Heidi Weng inn til tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski 2015. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Heidi Weng inn til tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski 2015. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

Ulvang om Tour de Ski: - Avslutningen har blitt varemerket

- Jeg vet at mange, med Petter Northug i spissen, ikke liker bakken, men jeg tror neppe den vil bli fjernet, sier Vegard Ulvang.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Det er lite som tyder på at FIS vil endre på avslutningen til tross for at «Monsterbakken» ofte har vært vel avgjørende for utfallet.

Formannen i FIS' langrennskomité, Vegard Ulvang, og sveitseren Jürg Capol fant opp Tour de Ski-konseptet med utgangspunkt i sykkelrittet Tour de France.

Ideen om rennet ble unnfanget i Ulvangs badstue i Maridalen tidlig på 2000-tallet.

Ulvang kan fortelle at avslutningen opp Alpe Cermis, rett overfor den italienske landsbyen Cavalese, kom litt som en tilfeldighet.

– Det var Jürg som fant bakken. Han snakket om en slak alpinbakke, men sveitsere har jo et litt annet forhold til alpinbakker enn andre. Hadde vi visst hva som ventet oss, ville vi aldri havnet der.

– Jeg husker det var mye diskusjon blant trenere og ledere det første året, men i dag er det ingen som angrer på det valget. Avslutningen er blitt selve varemerket vårt, sier Ulvang til NTB.

– Det er etter hvert blitt en stor happening hvor folk samles i bakken før løpet for å høre på musikk og drikke sin «glühwein», sier Ulvang.

– Jeg vet at mange, med Petter Northug i spissen, ikke liker bakken, men jeg tror neppe den vil bli fjernet selv om den kanskje noen ganger har vært litt vel dominerende når det gjelder utfallet av Touren, sier han.

Knekte koden
Det tok noen år før nordmennene knekte Tour de Ski-koden, men de siste utgavene er det de norske utøverne som har dominert.

Therese Johaug ble første norske kvinne som vant da hun gikk til topps for to år siden. Sist sesong ble hun toer da Marit Bjørgen vant.

Martin Johnsrud Sundby kan se tilbake på to strake seirer de siste utgavene.

– Monsterbakken er jo blitt selve varemerket på Tour de Ski. Den var litt omdiskutert de første årene, men nå tror jeg ikke at det er noen som vil ha endring på den biten, sier NRKs langrennskommentator Torgeir Bjørn.

– Men har ikke bakken litt for mye å si for utfallet av Touren?

– Jeg vil ikke si det. Det er flere ganger at den som har gått ut først også har klart seg best når man skulle opp alpinbakken, sier Bjørn.

Northug snakker seg ned
Northug er blitt nummer to fire ganger og sier rett ut at bakken ikke passer ham. Han er for tung til å lykkes der.

– Jeg tror nok Northug forsøker å snakke seg litt ned. Han satser nok fortsatt på å vinne Touren.

– Men med en slik form som Martin (Johnsrud Sundby) har vist så langt i sesongen, blir han nok den store favoritten til å ta sin tredje strake seier, sier Bjørn.

Tidligere hadde man en lang jaktstartetappe mellom Cortina og Toblach. Den ble fjernet foran fjorårets utgave.

Det viste seg at mye av forspranget man hadde fått på de første etappene ganske lett ble borte på den etappen.

I årets løp er det rekordmange bonussekunder, og det kan hjelpe Northug mot suksess.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus