WC Lillehammer: Program| Startlister| Sprint F: Kvinner| Menn| 10/15 km F: Kvinner| Menn| IBU WC Østersund: Program| Resultater| Øvrige resultater nedenfor nyhet 4| Helgens TV-program| Sesonginformasjonen 2021/22| Langrenn Pluss| Uttak landslag og team| Podkast - Ski(d)nytt med Elin & Øyvind
Vebjørn Hegdal etter gullet i U23-VM i 2020. Foto: Studio2media

Vebjørn Hegdal etter gullet i U23-VM i 2020. Foto: Studio2media

Vebjørn Hegdal ser tilbake på karrieren

Et av Norges største langrennstalenter annonserte denne uka at han legger bort toppidrettssatsingen i en alder av 23 år. Gutten fra Larvik er en merittert utøver og med det mister langrennsmiljøet en som virkelig er kjent for å legge ned mye og hardt arbeid.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

- Nå som jeg ikke er U-23 løper lenger så er det kun en ting som gjelder for meg og det er elitelag og fast inventar i World Cup. Og når forutsetningene med ryggen og alt ble som det ble er ikke motivasjonen lenger god nok, forklarer Vebjørn Hegdal.

Tøff beskjed
- Jeg fikk avdekket skaden i ryggen like før nyttår i fjor. Jeg har også slitt mye med leggene de siste årene. Over lengre tid har jeg prøvd å avdekke hva det kunne være, og har kjørt en rekke diverse øvelser uten å ha funnet ut av det eller at det har blitt noe bedre. Vendepunktet ble et klassiskrenn under Norgescup på Natrudstilen i desember i fjor, hvor jeg ble helt nummen i beinet og hadde så kramper i leggen at det tok meg mange dager å klare å gå skikkelig igjen. Da ble jeg anbefalt å ta et MR av korsryggen for å utelukke ting, uten at henviser trodde det var noe der. Men det var det dessverre. Konklusjonen fra nevrokirurgen ble til slutt at jeg trolig har hatt skaden en stund, men hvorfor symptomene ble så sterke som de var i vinter er heller uvisst. - Etter at nevrokirurgen hadde konferert med kollegaene sine ble jeg ringt opp mens jeg var i U-23 VM i Finland forrige sesong. Da ble jeg fortalt at jeg rett og slett måtte bestemme meg for hvor mye langrenn betyr for meg. Konklusjonen deres var at tallene for en vellykket operasjon for en i min situasjon var svært dårlige. Og uansett om den hadde vært vellykket ville aldri ryggen blitt 100%. Vebjørn har brukt noe tid på å fordøye beskjeden, og har landet på at risikoen ved en eventuell operasjon ikke er verdt å ta.

- Vinteren 2018 var den desidert største nedturen i karrieren. Jeg hadde startet å slite med både kropp og form allerede vinteren før, men fått kroppen sånn halvveis i gjenge igjen. Dessverre hadde ikke restitusjonen vært god nok, og høsten inn mot sesongen 17/18 ble et rent mareritt, hvor jeg hele veien måtte prøve å starte å trene meg opp igjen etter restitusjonsperioder uten at det lyktes. Etter utallige forsøk på å komme i gang igjen den høsten måtte jeg til slutt gi tapt ved nyttår, helt nedkjørt både fysisk og mentalt. Sesongen røk, og det ble drøye tre måneder på sofaen, men det gikk omsider over det også, sier en ærlig Hegdal.

Gull i U-23 VM
- Den største oppturen jeg har vært med på er helt klart U-23 VM gullet i 2020. Det betød ekstremt etter mye motgang tidligere sesonger, men også mye trøbbel innad i den sesongen. Selv om mine beste løp ble nok gått i juniorklassen, med blant annet 16 seire i Norgescupen. Det, sammen med 4. plass i NM som førsteårs senior på 10 km skate, sitter igjen som enormt gode minner. Treningsfilosofien til Hegdal har alltid gått ut på å trene mye, men kontrollert. Bestående av mange rolige treningstimer og nesten utelukkende intervalltrening på I3 intensitet. 

- Jeg følte kroppen min responderte vanvittig godt på dette opplegget, men det ble til syvende og sist litt for mye når jeg skulle kombinere de treningsmengdene mine med juniorlandslag og sisteåret på videregående skole. Da mistet jeg kontrollen på totalpakken. Jeg har fortsatt stort tro på filosofien, men du må være veldig bevisst på hva du gjør, samt ha ekstrem kontroll på alt av belastning du påfører kroppen. Etter å ha gått i veggen som sisteårs-junior ble treningsmengdene redusert betraktelig. Mye hang sammen med nokså ymse respons fra kroppen fra de foregående sesongene, men også fordi han følte kroppen responderte bedre på annen type trening da, samt hadde et behov for forandring.

- Jeg er stolt over at jeg har klart å endre både mønster og fokus i tunge perioder.

Livet som langrennsløper har tatt mye tid og Vebjørn har målet klart for hva den nye hverdagen skal inneholde. 

- For øyeblikket jobber jeg en masse i påvente av å fortsette på jusstudiet ved UiO på nyåret. Jeg tok noen fag ved siden av skisatsningen på Lillehammer, og har vært så heldig å få godskrevet samtlige til fortsettelsen i januar. Jeg ser virkelig frem til fortsettelsen i Oslo, og er toppmotivert for å gjøre en god innsats på jussen.

- Samtidig med studier utelukker jeg overhodet ikke konkurranser. Jeg er for øyeblikket trener for hovedlandsrenn-gruppa til Heming, så jeg blir nødt til å holde meg i god form. Jeg er veldig glad i å trene så du skal ikke se bort i fra at jeg stiller opp i et eller annet turrenn eller Norgescup renn dersom jeg plutselig får lyst til å konkurrere igjen.

Langrenn har vært livet
Langrenn har vært hele livet til Vebjørn Hegdal siden han begynte i Larvik ski som 11 åring. Det har vært med å forme han som person, og har flere av sine nærmeste kompiser fra skimiljøet. 

- Selv om jeg ikke vil være like delaktig som før, så har jeg overhodet ingen planer om å gi slipp på skimiljøet. Jeg unner samtlige en smakebit av den reisen jeg har fått vært med på gjennom de siste ti årene. Dette er et fantastisk miljø.

- Jeg ser veldig frem til å følge med gjennom TV-ruta til vinteren. Jeg synes faktisk det er mer stas å se langrenn på TV når jeg ikke er ute å går selv. Flere av gutta som fort kan blande seg inn i OL-diskusjonen har jeg vært på lag med, og Jon Rolf Skamo Hope, Thomas Bucher Johannessen, Thomas Helland Larsen, i tillegg til Mikael Gunnulfsen er fantastiske skiløpere og venner som virkelig kan bite fra seg. Det blir også spennende å følge Harald Østberg Amundsen i sin første sesong på elitelag. Det har sikkert vært en forandring fra hva han er vant med, men Harald er en fornuftig type så jeg er sikker på at han blir å regne med til vinteren.

- Til slutt vil jeg også benytte anledningen til å takke alle som har støttet meg opp gjennom årene, både i medgang og motgang, avrunder Hegdal.


* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse