Petter Northug rett etter målgang i Alliansloppet 2021. Foto: Johan Trygg/Längd.se

Petter Northug rett etter målgang i Alliansloppet 2021. Foto: Johan Trygg/Längd.se

Uaktuelt for Birken og Vasaloppet og la Northug stille opp uten gyldig FIS-lisens.

Hvem får FIS-status «Not Allowed» når de legger opp?

Noen toppløpere, inkludert Petter Northug, får startnekt når de legger opp. Hvorfor det, hvem gjelder det og hvilke konsekvenser får det? 

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Som Langrenn.com skrev i går, kan FIS-regler skape trøbbel for comebacket til Petter Northug fordi han står med FIS-status «Not Allowed».

Reglene er klare for løpere som har lagt opp men senere ønsker å komme tilbake til sporten for å kjempe i toppen. Men hva om Northug ønsker å gå Birken eller Vasaloppet som mosjonist, uten noen form for resultatmål? Og er det relevant hvilke ambisjoner han måtte ha? 

Hvem får status «Not Allowed»? 
Når utøvere som står på meldepliktslista enten nasjonalt eller internasjonalt signerer på at de har lagt opp, blir de fjernet fra lista over utøvere som må rapportere til WADA og kan bli oppsøkt for dopingkontroll når som helst. I det internasjonale skiforbundet FIS får utøverne da status «Not Allowed» (ikke tillatt), og kan ikke delta i konkurranser. 

Skulle langrennsløpere som formelt har lagt opp få lyst til å konkurrere igjen, må de melde fra til FIS og det nasjonale antidopingbyrået. Hvis de la opp mens de sto på lista over utøvere som har meldeplikt til WADA, må de igjen rapportere utøverinformasjon i rapporteringsdatabasen ADAMs og være tilgjengelige for dopingkontroll i minst seks måneder før FIS fjerner statusen «Not Allowed». Først da kan de delta i konkurranser som står på nasjonale og/eller internasjonale terminlister, inkludert turrenn i langløpsserien Visma Ski Classics. 

Formålet med denne ordningen er å forhindre at utøvere skal kunne «legge opp» etter konkurransesesongen, dermed være unntatt meldeplikt og kunne dope seg gjennom hele våren, sommeren og høsten, for så å kunne melde «comeback» igjen når konkurransesesongen starter, og på den måten jukse til seg premiepenger, og/eller gå seg inn i landslagstropper og få delta i mesterskap.

Hva betyr det når FIS gir en løper status som «Not Allowed»? 
– Det betyr at løperen ikke kan konkurrere før det internasjonale skiforbundet låser opp deres FIS-kode igjen, sier arrangementsansvarlig i Skiforbundet Asgeir Moberg til Langrenn.com. 

Hva gjør at en del løpere - men ikke alle - får status som «Not Allowed» når de legger opp? 
– Det internasjonale skiforbundet har ikke definert alle aktive løpere slik at de får startnekt når de legger opp. Det er bare de absolutt beste topputøverne som er i den situasjonen, de som står på meldepliktlisten til FIS eller Antidoping Norge. De får den statusen når de krysser av på skjema om at de ikke lenger vil delta i konkurranser. 

Moberg poengterer samtidig at svært mange aktive ikke melder inn og krysser av for at de formelt legger opp. Det åpner for at de fortsatt kan gå enkelte konkurranser dersom de ønsker, men at de også kan oppsøkes av dopingjegerne. 

– De fleste tar den risikoen eller ubehaget det er med å bli kontaktet av dopingjegere, for svært ofte ønsker de jo å gå NM-stafetten eller enkelte konkurranser selv om de har lagt opp fulltidssatsingen, sier Moberg. 

Ifølge regelverket til FIS, kan en løper også få status som «Not Allowed» hvis de har brutt reglene til forbundet, eller hvis de er suspendert på grunn av doping. 

Tilfellet Northug
Ifølge FIS la Petter Northug formelt opp i desember 2018. Det betyr at Petter Northug da meldte inn til FIS og Antidoping Norge at han ikke lenger ønsket å konkurrere. Det samme gjorde Marit Bjørgen etter sesongen 2017/2018. Begge fikk da FIS-status «Not allowed», altså startnekt.

Det var derfor Marit Bjørgen ikke fikk gått Marcialonga i vinter: Hennes 6-måneders meldepliktperiode gjorde at hun ikke var konkurranseklar før i slutten av februar, og klassikeren i Nord-Italia arrangeres siste helga i januar. Bjørgen fikk derimot med seg Vasaloppet, som gikk 7. mars. 

Kuriøst nok konkurrerte Petter Northug i Marcialonga i 2020. Han ble da nummer 99, men plasseringen er uvesentlig: i teorien skulle ikke Northug hatt lov til å stille opp i Marcialonga. Northug har også deltatt i flere nasjonale og internasjonale rulleskirenn i sommer og i høst, inkludert Blinkfestivalen, Toppidrettsveka og Alliansloppet i Sverige.

Utestenges fra Vasaloppet og Birken 
Vasaloppet bekrefter at de følger regelverket til FIS, og at løpere som har status «Not Allowed» ikke får delta, uansett hvilke ambisjoner de måtte ha resultatmessig. 

