Erik Wickström etter sin seier i Bjäre Trail Run 2019. Foto: Magnus Bengtsson.

Erik Wickström etter sin seier i Bjäre Trail Run 2019. Foto: Magnus Bengtsson.

Vant 51 km på 4 timer og 55 minutter

– De to første rundene gikk kjempebra. Den siste var fryktelig, der jeg måtte kjempe med krampe, varme, trøtthet og lysten til å bare legge meg ned.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
 

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Wickström vann Bjäre Trail Run 51 km

Skidprofilen Erik Wickström tränar inför Ultravasan 90. I helgen tog han en stark seger i Bjäre Trail Run 51 km. 

– Jag älskar att springa, cykla och åka rullskidor på Hallandsåsen, så jag kunde inte motstå att anmäla mig", säger han efter nästan 5 timmars löpning i stekande sol.

Bjäre Trail Run går på en 17 km-bana med start och mål utanför Båstad. Underlaget är en blandning av stig, asfalt, obanat, hagar, grusväg och gräs. Man springer på Hallandsåsens norrsida så det blir många branta backar.

Den längsta distansen är tre varv med en totalstigning på 1600 höjdmeter, att jämföra med Ultravasan 90 som bjuder på 870 höjdmeter.

– Jag har varit i Skåne på somrarna i hela mitt liv och sedan 90-talet har jag tränat på Hallandsåsen. Det är ett paradis för rullskidåkning och landsvägscykling som jag hoppas att fler upptäcker. Löpningen är inte heller så dum den heller, så jag kunde inte motstå att anmäla mig när jag fick syn på det här loppet.

Jobbigt på sista varvet
Erik sprang första två milen med den internationellt meriterade ultralöparen Carl-Johan Sörman. Men Carl-Johan (som bor i Italien) hade nyligen varit sjuk och fick släppa och bröt sedan loppet.

Det ledde till en överlägsen seger för Erik, som ändå fick gå en tuff kamp där han tappade mycket tid sista varvet.

– Första två varven gick jättebra. Det sista var hemskt, där jag brottades med krampen, hettan, tröttheten och viljan att bara lägga mig ner. Den typ av ångest och flyktkänslor som infinner sig när man springer ultra är svår att beskriva. Den ska upplevas. Kanske är det som lockar.

– Det här är mitt fjärde ultralopp och i likhet med Ultravasan 90 och SM 100 km var detta på många sätt betydligt tuffare än att åka skidor nonstop i 24 timmar. Ultralöpning är alltid tufft.

Fler skidåkare på startlinjen
Erik blev 13:e man i Ultravasan 2016 på tiden 6 timmar och 57 minuter. Han är fortfarande den enda som klarat Vasaloppet under 4 timmar, Cykelvasan under 3 timmar och Ultravasan under 7 timmar.

– Jag har tränat mindre de senaste tre åren än tidigare, men i sommar har det känts bra så jag måste väl försöka förbättra 13:e-platsen. Men då ska allt fram till samt under loppet gå rejält stolpe in.

Övriga skidåkare som sprang 51 km var Fia Jobs, Adam Ekstedt och Stefan Palm.

---

Resultatlister
* Komplette resultater alle distanser og løpere

Øvrige lenker
* Läs hela Eriks rapport från loppet med mellantider pulskurvor, bilder etc här: https://erikwickstrom.se/2019/07/28/bjare-trail-run-51-km-2019-the-story/

Träningsprogram och skidkurser
www.wickstromcoaching.com 

Podcasten Lagom Kondition
www.lagompod.com

Boken Smart konditionsträning
www.smartkonditionstraning.se


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus