-->
Svensk smøretrailer. Foto: Svenska Skidförbundet.

Svensk smøretrailer. Foto: Svenska Skidförbundet.

UTTAK: Sveriges utviklingslandslag 2020/2021

22 løpere tatt ut

Sveriges Skiforbund har tatt ut disse utviklingslandslagene for 2020/2021.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i landet.

– Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar på hemmaplan samtidigt som vi minskar resdagarna, säger en av tränarna, Martina Höök.

Satsningen Team Svenska Spel blir denna säsong något annorlunda än tidigare år, då laget enbart varit till för juniorer och U23-åkare. Nu får de som är äldre än 23 år chansen att vara med samtidigt som satsningen görs i samarbete med de elitmiljöer som redan finns: Falun, Östersund och Umeå.

Att satsningen nu görs i samarbete med existerande miljöer är en viktig del i att skapa träningsgrupper som blir givande och effektiva eftersom resurserna samlas för att gynna fler.

– Vi har sett över strukturen och hur vi bäst kan prioritera det som känns viktigt – att få en hemmamiljö med samlade resurser, god sparring och stöd från tränare. Universitetsverksamheten i kombination med Team Svenska Spels verksamhet gör att vi kan få fler som utvecklas tillsammans, säger landslagschef Anders Byström. Martina Höök, som är en av de fyra tränarna för teamet, fyller i:

– Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar på hemmaplan samtidigt som vi minskar resdagarna. Det är fler dagar som tränas hemma under ett år och därför kommer vi lägga mer fokus där istället för att satsa på några enstaka läger, säger Martina Höök.

Tillbaka i tränarteamet
Martina har varit föräldraledig ett halvår men är nu tillbaka och ska tillsammans med Ida Ingemarsdotter ansvara för elitmiljön i Östersund. Förra landslagstränaren Mattias Nilsson blir ansvarig tränare i Falun och den tidigare elitåkaren Andreas Domeij blir ansvarig för Umeå. Antal uttagna i Team Svenska Spel är ungefär detsamma som tidigare år med både tjejer och killar som redan presterat på internationell nivå. En blandning mellan U23-aktiva och äldre åkare med världscuperfarenhet.

– Det känns jättebra. Det är ett spännande gäng med ett brett åldersspann. Jag tror man har mycket att lära både av de äldre och yngre åkarna, säger Martina Höök.

En av de nya i laget är Olle Jonsson från Trillevallen SK, som bor i Östersund. Han gladdes när han blev erbjuden en plats i laget.

– Det är väldigt roligt att äntligen få kliva in i laget. Nu kommer det bli ännu bättre tryck på hemmaplan och att få stöttning och vässa till passen i vardagen är ju verkligen en kvalitetssäkring av träningen, säger Olle.

Efter ett lyckat första år fortsätter alltså satsningen på Team Svenska Spel men med lite nya former och liksom Olle Jonsson, ser Svenska Spel fram emot en ny vinter med laget.

– Första året med teamet blev verkligen succéartat och det känns därför väldigt roligt att hälsa ett nytt gäng välkomna in i teamet. För oss på Svenska Spel, som verkligen brinner för talangutveckling, ska det bli otroligt spännande att se alla åkares utveckling och jag är övertygad om att vi kommer få se flera genombrott, såväl personliga som nationella och internationella, också i år, säger Nicklas Biverståhl, sponsringschef på Svenska Spel.

--- ---

Team Svenska spel 2020/2021

DAMER

Rebecca Öhrn, IFK Umeå

Moa Molander Kristiansen, Falun/Borlänge SK

Maria Nordström, Borås SK

Lisa Vinsa, Piteå Elit SK

Sofia Henriksson, Piteå Elit SK

Louise Lindström, Falun/Borlänge SK

Alicia Persson, Stockviks SF

---

HERRAR

Johan Herbert, IFK Mora SK

Karl-Johan Westberg, Borås SK

Anton Persson, SK Bore Torsby

Jonas Eriksson, IFK Mora SK

Leo Johansson, Falun/Borlänge SK

Gustaf Berglund, IFK Mora SK

Eric Rosjö, IFK Mora SK

Filip Danielsson, SK Bore Torsby

Björn Sandström, Piteå Elit SK

Viktor Brännmark, Piteå Elit SK

Marcus Ruus, Åsarna IK

Johan Ekberg, Nacka Värmdö SK

Olof Jonsson, Trillevallen SK

Hugo Jacobsson, Falun/Borlänge SK

Gustav Aflodal, Offerdals SK

Se også: Alle øvrige uttak til lag og landslag


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus