VM rulleski: Program| Startlister| Resultater| Andre resultater: NM rulleskiskyting| Oslo Maraton| NC orientering| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| LANGRENN PLUSS| UTTAK LANDSLAG OG TEAM
Arthur Häggblad med sin premiesamling. Foto: Ukjent/Västerbottens museum.

Arthur Häggblad med sin premiesamling. Foto: Ukjent/Västerbottens museum.

Vasaloppet etterlyser seierstrofé

Pressemelding fra Vasaloppet:
Tips en venn  Skriv ut

I februar og mars 2022 feirer Vasaloppet sitt 100-årsjubileum. Foruten den vanlige Vasaloppsuken med 12 forskjellige renn, vil det i år også bli arrangert et renn kalt «Jubileumsvasan». Det vil bestå av 139 deltakere akkurat som i 1922. Nå etterlyser Vasaloppet en av premiene fra det rennet, en bronseskulptur av Gustav Vasa. Premien har vært bort siden den 4-dobbelte Vasaloppsvinneren Arthur Häggblad fra Stockholm solgte sin premiesamling rett før sin død i 1989. Hvor er premien?

Vasaloppets historie går tilbake 100 år, da IFK Mora med bare to ukers forberedelser arrangerte et nasjonalt skirenn som umiddelbart ble en kjempesuksess. Allerede til det første rennet var premiebordet enestående, med premier gitt av selskaper, privatpersoner og foreninger. Det var til og med en pokal fra kong Gustav V.

Den legendariske sportsjournalisten Sven Lindhagen fra «Idrottsbladet» rapporterte fra det første løpet og kommenterte senere i livet: «Overfloden av premier garanterte Vasaloppets framtid.»

Premiene i 1922-utgaven av Vasaloppet estimeres å ha hatt en verdi på 11 000 kroner, noe som tilsvarer 295 000 kroner i 2021, men det meste var vandrepremier. Seierherren fikk en gullmedalje, andre- til tiendeplass fikk sølvmedaljer og de øvrige 107 deltakerne som kom i mål fikk bronsemedaljer.

En av vandrepremiene, med en sentral plass på fotoet av alle premiene fra 1922, er nå på et ukjent sted. Det er en bronseskulptur av Gustav Vasa, ca. 25 cm høy, stående på en tresokkel – gitt av forretningsmannen Johan Petter Åhlén som drev postordrefirmaet Åhlén & Holm (som senere er blitt til Åhléns). Selskapet hadde i 1921 startet bladet «Vårt Hem» (som slo seg sammen med «Året Runt» i 1952).

Innskripsjonen på sokkelen er som følger: ”Familjejournalen Vårt Hems vandringspris till individuelle segraren i Vasaloppet”. Herman Bergmans kunststøperi i Stockholm støpte bronseskulpturen for 1100 kroner. I statuttene til priset står det: «Går til odel og eie til den løperen som tre ganger på rad, eller fire ganger uten rekkefølge vinner prisen» (Johan Petter Åhlén hadde til og med tenkt ut hva som skulle skje hvis prisen noen skulle dele seieren i Vasaloppet: «Prisen skal deles ut til den av de to som ved målgang er minst sliten», dette skulle avgjøres av rennlegen. Denne reglen måtte aldri benyttes)

Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm med segertrofen från Vårt Hem - Foto Norsjö Skidlöparmuseum_370x554.jpg
Vasaloppets vinner 1922 Ernst Alm med seierstrofeet fra Vårt Hem. Foto: Norsjö Skilöparmuseum.

Ernst Alm fra IFK Norsjö, 22 åringen som vant det første Vasaloppet 19. mars 1922 fikk den første innskripsjonen i Vårt Hems vandrepokal.

Første gang prisen forsvant var i 1925. Fjorårsseirer Johan Lindgren hadde deponert premien hos arrangørene, men da han skulle komme for å hente premien før neste års renn var det ingen som visste hvor den var. To dager før konkurransen ble den funnet i et bankhvelv i Mora.

Prisen vandret videre. Den første som vant Vasaloppet to ganger var Per-Erik Hedlund, men han tok aldri en tredje seier.

På 1930-tallet gjorde historiens hovedperson sin inntreden i Vasaloppshistorien: Arthur Häggblad (1914-1989), den fargerike løperen fra IFK Umeå. Etter 5-mila under SM i Falun i 1935 fikk han spørsmål fra regionssjefen i Dalarna hvordan det kjentes etter rennet. Da svarte han: «Åk själv, gubbjävel, så får du känna!»

1936 var Arthur Häggblad nære ved å ta sin tredje strake seier, men han endte opp som nummer 2. Den tredje seieren kom i 1937. Året etter ble han nummer tre, men underveis fikk han problemer med smøringen og byttet til noen andre ski. For det ble han disket. Men i 1940 var det ingenting som kunne stoppe Häggblad og han tok hjem sin fjerde seier og dermed Vårt Hems vandringspremie til odel og eie. Den 15. august 1941 flyttet han til Stockholm der han åpnet «Häggblads Sportsbutikk».

Arthur Häggblad ble 81 år gammel og døde 16. juni 1989. Han hadde ingen barn og i 1988 eller 1989 skal han ha solgt sin imponerende premiesamling. Men hva hendte da med «Familjejournalen Vårt Hems vandringspris»? Hvor har premien tatt veien?

Vasaloppets samleklubb har i flere år prøvd å lokalisere premien, uten å lykkes.

- Til 100-års jubileet i 2022 og Jubileumsvasaen den 12. februar hadde det vært veldig morsomt om vi fikk vite hvor premien befinner seg og kanskje låne den for å vise det fram i Mora og Sälen, sier Mats Rylander, prosjektleder for Vasaloppets 100-års jubileum.

Den som vet noe om den bortkommende premien kan kontakte Mats Rylander i Vasaloppsorganisasjonen. Telefon +46 072-209 05 78 eller e-post: mats.rylander@vasaloppet.se

Les også
Program Vasaloppets vintervecka

Resultater Vasaloppet 2021


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse
Berit Kjøll gir klart svar til Johannes Høsflot Klæbo og andre utøvere som har etterlyst et klart om norsk idretts standpunkt rundt OL og menneskerettigheter.  Foto: Geir Owe Fredheim

Idrettspresidenten: – Boikott av OL setter oss på utsiden

Tar avstand fra menneskerettighetsbrudd, men vil ikke boikotte OL

Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Alt klart for langrennssportens Formel 1-øvelse

200 meter supersprint i VM på rulleski

Petter Northug på start i Alliansloppet 2021. Foto: Trollhättan Action Week

Northug til start i "Sommerens Vasalopp"

Klar for 9 harde mil i Sverige på søndag

Startlister Sykkel-VM Flandern 2021

Tempo for senior herrer søndag

Emma Ribom tok tre strake seiere under Sveriges store rulleskifestival Trollhättan Action Week og vant også i Frankrike i helga. Nå er hun og landslaget i gang med sesongens andre høydesamling. Foto: Svenska Skidförbundet

Dette kan bli Sveriges neste sprintstjerne

Emma Ribom har kommet som ei kule, utfordrer den etablerte eliten om OL-plassene

Amund Korsæth, Matteo Tanel og Denis Spitsov utgjorde pallen på 16km fristil VM rulleski 2021. Foto: Privat

Norges VM-debutant parkerte Denis Spitsov

Amund Korsæth hårfint unna VM-gull i sitt første mesterskap.

Foto: Svenske skiforbundet

Frida Karlsson er tilbake etter pausen

Trengte en måned på å finne seg selv

Amund Korsæth på toppen av pallen etter seieren i verdenscuprennet i Madona tidligere i september.

VM-sølv til Korsæth

Sömskar slo Nepryaeva og tok gull i kvinneklassen