-->
BLINK direktelinker rett under nyhet nr. 2
RESULTATER: Meråker Mountain Challenge| Andre konkurranser
Ulriken ved Bergen. Foto: Sigmund Hov Moen.

Ulriken ved Bergen. Foto: Sigmund Hov Moen.

TRIP TRAP ....

En av mange klassiske historier jeg har blitt fortalt om tvekamper mellom svensker og finner ender slik: «Fy fasan, slagen med två». Ordene er svenskens. Om du lurer på hvorfor denne setningen kan passe her? Les det følgende:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

En av mange klassiske historier jeg har blitt fortalt om tvekamper mellom svensker og finner ender slik: «Fy fasan, slagen med två». Ordene er svenskens. Om du lurer på hvorfor denne setningen kan passe her? Les det følgende:

Trappeløping er en hyppig brukt treningsform innen mange idretter. Vebjørn Rodal, OL-vinneren på 800 meter i Atlanta i 1996,  forteller for eksempel at en av de viktigste komponentene i hans treningsarbeid for å bli en av verdens aller beste 800-meterløpere var nettopp trappeløping. Trappeløping i tunnelene i den store kraftstasjonen i elva Orkla som ligger i nær heimplassen Berkåk.

KOLLENTRAPPA, NYDALSTRAPPA OG BARCODECHALLENGE
I dag er; løping i bratte motbakker, i ekstreme tilfeller, trapper, blitt en populær både trenings- og konkurranseform for både eliteutøvere og mosjonister. Dra opp til Holmenkollen i Oslo, og du vil se at det trenes i den 600 trinn lange trappe ved siden av unnarennet i bakken.

Konkurransen «Kollentrappa» som består i å forsere 600 trinnene fra sletta opp til toppen av tårnet, arrangeres årlig. Årets mannjevning arrangeres for øvrig 8. sept.

Og så har Oslo i disse dager fått ei ny og utfordrende trapp. Park og Friluftsetaten har nettopp åpnet trappa opp unnarennet i den ærverdige Nydalsbakken. Bakken som for lengst er lagt ned, var svært populær for 100 år siden. Her skal eksempelvis kong Olav ha hoppet, og far hans kong Haakon ha vært tilskuer. Vi kontrollgikk trappa forleden. Den hadde 226 trinn. Bydel Nordre Aker har nettopp arrangert navnekonkurraanse. Alt annet enn Mjølkesyra vil være en fornærmelse mot de mange som i de kommende åra skal prøve seg her.

Om du syns Kollen og Nydalstrappa er for tøff så kan du prøve deg i Barcode Challenge i Bjørvika. Den trappa der har 303 trinn med en samla stigning på 110 meter.

STOLTZEN
Vestlendingene er som alle vet, vel vant med motbakker. Så langt har de brukt Stoltzekleiven for å kåre den raskeste geita når det går i mot. Trappa (som ikke er helt sammenhengende) er 910 meter lang og har en vertikal stigning på 313 meter. Noen hevder at Stoltzen som den heter på folkemunne, har 801 trinn. Men nitide «trappetrinnsrevisorer» har kommet til at den ikke har mer enn 669 sikre. Trappa ligger ikke langt fra Norges Handelshøgskole der det blant annet også utdannes tallkyndige. Vi avventer et pålitelig tall når det gjelder Stoltzen, underskrevet av NHH’s rektor.

Uansett; rekorden i Stoltzen innehas av Torbjørn Ludvigsen og lyder på 7.54. Raskeste kvinne pr i dag Kristin Størmer Steira med 9.35. (Men du skal snart få høre at bergenserne har noe virkelig stort på gang).

 

 

 

VERTICAL TOUR EIFFEL OG ESBRU
Om du passerer Paris denne sommeren; trappa til topps i Eiffeltårnet har1665 trinn. Det første La Vertical Tour Eiffel ble arrangert i 2015. Polakken Piotr Lobodzinski har vunnet alle 4 årene løpet har blitt arrangert. Rekorden er på 7.48.

I dameklassen har Suzy Walsham den beste tida (9.34). Neste løp arrangeres for øvrig 14.mars 2019.

