---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Steinar Mundal. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Steinar Mundal. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Treningstrend blant unge bekymrer

Kommentar

- Det virker som yngre utøvere og klubbtrenere ser på hva landslagsløpere og langløpere gjør, og drar dette ned på et nivå hvor det ikke hører hjemme. Dette er blant punktene landslagstrener Steinar Mundal ser på som bekymringsfulle.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


BEKYMRINGSMELDING FRA EN LANDSLAGSTRENER SOM HAR VÆRT MED LENGE

Vil gjerne formidle et par ting som bekymrer meg, og som jeg regner med kan bli et diskusjonstema fremover. Håper dette kan bidra til at vi tenker utviklingstrappa for å få ett godt sluttresultat: GODE SENIORLØPERE.

PUNKT 1
- Hvor mye skal vi stake på rulleski/ski.
- Hvor lenge skal en stakeøkt vare.
- Hvor tidlig skal utøvere i alder stake rene økter.

PUNKT 2
- Hva slags hardøkter skal yngre utøvere trene.
- Hvor langt ned i alder skal intensitet 3 brukes.
- Hvor mye hardt skal det kjøres på samlinger.

Punkt 1
Ser oftere og oftere at utøvere helt ned i 14-15-årsalderen har rene stakeøkter, gjerne på 2 timer. Terrenget kan være tungt, men likevel staker de. De klarer det, men gjør veldig mange tekniske feil fordi de rett og slett ikke er sterke nok til å gjøre det riktig. Hva er hensikten med denne treningen?

Skal vi beholde den klassiske teknikken bør de yngre bli flinke i de to andre teknikkene og, dobbeltak med fraspark og diagonalgang. Det du øver på blir du som regel god i.

Det er en utvikling jeg er bekymret for. Kan og skyte inn at jeg ser at mange gode junior- og seniorløpere har med en 3-4 timer stakeøkt i uka. Er det fornuftig for en som satser langrenn, eller bør det være forbeholdt langløpere? Jeg bare spør?

Hvis det blir gått på rulleski på gangfelt eller vei, bruk heller mer tungtrullende hjul, da blir det enklere å gå alle teknikker. Rulleskiløype er og kjempeviktig å bruke for de som har. Ufarlig med hensyn til trafikk, og et terreng hvor du lærer teknikkskifte og bruker alle teknikker.

Det virker som yngre utøvere og klubbtrenere ser på hva landslagsløpere og langløpere gjør, og drar dette ned på et nivå hvor det ikke hører hjemme. De yngre utøverne bør lære seg å stake riktig i lett terreng hvor de skal bruke det på vinteren.

En annen ulempe med mye staking på rulleski gjør at utøverne går med høye skuldre, noe som ikke er så bra for en avslappet stavføring i diagonalgang. Du får og bedre trening når du kobler inn beina.

I konkurranser blir det til at de presser staking så langt som muligt opp i motbakker, og kaster seg på stavene og staker så fort toppen av bakken er nådd.

Hører og både trenere og yngre utøvere snakker om å gå med «blanke» ski i konkurranser til vinteren.

Ikke se på hva brødrene Aukland, Johan Kjølstad eller de andre gode langløperne gjør. De skal bruke det i sine konkurranser, der terrenget som regel er litt lettere. De trener på det de skal bruke i sine konkurranser, og er sterke nok til å gjøre det riktig.

Er redd for at fokuset på staking nedover i rekkene gjør at diagonalgang og dobbeltak med fraspark kan bli en glemt teknikk.

Mitt råd er:
Bli veldig god til å stake i lett terreng der du skal bruke denne teknikken. Bruk dobbeltak med fraspark og diagonalgang der disse teknikkene bør brukes, OG TREN PÅ DET.


PUNKT 2
Min mening er at yngre utøvere bør kjøre intervalltrening uten å være for nøye på intensiteten.

Hva vet en 14 åring om sin terskel/intensitet 3? Hva vet en trener om hva slags sone en 14- eller 15-åring har?

Når det skal trenes intervall for 14-15 åringer er det terrenget som bør bestemme intensiteten, ikke om det er int. 3 eller 4. Litt det samme som under punkt 1, det er lett for å dra de voksnes intervalløkter ned på et nivå hvor det ikke hører hjemme.

For å trene fornuftig intensitet 3 økter bør en være godt trent og helst fra junior og oppover.

Er det klubbtreninger, eller andre fellestreninger bommer antageligvis de fleste på en int. 3 økt siden den skal være kontrollert. En bør ha erfaring og være godt trent for å ha utbytte av disse øktene.

Uansett alder er det best å trene disse øktene alene, eller gå i sitt eget tempo også i en gruppe. Hvem av de yngre utøverne har evne til det?

En intensitetsøkt i sone 3 på f.eks. 5 x 10 min bør bare brukes av godt trente juniorer og seniorer, ikke for yngre utøvere. Lag intervalløktene med fornuftig dragslengde, forskjellig terreng, ikke bare motbakke.

La de ta i, det er det de som regel gjør uansett.

En intervalløkt på 4 x 4 minutter i lett terreng tar ikke livet av en utøver selv om du tar i, men det kan en 5 x 10 min intervalløkt gjøre.

Hvor mye hardt skal det kjøres på en samling for yngre på team og klubber:
Har ett siste punkt som jeg vil berøre. Etter intervallbølgen som raste over landet for en del år tilbake, har landslagene lagt seg på en filosofi med mye mengde og lite hardt.

På samlinger hvor vi har tid til å trene og hvile mye, blir det lagt vekt på mengdetrening med ispedd 2 hardøkter. På en hard ukes samling kan vi ha 3 hardøkter.

Jobben for oss trenerne er å holde utøverne tilbake på hardøktene, spesielt når vi trener sammen som ett lag. Da er det med litt undring jeg hører at enkelte klubber og team prøver å presse inn flest mulig hardøkter på en utvidet helgesamling, kanskje 3 hardøkter på 4 dager.

Legg i stedet inn rolige langturer på beina, noe som ikke alltid er lett å få til hjemme for utøvere som går på skole. Del opp i grupper med mest mulig jevne utøvere, da kan alle få en god økt.

En hard økt med mange utøvere blir som jeg tidligere har skrevet som regel for hard for de fleste. Skal det gjennomføres 3 hardøkter på 3- 4 dager blir det veldig feil.

Samling skal være litt hardt, mye rolig og mye variasjon. Husk og skynd dere langsomt, da kan vi få opp flere gode løpere på landslagene.

Kommentar av Steinar Mundal
Landslagstrener Norges Skiforbund


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus