Resultater: Hytteplanmila| Bygdøymila| Perseløpet| Ivar Formos Minneløp| Blodslitet| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind: Ep. 1| Ep. 2| Ep. 3| Ep. 4|
De beste trente på denne teknikken

De beste trente på denne teknikken

Utrydningstruede teknikker

Rødliste for langrenn?

Kommer diagonalgang til å dø – og må det tas grep for verne om klassisk langrennsteknikk? Neppe. Mer om det, straks. Men først se på bildet.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Nytt og gammelt. Skiteknikk har alltid vært i utvikling. Nye stiler dukker opp, andre forsvinner. I dag har alle et forhold til «Klæbo-klyvet». Men de færreste har hørt om «passgang med hoftevrikk». På 1930-tallet trente man aktivt på denne teknikken, «for å få riktig god makt over staven», som det heter i en lærebok om skiteknikk fra den tiden.

Truet – eller bare sjelden? For dyr og planter finnes det et klassifiseringssystem som beregner risiko for utryddelse – såkalt rødliste. Kategorier som Kritisk truet (Critically Endangered) og Sårbar (Vulnerable) plasserer arten på skalaen for utrydningstrussel. Hvordan ville diagonalgang klart seg i denne testen? Husk at en art – i dette tilfellet en skiteknikk – ikke er truet bare fordi det dukker opp noe nytt. Når det er sagt, det finnes flere langrennsteknikker som har gått helt ut av bruk.

Teknikker som har forsvunnet. Øverst på rødlisten står teknikker som er utryddet (Extinct). Eksempler: Skjevt dobbelttak, femtaktsteknikk (en slags hybrid av diagonal og staking, med innlagte støttestavtak), kjipptak (pigging med bare én stav) og sidevrikk (for å øke skrittlengden).  Ingen trener lenger på noe av dette lenger.

Den mest eksotiske blant de utryddede er skigardsklyving: Teknikk for rask og elegant passering av gjerder, uten å måtte ta av skiene. En dyd av nødvendighet for 100+ år siden. Skirenn foregikk gjerne på jordene. Og overalt i utmark gikk gjerder – skigarder – på kryss og tvers. Skulle man hevde seg i dette selskapet, måtte det trenes hardt, også på å klatre over gjerder på ski.

Diagnose for diagonalgang

Hvor stor fare er det egentlig for at diagonalgang også forsvinner inn i historiebøkene, som en anekdote fra «gamle dager»? En av kategoriene på den internasjonale rødlisten heter Utryddet i vill tilstand (Extinct in the wild). Den brukes om arter som kun finnes i fangenskap.

Dette er kanskje slik pessimistene ser for seg for diagonalgangens skjebne? At teknikken i fremtiden bare utøves på arenaer, og da under «tvang» - fordi det er innført stakefrie soner og den slags?

Nei, diagonalgangen er verken endangered eller threatened, hvis man skal følge klassifiseringen. Eller kanskje like gjerne salgsstatistikken fra sportsbutikkene. Trenden oppsummert: felleski.

Gjeldende diagnose for den klassiske skiteknikken er derfor at den er Livskraftig (Least concern).

Så lenge det er snø, kommer det sannsynligvis også til å være diagonalgang.

Les også:

Pikante patenter

Startnummerets historie

Fifty shades of fiskebein


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Johannes Høsflot Klæbo og sprintlandslaget er på vei til sin andre høydesamling i disse dager. Her fra høydesamling i Lavaze tidligere i høst. Illustrasjonsfoto: NSF

Fallgruver og risikoer med høydeopphold

TEMA: På innsiden av en høydesamling

Helene Marie Fossesholm står over høydesamlingen i Italia. Foto: Madshus

Fossesholm står over landslagets høydesamling i Italia

Vil ikke risikere å spolere sesongoppkjøringen

Aleksandr Bolsjunov etter seieren i Tour de Ski i vinter. Nå spørs det hvordan OL-sesongen blir for den russiske skistjernen, som har slitt med helsa siden juni. Foto: Morten Sætha

Mer trøbbel for Bolsjunov

Ny operasjon for den russiske langrennsstjernen, har slitt med helsa siden juni.

Annonse