Uttak Sverige Junior-VM og U23-VM Lahti 2019

Her er Sveriges uttak til Junior- og U23-VM i Lahti, Finland 20. til 27. januar.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Svenska Skidförbundet har tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior- och U23-VM i Lahtis, Finland, den 20–27 januari 2019.

Den 20–27 januari är det dags för årets höjdpunkt för längdskidåkningens juniorer och yngre seniorer. Då är det dags för Lahtis i Finland att arrangera junior- och U23-VM på banorna där det så sent som för två år sedan genomfördes VM-tävlingar för seniorer.

Landslagschef Rikard Grip har tagit ut VM-lagen tillsammans med Johan Granath och Martina Höök, som tränar utvecklingslandslaget.

– Vi har haft fina uttagningstävlingar för juniorerna på Scandic cup i Boden och Åsarna, medan U23-åkarna framförallt tagits ut baserat på resultat i Volkswagen cup i Idre, samt Skandinaviska cupen i Östersund och Vuokatti, berättar landslagschef Rikard Grip.

För ett år sedan kom landslaget hem från JVM i Goms med två guld och två brons och de båda guldmedaljörerna finns med i lagen även i år. Frida Karlsson, som tog guld i skiathlon, är fortfarande junior och Moa Lundgren, juniormästarinnan i sprint, ingår i årets U23-lag.

– Frida har inlett säsongen fantastiskt bra. Hon ligger tvåa i totalen av Skandinaviska cupen efter att ha vunnit de båda distanstävlingarna i Vuokatti med stor marginal.

– Moa Lundgren fick chansen att åka världscupsprint tidigare i vinter, en chans som hon förvaltade väl då hon tog sig till kvartsfinal, säger Rikard Grip.

En annan åkare som gjort det bra i vinter är Johanna Hagström, som vann helgens sprint i Vuokatti. Hon är nu totaltrea i Skandinaviska cupen och är även hon uttagen till U23-laget till Lahtis.

På herrsidan är bland andra Axel Aflodal uttagen till juniorlaget. Redan förra året, då han hade ett år kvar som junior, kvalade han som två i sprintprologen och slutade åtta i finalerna.

– Axel ser ut att ha tagit ytterligare steg i år. Han vann exempelvis båda tävlingarna i Scandic cup i Boden. Det ska bli spännande att se honom på VM, säger Rikard Grip om junioren, som tyvärr var sjuk då cupen fortsatte i Åsarna.

I U23-laget finns förstaårssenioren Fredrik Andersson med. Han slog sig in som 27:a i 15 km klassiskt i den stenhårda konkurrensen från norrmän, finnar och ryssar i helgens Skandinaviska cup.

Gustaf Berglund blev bäste svenske U23-åkare i tremilen, även han på en 27:e plats. Han blev dessutom tvåa efter Viktor Thorn i sprintkvalet på tävlingspremiären i Bruksvallarna i november och kommer få tävla i U23-VM i Lahtis även han.

– Gustaf har hållit en väldigt jämn nivå under vintern och har tagit poäng vid fyra av fem tillfällen i Skandinaviska cupen. Det är unikt för en svensk förstaårssenior, berömmer Rikard Grip.

Redan i helgen tävlar Berglund i världscupsprinten i Dresden. Där får han sällskap av Hugo Jacobsson, som även han är uttagen till U23-VM.

På söndag samlas junior- och U23-landslagen i Limbygården i Orsa-Grönklitt för att ladda upp inför VM med skidåkning och mat från egen kock.

– Junior- och U23-VM är säsongens stora mål för de yngre åkarna och vi vill ge dem optimala förutsättningar att kunna förbereda sig för att göra ett bra mästerskap, avslutar Rikard Grip.

Landslaget till U23-VM 20–27 januari 2019 – Lahtis, Finland

Damer
Johanna Hagström, Ulricehamns IF
Moa Lundgren, IFK Umeå
Emma Ribom, Piteå elit
Elina Rönnlund, IFK Umeå

Herrar
Fredrik Andersson, Sollefteå Skidor IF
Gustaf Berglund, IFK Moras SK
Marcus Grate, IFK Umeå
Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK
Eric Rosjö, IFK Moras SK

Landslaget till junior-VM 20–27 januari 2019 – Lahtis, Finland

Damer
Hanna Abrahamsson, Eksjö SOK
Tilde Bångman, Offerdals SK
Moa Hansson, Landsbro IF SK
Frida Karlsson, Sollefteå Skidor IF
Louise Lindström, Högbo Gif
Linn Svahn, IFK Umeå

Herrar
Axel Aflodal, Offerdals SK
Johan Herbert, IFK Moras SK
Leo Johansson, Skillingaryds FK
William Poromaa, Åsarna IK
Ossian Rosenberg, Åsarna IK
Simon Åstot, IFK Umeå


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut