www.langrenn.com

NYESTE RESULTATER

| | | | | | |
---
Vasaloppet. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Vasaloppet. Foto: Rauschendorfer/NordicFocus.

Vasaloppet får unik klatrepris – Visma Ski Classics står bak: – Et velkjent landemerke

Allerede 13 minutter ut i Vasaloppet vanker heder og ære.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
05.11.2019 - Langrenn.com

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Den första, långa, uppförsbacken i Vasaloppet har varit en klassiker ända sedan Vasaloppet flyttade startplatsen till Berga by 1961.

Tre kilometer efter starten nås även Vasaloppets högsta punkt: 528 meter över havet. Nu får Vasaloppet en extra krydda här då den internationella långloppscupen Visma Ski Classics till det 96:e Vasaloppet den 1 mars 2020 implementerar en Climb-position i sin Climb-tävling på toppen av backen.

Visma Ski Classics jubilerar i vinter då den tionde säsongen av den populära långloppscupen, som består av de tolv mest prestigefyllda långloppen i Europa, arrangeras. I Sverige är det Kanal 9 inklusive Eurosport Player som direktsänder alla tävlingar i Visma Ski Classics – förutom Vasaloppet som direktsänds av Sveriges Television.

Visma Ski Classics Climb-tävling infördes 2017/18 som en del i hela långloppscupen. Den vinnande Climb-titeln går till den herr- respektive damåkare som klättrar bäst och plockar flest Climb-poäng i de tolv loppen.

För eliten i Vasaloppet kommer Climb-positionen att nås efter cirka 13 minuters åkning och det är de fem snabbaste damerna och tio snabbaste herrarna som får poäng.

– Första backen i Vasaloppet är inte den längsta eller brantaste i Visma Ski Classics, men det är ett välkänt landmärke för långloppsåkare, elit som motionär. Att vi implementerar en Climb-position på toppen av backen bidrar till ännu mer spänning de första tre kilometerna av Vasaloppet och fler Pro Team-åkare kommer sätta full fart till krönet.

– Climb-tävlingen har sedan den startade fått mer fokus från Pro Teamen, då poängen inte bara är viktiga i kampen om klättertröjan utan också i Pro Team-tävlingen. Kommande säsong kommer vi se skidåkare både på herr- och damsidan som satsar 100 procent på att plocka Climb-poäng under säsongen, säger David Nilsson, VD för Visma Ski Classics.

Norges Morten Eide Pedersen vann Visma Ski Classics Climb-tävling både 2017/18 och 2018/19, medan damsegrarna har varit svenska Britta Johansson Norgren 2017/18 och norska Astrid Øyre Slind 2018/19. De dam- och herråkare som leder Climb-tävlingen är lätta att känna igen då de tävlar i en svart- och rödrutig ledarväst (”klättertröjan”.).

För motionären är den första backen i Vasaloppet också en klassiker eftersom det kan ta lång tid att ta sig uppför den, ofta över en timme innan sista åkaren nått högsta punkten efter tre kilometer.

De som startar sist har då åkt närmare fyra kilometer, jämfört med elitåkarnas tre kilometer, eftersom det är nästan en kilometer från sista startfållan fram till den främre startlinjen.

Genom åren har det ofta påpekats att kön uppför backen är en positiv faktor som bidrar till att man inte startar loppet för hårt i den långa uppförsbacken.

FAKTA/ Climb, Sprint och Spurt i Vasaloppet
Förutom den nya Climb-positionen vid toppen av högsta backen har Visma Ski Classics under Vasaloppet två sprintpositioner i sin Sprinttävling: en i Mångsbodarna och en i Evertsberg.

Vasaloppet har ju sitt eget sitt berömda ”Bergspris” halvvägs vid kontrollen i Evertsberg. Det och Vasaloppets sex spurtpriser på de övriga kontrollerna kommer naturligtvis att vara kvar. Bergpriset i Evertsberg införde Vasaloppet 1970 (för damer 1997) och det är på 10 000 kronor för både damer och herrar.

Flest Bergspris har Stanislav Rezác från Tjeckien (åtta stycken) och Britta Johansson Norgren (fyra) vunnit. Vid kontrollerna i Smågan, Mångsbodarna, Risberg, Oxberg, Hökberg och Eldris är spurtpriserna 5 000 kronor (för både herrar och damer).

För att kunna kvittera ut spurtpriserna måste man givetvis fullfölja Vasaloppet. En som gick loss i första backen och sedan vann Vasaloppet var Michail Botvinov 1997!

Vasaloppets startplats i Sälen ligger 350 m.ö.h. Loppets högsta punkt efter 3,0 km är på 528 m.ö.h och målet i Mora 162 m.ö.h. Totalt är loppet 90 km långt och det är uppför 25 procent (22,2 km), plant 43 procent (38,6 km) och nedför 32 procent (29,2 km). Det innebär sammanlagt 814 stigningsmeter och 988 fallmeter.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut
Se hele nyhetsarkivet


blog comments powered by Disqus
Langrenn.com
Team Koteng underveis i Visma Ski Classics. Foto: Magnus Östh / Visma Ski Classics.

BYGG DITT EGET LAG I VISMA SKI CLASSICS LEAGUE – 40.000 FANTASY DOLLARS GJØR DET MULIG

Illustrasjonsbilde. Foto: Modica/NordicFocus.

FLUOR-SAKEN: – Vi har solgt oss tomme for åndedrettsmasker

Martin Johnsrud Sundby. Foto: Modica/NordicFocus.

SUNDBY OM ANNEN SATSING: – Ligger på «bucketlisten» å vinne det løpet før jeg gir meg

Visma Ski Classics lanserer My Pages med dine personlige resultater og mye mere.

Sammenlign deg mot de beste gjennom MyPages og SC Ranking

Petter Northug fremst i det store startfeltet under Janteloppet 2019, til 2020-utgaven ventes det enda flere skiløpere på alle nivåer til den store skifesten. Foto: Olav Stubberud / Red Bull Content Pool.

RED BULL JANTELOPPET I HAFJELL: Johaug og Klæbo takker ja til Northug

Frida Karlsson ute på 10 km i Seefeld-VM 2019. Foto: Thibaut/NordicFocus.

FRIDAS MOR: – NÅ ER JEG MER MAMMA ENN MANAGER

STARTLISTER: Skandinavisk Cup Vuokatti 2019

Vilde Nilsen. Foto: Norges Skiforbund.

Norges tropp til Para Nordic World Cup og Prøve-VM Lillehammer 2019

Ingvild Flugstad Østberg på gullstol etter å ha avgjort verdenscupen 2018-2019 totalt etter minitouren i Quebec. Foto: Modica/NordicFocus.

– TOUR DE SKI FØRSTE REALISTISKE KONKURRANSE FOR INGVILD

Stina Nilsson med medaljer fra VM Seefeld 2019. Foto: GEPA-pictures/WSC Seefeld 2019.

NILSSON TILBAKE – HALVFARSSON FORTSATT UTE

Jens Burman. Foto: Modica/NordicFocus.

UTTAK: Sveriges tropp til World Cup Davos

PROGRAM: Skandinavisk Cup Vuokatti 2019

Frida Karlsson. Foto: Thibaut/NordicFocus.

FRIDA KARLSSON MISTER FLERE RENN: – Må ta et steg tilbake for å finne balansen

Trøyeledere etter første runde av Visma Ski Classics i forbindelse med Prolog Weekend i Livigno høsten 2019. Foto: Magnus Östh/Visma Ski Classics.

POENG VISMA SKI CLASSICS FØR LA VENOSTA

Illustrasjonsbilde. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

TIDENES STØRSTE: Klart for Para Nordic World Cup på Lillehammer - Status som Prøve-VM

PROGRAM: Prøve-VM - Para Nordic World Cup - Lillehammer 2019

Therese Johaug. Foto: Modica/NordicFocus.

UTTAK: Verdenscup Davos - Norges tropp

Illustrasjonsbilde. Foto: Creative Commons/Pixabay.com.

– Vi skulle gjerne sett at det var strengere

OL Sotsji 2014. Foto: NordicFocus.

SISTE: RUSSLAND UTESTENGES I 4 ÅR

Racefox er en aktør som bidrar til å gi skisporten digitalt innhold. Foto: Racefox.com.

TEKNOLOGIENS INNTOG I LANGRENNSLØYPA

Se hele nyhetsarkivet