-->
Pure-serien fra Vauhti er fluorfri skismøring og skipleieprodukter.

Pure-serien fra Vauhti er fluorfri skismøring og skipleieprodukter.

VAUHTI MED FLUORFRITT GJENNOMBRUDD: – PURE kommer til å velte om på markedet for skismurning

De siste årene har smurningsleverandøren Vauhti jobbet intenst med å ta frem nye produkter. Nå ser Pure-serien dagens lys som et flurofritt alternativ.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

PRODUKTNYTT FRA VAUHTI

GENOMBROTT FÖR FINSKA VALLAFÖRETAGET VAUHTI SPEED OY VID TILLVERKNING AV SKIDVALLA. DE ALLMÄNT ANVÄNDA FLUORERNA ERSÄTTS MED NYA, INNOVATIVA TILLSATSMEDEL I SKIDVALLOR.

Vallabranschen har länge försökt finna råvaror som kan ersätta fluortillsatserna, som konstaterats vara skadliga för såväl människa som miljö. Vauhtis nya PURE-produkter kommer att omvälva marknaden för skidvallor i grunden och ändra produktutbudet i en miljövänligare riktning.

PURE-produkterna kommer lanseras i etapper, första lanseringen av produkter i denna kollektion kommer att släppas ut på marknaden redan inför denna vinter.

Finlands ledande och världens äldsta vallatillverkare Vauhti Speed Oy inledde under ledning av sina nya ägare 2015 ett omfattande produktutvecklingsprojekt för en ny generation av flytande skidvallor och rengöringsmedel och vårdprodukter för skinskidor.

Vauhti inledde samtidigt även ett forskningsprojekt i syfte att finna tillsatsmedel som kan ersätta fluorföreningarna i skidvallor. Och som första vallatillverkare i världen lyckades Vauhti ta fram produkter utan kolvätelösningsmedel. Produkterna har beviljats patentskydd 2019.

Ett resultat som uppnåddes genom det långvariga forskningsarbetet var genombrottet i fråga om nya tillsatser för att ersätta de hälsoskadliga fluorföreningarna i vallaprodukterna. Vauhti Speed Oy släpper nu dessa på marknaden.

PURE-SKIDVALLOR
Vauhtis nya kollektion PURE är en serie helt fluorfria skidvallor och skidvårdsprodukter. Produktkategorierna i kollektionen inkluderar kravnivåer ända upp till tävlingsnivå. Vallornas prestanda har under vissa förhållanden visat sig vara klart bättre än fluorvallor (och toppningar).

Vauhtis PURE-kollektion är resultatet av långsiktigt och systematiskt utvecklingsarbete som bland annat skett i samarbete med Östra Finlands universitet. Bakom den nya kollektionen och de nya tillsatsmedlen står Vauhti Speed Oy:s VD Esa Puukilainen, kemist, forskare och doktor från Joensuu.

Bolaget har lämnat in en patentansökan för de nya tillsatsmedlen. Detta ger Vauhti ensamrätt inom vallaindustrin till de råmaterial som ersätter fluor. En renare och mer ansvarsfull skidvalla är Vauhtis svar på de behov och värderingar dagens generation har.

Zinkstearat, dimetylpolysiloxan med alifatiska föreningar samt blandningar av dessa förbättrar funktionen av kolvätevax och paraffiner i skidvallor under alla slags snöförhållanden.

Tillsatsmedlens kemi gör att de kan processas och blandas helt med kolvätevax och kolvätelösningsmedel. Mängden och proportionen tillsatsämnen och typen av vaxtillsats kan i mycket stor utsträckning optimeras för att svara mot de krav som olika slags snö ställer.

Det är enkelt och effektivt att använda produkterna genom de svampförsedda flaskorna, samtidigt som de belastar miljön minimalt. Den nya, innovativa PURE-kollektionen är ett betydande genombrott och en milstolpe på finska Vauhtis väg till världsledande på marknaden för skidvallor.

Fortsetter nedenfor bildet
Pure-serien fra Vauhti er fluorfri skismøring og skipleieprodukter.

Bildet viser Pure-serien i en DNA-illustrasjon. Foto: Vauhti Speed.

VAUHTI SPEED OY – VALLAFABRIK I JOENSUU SOM ERÖVRAR VÄRLDEN
Vauhtis vallafabrik, som ligger i Joensuu, är numera en av världens mest moderna och automatiserade vallafabriker. Vauhti Speed Oy:s rötter går ända tillbaka till 1912. Det handlar om en av eller rentav världens äldsta fortfarande verksamma vallatillverkare.

Aulis Tolsa inledde tillsammans med sin bror Valto Tolsa tillverkningen av skidvallor i Vederlax. När Tolsa pensionerade sig 1991, övergick Vauhti till skidlegenden Aki Karvonen i Joensuu.

År 2014 övergick Vauhti till ett finskt familjeägt investmentbolag, och som VD anställdes filosofie doktor Esa Puukilainen, som åtnjuter stor respekt i branschen och som bland annat i sin doktorsavhandling har undersökt växelverkan mellan plastmaterial och vatten, med belag som ett potentiellt objekt för tillämpning.

Vauhti Speed sysselsätter 12personer i fabriken i Joensuu. Bolaget eftersträvar under den kommande räkenskapsperioden en omsättning på 7 miljoner euro.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Didrik Tønseth og Dynafit inngår allianse sommeren 2020. Foto: Privat.

NY SPONSOR FOR DIDRIK TØNSETH – I LØPING

– Jeg liker å jobbe med detaljer og leter alltid etter konkurransefortrinn

Aslak Berglund. Foto: Privat.

SKIPLUKKER’N har sett dagens lys: Nytt konsept i langrennsverdenen

– Høy kompetanse innen plukking av premium langrennski

Salomon sitt Racing Team i sving under verdenscupen i langrenn. Foto: NordicFocus.

STILLING LEDIG: Salomon søker Racing Manager

Salomon Norges ansikt utad mot løpere, smørere og trenere