www.langrenn.com

SE ALLE PLUSS-ARTIKLER| SKIPLUKKER'N SVARER

Trening i sesongen

Gjermund Hellerud

Hvordan trene i sesongen?
Dette er et spørsmål som det er veldig vanskelig å gi noe entydig svar på, og jeg vil anta at svarene er omtrent like mange som det finnes løpere.
Tips en venn  Skriv ut
26.12.2002 - Roger Mohaugen
Annonse

I mine yngre dager hørte jeg hele tiden at man skulle hvile 2 dager før en konkurranse, noen ganger prøvde jeg dette med hell, mens andre ganger gikk det skeis. Så var det plutselig noen som fant ut at dagen før var den beste hviledagen. Mens andre igjen antydet en lettere fartsleik dagen før……….slik kan en fortsette med alle former for trening i en sesong, intervaller, styrke, løping osv…… Jeg tror at etter hvert som man blir eldre, og har prøvd og feilet mange nok ganger, finner man ut et ”system” som passer en best. Og det er også veldig viktig å finne et system som en er trygg og som en har troen på.

Den psykiske belastningen ved å skulle gå renn er veldig stor, mye større enn en skulle tro, og faste treningsopplegg i uken før viktige konkurranser og ikke minst faste rutiner i timene/ minuttene før et renn, vil være av stor betyding for resultatet, under forutsetning at du har erfart at ”dette lykkes jeg med”. I min lange karriere har også jeg hatt faste ritualer før renn, både i uken forut og på selve renndagen. Uken forut kommer litt an på lengden på rennet jeg skal gå og viktigheten av rennet. Men prinsippet har vært det samme hele tiden og på selve renndagen er ritualene de samme uansett distanse og teknikk. Og jeg blir fort stresset og litt i ulage hvis de ritualene ikke kan gjennomføres. Men det er meg da, og jeg er vel typen som liker å ha faste ting å forholde meg til, og er sånn ellers i livet også ,det er ytterst sjelden at jeg tar ting på sparket.

Treningsopplegget mitt går som regel 4-5måneder frem i tid, sammen med alle andre gjøremål som jobb, møter i diverse styrer og utvalg osv…….. Men tror neppe jeg er alene om å ha det sånn. Trygghet er en forutsetning for å lykkes. Derfor har de siste ukene nå vært litt slitsomme rent psykisk. Forkjølelse, halsbetennelse og bihulebetennelse har gjort at jeg har mått trene på en helt annen måte enn planlagt, noe jeg liker svært dårlig. Og selv om jeg den siste uken har fått trent 3-4timer om dagen, føles det ikke tilfredstillende da jeg ikke har fått lov, ei heller orket til å trene hardt på grunn av penicilinkur. Det som nå skjer er at jeg må gamble i forkant av norgescupen på Gjøvik om 3uker, og det kan slå begge veier, men usikkerheten over at jeg har mistet en del renn, hardøkter og harde langkjøringer gjør at jeg føler at jeg ikke har noe valg. Men trøsten hvis jeg skulle mislykkes, er at jeg kommer til å få igjen for denne treningen noen uker senere, og det er tross alt bedre å få en formtopp i løpet av sesongen enn å bare gå rundt i den ”normale” formen. Og det fins for meg viktigere renn enn ei 3-mil i en Norgescup, men det hadde vært kjekt å vært i form..

Programmet mitt de neste 3-ukene, under forutsetning at jeg ikke blir syk eller skadet, er:

Uke 1.Trene mellom 3-4tdaglig.Totalt 12 økter ca 23-24t 4 hardøkter(3 på ski + 1 på beina) 1 styrkeøkt med tunge vekter.

Uke 2.Trene ca3t pr dag de 2 første dagene, deretter 1 rolig dag ca.1t. Gå renn den 26,28 og 29 Uke

3.Lett rolig trening den 30. Gå renn 31. Deretter ca.1- 1.30t lett trening pr dag frem til 3-mila på Gjøvik. Innerst inne har jeg stor tro på dette opplegget, og det er en psykisk trygghet. Så får vi se da den 4 januar hvor jeg er å finne på resultatlisten.

Hvis opplegget funker, skiene er bra og teknikken sitter, ja da får resultatlisten svare på hvor god en er…….. 3-mil er en fin distanse, men fellesstart for en som ikke er så startrask kan være et mareritt, så jeg håper det er en kjempebred trase på Gjøvik. Og ikke minst mange lange motbakker, stygge utforkjøringer og minimalt med flater, men normene på en langrennsløype er vel litt annerledes vel?? Lurer på om det ikke skal være 1/3 av hvert(moter, sletter, utfor)

Ønsker alle en riktig God Jul. Gjermund Hellerud


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut


Snart sesongstart for langdistansegutta

Langrenn.com følger langdistanselandslaget

Unge toppløpere, men ingen fra Norge

Langrenn.com følger skistjernene

Mandagens lokale resultater

Langrenn.com følger langrennsporten Norge rundt

Uttak til Kavgolovo

Hofstad suveren i Romjulsrennet.

Langrenn.com følger lokale renn

Dagens resultater fra lokale renn

Langrenn.com følger Langrennsporten Norge rundt

Tchepalova med egen hjemmeside

Langrenn.com følger skistjernene

Utholdenhetstrening for langrenn.

Langrenn.com gir deg treningsfaglige innspill

Langrenn.com på WAP

Har dopingbeskyldningene ødelagt langrennssporten?

Undersøkelse på Langrenn.com

Tre på rad for Bjerke

Resultater fra Åsenrennet 2002

Trening i sesongen

Gjermund Hellerud

Info Sparebanken Hedmark Cup

Langrenn.com følger langrennsporten Norge rundt

Revolverintervju med Laila Selbæk

Savner du hvit jul ?

Rindalsrennet!

Laila Selbæk

Kulden stopper Skorstad

Frode Andresen vil gå i Russland

600 påmeldte i Åsenrennet

Langrenn.com følger lokale renn