– En løper skal være tilgjengelig for testing i seks måneder før de kan konkurrere. Man skal altså aktivere sin FIS-kode, og deretter vente i seks måneder før man kan gå Vasaloppet, sier Camilla Sandy i Vasaloppet til Langrenn.com.

Hun understreker videre at Vasaloppet ikke lar dopingtatte løpere delta før de har «sonet» ferdig sin utestengelse. 

– Når det gjelder tidligere dopingfelte løpere, følger vi også regelverket til FIS. Det betyr at de fra dagen etter at de har avtjent sin straff kan delta i Vasaloppet, sier Sandy. 

Birken har samme praksis. 

– Vi følger idrettens og Antidoping Norges regler på alle områder. Vi har ikke egne regler for dette, sier sportslig leder i Birken Sølvi Amundsen Aas til Langrenn.com. 

Ville Birken latt Petter Northug starte i Birkebeinerrennet dersom han forsøkte å melde seg på mens FIS-koden hans fortsatt sto som «Not Allowed»? 
– Det har aldri vært noen konkret problemstilling for oss, men på generelt grunnlag følger vi de reglene som gjelder for idretten. Når en utøver ikke har lov til å konkurrere, gjelder det også i Birken, sier Amundsen Aas til Langrenn.com 


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Thomas Helland Larsen går glipp av verdenscupen i Davos. Foto: Emil Lier

Helland Larsen mister Davos: – Jeg er så klart skuffet

Norges nye sprintstjerneskudd Thomas Helland Larsen mister verdenscupsprinten

Didrik Tønseth (til venstre) og Håvard Moseby er begge vraket til helgas verdenscup i Davsos. Foto: Ingeborg Scheve og Nordic Focus

Derfor vrakes Moseby og Tønseth til verdenscupen i Davos

Slik forsvarer Eirik Myhr Nossum troppen til OL-uttaksrennene i helga

Helene Marie Fossesholm gikk ankeretappen for Norge, og sikret tredjeplassen på søndagens verdenscupstafett på Lillehammer. Foto: Modica/Nordic Focus

Treneren om Fossesholm: Så sterke var 20-åringens prestasjoner på Lillehammer i helga

Helene Marie Fossesholm leverte i verdensklasse to dager på rad.

Harald Østberg Amundsen går sin første verdenscupstafett på søndag, og debuterer like godt til ankeretappen. Foto: Modica/ Nordic Focus

Stafettdebutant Harald Østberg Amundsen: – Jeg skal gi alt

23-åringen fra Asker går siste etappe for Norge i verdenscupstafetten

Thomas Helland Larsen imponerte i verdenscupsprinten på Lillehammer fredag. Foto: Modica/Nordic Focus

Sensasjonen Thomas Helland Larsen: – Jeg knakk en kode i sprinten i går

23-åringen parkerte verdenscupeliten i sprinten på Lillehammer

Annonse
Elena Rise Johnsen I prologen på verdenscupsprinten på Lillehammer. Foto: Nordic Focus

Kulda stjal sprintsjansene fra Elena Rise Johnsen

Ungjenta fra Asker fikk store problemer med kulda under sprinten på Lillehammer

Urmas Välbe (til venstre) og Vino Gradof tok hjertelig imot Langrenn.com i den russiske smørertraileren. Foto: Ingeborg Scheve

Bli med inn i den russiske smøretraileren

Smører 150 par ski per renn

Trond Nystad. Foto: Erik Borg/Langrenn.com

Tidligere landslagstrener Trond Nystad kommenterer OL: – Det er svært store sko vi skal fylle

Forteller om forventningene til jobben som ekspertkommentator under OL

Etter to år med motgang var langrennstalentet Kristine Stavås Skistad sliten og skuffet, men ikke lei av langrenn. Foto: Synnøve Bruland

Kristine Stavås Skistad traff veggen i møte med verdenseliten og egne forventninger

Med disse grepene har hun jobbet seg tilbake til verdenscupen.

Håvard Moseby på vei mot andreplass under fredagens 15km fristil på Gålå. Foto: Synnøve Bruland

Ny oppvisning fra Håvard Moseby

Comeback-kanonen klinket til med andreplass i 15 kilometer fristil på Gålå.

Thomas Helland Larsen vant Norgescupsprinten på Gålå på lørdag og sikret seg med det friplass til verdenscupen på Lillehammer neste helg. Foto: Synnøve Bruland

Klubbløperen fra Fossum parkerte de etablerte landslagssprinterne

La inn en høyrøstet søknad om mer enn friplass i verdenscupen på Lillehammer

Skistad hadde komandoen fra start til slutt i dagens sprint på Gålå. Foto: Synnøve Bruland.

Endelig smiler Kristine Stavås Skistad

Etter to år med motgang står Kristine Stavås Skistad på toppen av pallen igjen.

Thomas Helland Larsen har store ambisjoner for sesongen, til tross for en seig start på Beitostølen sist helg. Foto: Emil Lier

Thomas Helland Larsen: – Det er Tour de Ski som er målet

Beitostølen ble en skuffelse, men på lørdag skal det gå styggfort på Gålå

Dagen før dagen på skistadion i Kuusamo/Ruka, der første runde i verdenscupen kjøres i morgen. Foto: Nordic Focus

Hvem vinner verdenscupåpningen i Ruka?

Langrenn.com har tittet i krystallkula i forkant av sesongens første verdenscup