VM-SNARVEIER mellom nyhet 2 og 3| SISTE VM-RESULTATER: TIRSDAG: 10 km: Kvinner| 800 GULLARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER
Topptrent.com - Treningsveiledning for langrenn og løp.

Topptrent.com - Treningsveiledning for langrenn og løp.

TOPPTRENT SPØRSMÅL nr. 1: – Hvor viktig er periodisering for ungdomsløpere? ... ... Anbefales den modellen eller er det andre modeller som heller foretrekkes?

SE SVAR FRA TOPPTRENT:

Langrenn.coms publikum spør og Topptrent svarer.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

SPØRSMÅL

Hvor viktig er periodisering for ungdomsløpere? Typisk eksempel fra min egen ungdomstid var at vi kunne kjøre 3-ukers bolker i mengdetreningsperioden med lav, middels og høy treningsmengde av typen 5 timer, 10 timer og 15 timer, før vi igjen startet på 5 timer, så 10 og så 15. Slik snurret treningshjulet uke etter uke.

Hvis vi tenker oss en 15-åring, er dette en praksis som gjøres også nå i 2020 og anbefales den modellen eller er det andre modeller som heller foretrekkes?

--- ---

SVAR

Periodisering har mange fordeler for ungdomsløpere. Det er en fin måte å venne seg til perioder med høyere treningsbelastning og det gir en god trygghet på at man får nok av overskudd med jevne mellomrom. De aller fleste vil også få større framgang av å variere treninga på denne måten, kontra det å trene veldig likt fra uke til uke.

Periodisering kan legges opp på mange måter, spesielt for eldre utøvere. Men modellen du beskriver med lett, middels og hard uke, egner seg godt for veldig mange i ungdoms- og juniortida. Da blir ikke de harde periodene lenger enn at man tåler de godt, og det gir en god trygghet å ha en lett uke med jevne mellomrom.

Det er viktig at det er merkbar forskjell på de tre ukene, men det trenger ikke nødvendigvis være fullt så stor forskjell i timer som du beskriver i spørsmålet. Det er uansett viktig at den lette uka virkelig gir overskudd og man bør legge inn en eller to hviledager. I snitt bør det også være litt kortere økter i den lette uka. Mot slutten av lettuka, er det lurt å ha en «standardøkt» som viser deg om du er klar til å kjøre på med to gode treningsuker.

En slik økt kan være en intervall i en fast runde eller på mølle, i løp eller på rulleski. Noter ned tider, følelse og eventuelt puls på rundene. Når du har gjort økta noen ganger, får du fort et bilde på om alt fungerer som det skal. Normalt sett fungerer standardøkta bra og man kan fortsette med en middels og en hard uke. Men om man har dratt det for langt på samling eller i harduke, vil det fanges opp av en slik økt og man kan ta noen lette dager til.

Middels-ukene skal være ganske normale treningsuker, men mange har en ekstra intensiv økt denne uka. Man har gjerne godt overskudd etter lettuka, og man kan dermed få bra utbytte av å i blant ha tre hardøkter. I den uka med mest trening, kan man gjerne prioritere mer rolig mengdetrening. En slik type variasjon vil som sagt gi mer effekt for de fleste, og i tillegg god læring.

Over tid vil man merke hvor i denne syklusen man normalt sett presterer best. Dette er noe man kan ta med seg, både for å plassere nøkkeløktene inn på best mulig tidspunkt, men også for å lære seg en fornuftig inngang mot de viktigste konkurransene. Periodisering er med andre ord noe jeg virkelig anbefaler, også for yngre utøvere.

Med vennlig hilsen
Geir Endre Rogn
Topptrent.com

--- ---

NOE DU LURER PÅ?

Har du spørsmål om trening for langrennsløpere og/eller løpere? Spørsmål sendes til post@langrenn.com og Topptrent.com ved Geir Endre Rogn vil svare.

Spørsmålene presenteres anonymt, så du trenger ikke være redd for å stille "dumme spørsmål", selv om det ikke finnes. Alle spørsmål rundt konkrete ting Langrenn.coms publikum lurer på er gode.

* Bli for øvrig kjent med Topptrent gjennom denne artikkelen


SNARVEIER

* VM JUNIOR VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM U23 VUOKATTI
Program| Norges Tropp| Smøretips| Startlister| Resultater
--- ---
* VM POKLJUKA - SKISKYTING
Program| TV-tider| Norges Tropp| Medaljeoversikt| Startlister| Resultater
--- ---
* NORGESCUP FØRDE - SENIOR
Program| Smøretips| Startlister| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse

KORONATILTAK FOR IDRETTEN MED MERE FRA REGJERINGEN

Viderefører smittetiltak – men gir lettelser for barn og unge

Erik Røste. Foto: Erik Borg.

ERIK RØSTE OG SKIFORBUNDET STÅR OPP FOR GRASROTA – HAR SENDT KORONA-BREV TIL IDRETTSFORBUNDET

Stiller spørsmål ved de ulogiske nedstegningene - Les brevet i sin helhet

Morten Sætha og Mihhail Lukertsenko fra Swix Racing Service. Foto: Swix.

DEL 1 OM FLYTENDE GLIDER: FART PÅ FLASKE

– Mye prat om Gallium fra 2008-2009 og framover, og det ga oss en dytt i baken

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com og Langrenn.com. Fotomontasje: Langrenn.com.

DEL 1: OVERTRENT ELLER FEILTRENT? Hva er forskjellen, og er det ene verre enn det andre? Hvem er mest utsatt?

Mangeårig landslagstrener: – Færre ungdommer som klager over «pakka lår»

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

TRENING: TAR DU MARTHE KRISTOFFERSENS UTFORDRING?

– Det er jo en ganske intensiv økt og så snakker vi mye syre