---
SKI TOUR: Totalt 3 av 6 etp: Kvinner- Menn| Tirsdag: Sprint: Finale: Kvinner- Menn| Prolog: Kvinner- Menn| Søn: 10/15 km: Kvinner- Menn| Lør: 10/15 km: Kvinner- Menn
---
Smøretips: Ski Tour
Petter Reistad på vei mot 2. plass på 10 km klassisk i klassen 19/20 år under Nybygdas norgescuprenn på Sjusjøen i januar i år. Foto: Erik Borg.

Petter Reistad på vei mot 2. plass på 10 km klassisk i klassen 19/20 år under Nybygdas norgescuprenn på Sjusjøen i januar i år. Foto: Erik Borg.

Uenig i at treningstrenden er bekymringsfull

Kommentar

Sist vinter dro Petter Reistad i land et par medaljer fra junior-VM. Denne uka har han med stor interesse lest landslagstrener Steinar Mundals varsko her på Langrenn.com. Petter har et annet syn på saken, og har sendt oss dette innlegget i debatten:

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst


Det du øver på blir du som regel god i
Skal vi beholde den klassiske teknikken bør de yngre bli flinke i de to andre teknikkene og, dobbelttak med fraspark og diagonalgang. Det du øver på blir du som regel god i”, skriver Steinar Mundal i sin kommentar til treningstrender blant unge skiløpere (se saken: "Treningstrend blant unge bekymrer" her på Langrenn.com)

Det er prisverdig at Mundal går i bresjen for å beholde diagonalgang, men å be utøverne trene annerledes blir å starte i feil ende.

Skal man endre teknikken som brukes på trening, må man endre teknikken som brukes i konkurranse - da må løypeprofilene endres.

Å ikke gyve løs på to-timers staketurer som 14-15-åring er jeg enig i. Ingen uten grunnlag bør gjøre det. Men derfra å avlyse all innovasjon på stakefronten, både som treningsverktøy og teknikk, er en underlig slutning.

De siste årene har det blitt staket mer enn noensinne, både i verdenscup, norgescup og kretsrenn.

Ungdomsvarianten av det erkenorske Birkebeinerrennet stakes hvert år av flere og flere løpere. Ungdommen skal ikke undervurderes, spesielt ikke den skigående delen av dem.

De ser at det har skjedd en utvikling de siste årene og trener på det som venter dem, både i rennene til vinteren og i fremtiden som senior. Som Mundal sier: ”Det du øver på blir du som regel god i”.

Vi nordmenn har ingen tradisjon for å applaudere nyvinninger, uten at det hindret V-stilen og skøytingens inntreden i skisporten.

Jeg ser på utvikling, engasjement og interesse som styrker ved dagens Ski-Norge.

Uavhengig av ens følelser ovenfor staketurene langløperne har tatt med seg, forteller resultatene svart på hvitt at det fungerer utmerket for noen.

Gikk ikke nettopp to løpere fra langløpslag inn på allroundlandslaget?

Det er ikke unaturlig å hente inspirasjon fra de beste når du søker utvikling. Ei heller det å prøve ut nye ting.

Jeg er sikker på at Thomas Alsgaard ikke fulgte noe forskrift fra Norges Skiforbund da han eksperimenterte med de lange skøyteturene uten staver han etter sigende skal ha gjennomført i sine yngre år.

Jeg har vært så heldig og fått lov til å både trene med og være trener for flere hundre ungdommer de siste årene.

Kunnskapstørsten er ofte overveldende. De følger med på skisportens utvikling og får med seg hva som skjer på stakefronten. ”GODE SENIORLØPERE” er et godt mål, men hovedfokuset bør være ”DET SKAL VÆRE GØY Å GÅ PÅ SKI”.

Hadde jeg som 15-åring fått valget mellom genuin interesse og en utviklingstrapp, hadde jeg valgt førstnevnte.

Petter Reistad
Skribent i Skisport og tidligere aktiv

Se også
Treningstrend blant unge bekymrer - Steinar Mundals innlegg.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus