Illustrasjonsbilde. Foto: Casanova/NordicFocus.

Illustrasjonsbilde. Foto: Casanova/NordicFocus.

Utøvere protesterer

Opprørt over WADA-planer som vil utelukke norsk kandidat fra presidentvervet.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Tre profilerte idrettsutøvere sier seg opprørt over WADAs planer om å innføre minstealder for presidentvervet, noe som vil utelukke Linda Hofstad Helleland.

Den norske WADA-visepresidenten er manges foretrukne kandidat til å bli ny president i Verdens antidopingbyrå når Craig Reedies periode løper ut neste år, men hun er bare 41 år gammel.

Det foreligger et forslag om å sette 45 år som minstealder for presidenten.

Sebastian Samuelsson (svensk OL-vinner i skiskyting), Callum Skinner (britisk OL-vinner i banesykling) og Ali Jawad (britisk Paralympics-medaljevinner i styrkeløft), som er medlemmer i organisasjonen Utøvere for ren idrett, kaller i en uttalelse forslaget «totalt uakseptabelt», og skriver videre:

– Gitt retningen WADA har hatt den siste tiden, og den manglende åpenheten vi har vært vitne til, er det da tilfeldig at WADA bare uker før den utøvervennlige kandidaten Linda Helleland ville startet sin presidentkampanje vurderer å tillate nye regler banket gjennom som vil utelukke henne som kandidat?

Forslaget skal diskuteres under WADAs styremøte neste uke.

En WADA-talsmann sier til nyhetsbyrået AP at forslaget ikke kommer fra antidopingbyråets egne ledere, men fra representanter for nasjonale myndigheter, som bevilger halvparten av WADAs budsjett.

Ulike oppfatninger

– WADA-ledelsen var ikke involvert og ble ikke konsultert da dette dokumentet kom i stand, sier talsmann James Fitzgerald.

Han hevder at det er myndighetsrepresentantene, ikke WADA-styret som helhet, som skal diskutere forslaget under møtet neste uke. Helleland er myndighetsrepresentant i WADA-styret.

WADA-styret skal diskutere de nylig framlagte reformforslagene som ifølge flere utøvere ikke går langt nok i å involvere utøvernes stemme i beslutningsprosessen.

Helleland var ett av to styremedlemmer som stemte mot da WADA-styret nylig tok Russlands antidopingbyrå inn i varmen igjen.

Hun har ofte vært kritisk til WADA-ledelsen og har med sine uttalelser vunnet støtte fra utøverorganisasjoner som venter at hun som president vil sette utøverne i sentrum.

– Bare i IOC- og WADA-verden

Samuelsson, Skinner og Jawad hevder at forslaget om aldersgrense for presidentvervet endrer spillereglene i siste øyeblikk.

– Det er irrelevant om forslaget kom fra WADA-ledelsen eller ikke. Det er WADAs plikt å lede, og da må man ha fingeren på pulsen til utøverne og offentligheten, sier de.

Travis Tygart, som leder USAs antidopingbyrå og er en krass kritiker av dagens WADA-ledelse, mener forslaget om aldersgrense er «et åpenbart forsøk på å fikse valget slik at reformkandidatene ikke kan stille».

– Det er latterlig. Jeanne d'Arc vendte en krig som 17-åring og Elizabeth ble dronning som 25-åring, men for å bli WADA-president må du være 45? Wow. Bare i IOC- og WADA-verden kan slikt skje, sier han.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus