Fluorforbudet: Dette er fagsjefens største bekymring
Den nye fagsjefen for toppidrett langrenn Per Elias Kalfoss sammenlikner fluorforbudet og håndhevingen med dopingkontroll, men frykter at det må gjøres endringer i systemet etter innføringen.
I vår kunngjorde det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) at totalforbudet mot fluor skal innføres fra kommende sesong. I sommer la de fram testprosedyren og protokollen for hvordan fluorforbudet skal håndheves til vinteren.
Konsekvensen av rødt utslag på fluormåleren er brutal: De som tester rødt for fluor blir disket, og avgjørelsen kan ikke ankes.
Så langt har testapparatet som skal brukes for å oppdage om der er brukt fluor under utøvernes ski vært upålitelig.
Les også: Slik fungerer fluortesteren
I lys av de utfordringene man har hatt med testapparatet: Frykter du at det kommer til å bli mye feilmålinger?
– Det har jeg ingen mening om. Jeg må bare stole på at det utstyret som brukes og at det måler bra nok. Det har jo vært testet.
Men utøvere risikerer jo å bli disket, bli «uglesett» i miljøet, og potensielt miste en god del av inntekten sin, så det får jo store konsekvenser å teste rødt for fluor. Hva tenker du om det, og at man ikke har noen ankemulighet om man tester rødt?
– I mitt hode blir dette veldig likt som antidoping-system. Men det er klart at det blir spennende å se. Jeg tror man kommer til å erfare en del ting som kanskje gjør at man må gjøre noen endringer etter innføringen. Det vil overraske meg hvis det ikke skjer, sier fagsjefen for toppidrett langrenn til Langrenn.com, og forklarer at han er bekymret for rettssikkerheten til utøverne slik systemet er satt opp nå:
– Det kan jo gå på alt dette du nevner, altså rettssikkerheten til utøverne. Ser vi til sommerens friidretts-VM, så er det jo litt det samme der med tjuvstart på banen. Jeg opplever ikke at utøverne der heller har noe valg: Hvis de får det røde kortet så er det ut.
Men de tilfellene har man vel videodokumentasjon å forholde seg til?
– Jo, men de venter jo ikke med å starte finalen til man har gjort det. Så poenget mitt er at dette skjer i andre idretter også. Det er en generell utfordring. Så kan det hende at man må regne med at noen også blir feildømt for at man skal få tatt det som er juks. Ingen systemer er helt sikre noen veier. Men det må være så sikkert at det er ekstremt lite sjanse for at noen ryker på noen som ikke er riktig, sier Kalfoss.
– Vår strategi er at vi stoler på systemet til det motsatte er bevist. Vi kan ikke bruke energi på å tvile på at ting er i orden. Da blir vi slitne.
Les også:
Fluorforbudet: – Vi garanterer bare grønne ski
En enorm utfordring for smøreteamet
Mye av den norske langrennsuksessen de siste tiårene kan tilskrives gode ski: De norske utøverne har jevnt over hatt de beste skiene. De norske smørerne er best i verden på kompetanse, ressurser og erfaring.
Men med fluorforbudet som nå trer i kraft og skal håndheves fra kommende sesong, har smøreteamet fått nye utfordringer: Nesten alt av de produktene og metodene de har benyttet til nå, er plutselig forbudt.
Les også: – De som har ski det er brukt fluor på har virkelig en jobb å gjøre nå
Derfor jobber smøreteamene nå på spreng for å teste og optimere nye, godkjente produkter, og ikke minst rense alt av ski og utstyr for spor av fluor.
Fagsjefen for langrenn Per Elias Kalfoss er glad for at det fortsatt er nesten to måneder til sesongstart.
– Vi jobber nå med forberedelser for ny prosedyre rundt hva som skal skje fra skiene smøres til utøverne får dem på start. Vi jobber med å optimalisere den prosedyren slik at vi skal levere gode ski, og at utøverne er kjent med prosedyren slik at det kjennes trygt for dem.
Skiforbundet har også opprettet en egen fluorportal med informasjon om fluorforbudet på sine hjemmesider.
![](https://www.langrenn.com/wp-content/uploads/sites/15/2023/09/Per-Elias-Kalfoss-Torsby-2023-Scheve-1920x1280-1-1024x683.jpg)