På den andre sida av Atlanteren, i New York, ligger skyskraperen Empire State Building. Løpet ESBRU (Empire State Building Run) er legendarisk. Det ble arrangert for første gang i 1978. Trappa opp til utkikksplattformen på toppen har 1576 trinn. Rekorden i dag er på 9.33 og ble satt i 2003 av Paul Crake. Raskeste dame til nå er Andrea Mayr. Hun løp på 11.23 i 2006. Kan du motstå fristelsen til å delta, om du skulle befinne deg i New York 6. februar 2019?

Fortsetter nedenfor bildet
Ulriken ved Bergen. Foto: Sigmund Hov Moen.
Ulriken, dens taubane og mast rager høyt til fjells. Foto: Sigmund Hov Moen.

ULRIKEN
Vi befinner oss tilfeldigvis i Bergen, ved foten av Ulriken, sjefen blant byens berømte sju fjell. Været kunne ikke ha vært bedre. 643 meter over oss viser telekommunikasjonsmasta på toppen tommel opp! Kom an!

De første metrene er bratte og kronglete, men rimelig raskt kommer vi helt overraskende inn i et bred og svært forseggjort steintrapp. Og her dreier det seg om fagarbeid av ypperste klasse. Byggelementene som utgjøres av bra store steinheller, ligger fast og rugler ikke på seg når vi tar oss oppover. Et øyeblikk lurer vi på om vi har gått ut av vår tid og plutselig befinner oss blant pyramidebyggere ved Nilens bredder 5000 år før vår tid. Kanskje Stephen Hawking hadde rett når han snakka om parallelle universer?

Men så får vi forklaringen. På en av steinhellene leser vi «SHERPA 2016». Og husker at vi leste noe i Bergens Tidende for et par år siden om at et arbeidslag med sherpaer fra Tibet var hyra inn for å bygge ei steintrapp til toppen av Ulriken. Resten av turen til topps blir en fest for oss, og for de utallige andre som på denne flotte sommerdagen koser seg med mjølkesyra.

Fortsetter nedenfor bildet
Ulriken ved Bergen. Foto: Sigmund Hov Moen.
Sherpaene har satt sitt fotavtrykk. Foto: Sigmund Hov Moen.

Ikke minst gjaldt det for ekteparet Jakob og Ingrid Aglen som med hver sin av de årsgamle tvillingene Malaki og Elon på ryggen, tok seg til topps. Rett før toppen traff vi også sherpaarbeidslaget. De hadde 60-70 meter igjen før de var ferdig, ferdig med trappa på nesten 1800 trinn. I slutten av august blir det mønsåskanne (trøndersk for kranselag).

Fortsetter nedenfor bildet
Ulriken ved Bergen. Foto: Sigmund Hov Moen.
Jakob og Ingrid Aglen tok seg til topps av Ulriken med sine tvillinger, Malaki og Elon. Foto: Sigmund Hov Moen.

Økonomene i Bergen kommune klager over budsjettoverskridelse. Vi andre jubler og minnes Henrik Ibsens ord da han i 1853 var på tur på disse trakter og skrev: «Vi vandrer med freidig mot, vårt sinn er lett og rapp vår fot».

Vi ser oss omkring fra toppen, mot Stoltzekleiven, mot Holmenkollen, mot Eiffeltårnet….

Fy fasan, slagen med två!!!!!

Tekst og bilder av Sigmund Hov Moen


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


Eldar Rønning med en av sine 6 VM-medaljer fra langrennsløypene. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

RØNNING OM VINNERSKALLEN NORTHUG: – JEG HAR SETT DET SELV. DET ER RÅTT

Eldar setter ord på hva som kjennetegner vinnerskallene

Anders Aukland. Foto: Børre E. Helgerud / Team Ragde Eiendom.

ANDERS AUKLAND: – DET ER IKKE FARLIG Å GÅ TOM

– Før var det sånn at mange trodde de måtte «spise seg opp» til en femmil

Marit Bjørgen ute på trening med Team Ragde Eiendom. Foto: Børre E. Helgerud.

NYTT TRENINGSTILBUD: Bjørgen og Sundby i spissen for ny APP

– Vår visjon er at SkiX skal bli et unikt verktøy