning for gode prestasjoner. Aktive utøver har behov for minst 8-9 timer god søvn. Når jeg ser tilbake på de løperne jeg har fulgt de siste tre årene er det en klar sammenheng mellom søvntid og resultater.

– Søvn er for kroppen som laderen for mobilen: Får du ikke fulladet i løpet av natten må du over på sparemodus utover dagen.

– Somnofy gir mulighet til å føre egen «søvndagbok» - på lik linje med treningsdagboken. Med økt innsikt og kunnskap om egen søvn kan det være lettere å se sammenhengen mellom restitusjon og resultater.

Om du ikke vil la Somnofy gjøre jobben for deg, kan du prøve ut noen av disse rådene fra søvnforskerne Harald Hrubos-Strøm og Børge Sivertsen:

  1. Prøv å endre tankemønster. Bekymringer går ut over søvnen. Dersom du tenker og fokuserer på at du ikke får sove, kan søvnproblemet bli verre.
  2. Soveomgivelser. Soverommet bør holdes kjølig, slik at kroppen får mulighet til å senke temperaturen. Dette gjør deg søvnig. I tillegg bør du sørge for at soverommet er så mørkt som mulig, og at rommet er ryddig. Rot kan minne deg på alt du ikke rakk å gjøre på dagtid.
  3. God døgnrytme. Legg deg og stå opp til omtrent samme tid hver dag.
  4. Unngå skjermer. Sett telefonen i fly- eller nattmodus, slik at du ikke vekkes av små lydsignaler eller lys fra telefonen. Forsøk å unngå skjermaktivitet den siste tiden før du skal legge deg.
  5. Senk aktivitetsnivået. Mange som sliter med søvnen har for mye aktivering og våkenhet i hjernen. For å dempe dette kan du før leggetid notere ned bekymringer og andre negative tanker.
  6. Ha fokus på velvære før leggetid. Ta for eksempel en varm dusj, eller drikk noe varmt og koffeinfritt.

* Hjemmeside for søvnmonitoren Somnofy fra VitalThings


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Trimtexløpere på trening i de norske fjell. Foto: Trimtex.

NORSK TRENINGSTØY-LEVERANDØR GÅR FOR RESIRKULERT TANKEGANG

– Vi lever av det vi selv kaller Nordisk Råskap

KORONATILTAK FOR IDRETTEN MED MERE FRA REGJERINGEN

Viderefører smittetiltak – men gir lettelser for barn og unge

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Morten Sætha og Mihhail Lukertsenko fra Swix Racing Service. Foto: Swix.

DEL 1 OM FLYTENDE GLIDER: FART PÅ FLASKE

– Mye prat om Gallium fra 2008-2009 og framover, og det ga oss en dytt i baken