Vegard Ulvang like før avreise til Jubileumsekspedisjonen til Sørpolen høsten 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Vegard Ulvang like før avreise til Jubileumsekspedisjonen til Sørpolen høsten 2011. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.

Vegard Ulvang på vei ut i isødet

- Jeg er skiløper og liker det å være underveis, sier Vegard Ulvang til Langrenn.com. De neste to månedene skal han jobbe seg fremover i Roald Amundsens spor til Sørpolen.
Tips en venn  Skriv ut

14. desember er det på dagen 100 år siden Roald Amundsen nådde verdens sørligste punkt.

På selve jubileumsdagen har Vegard Ulvang, Jan-Gunnar Winther, Stein P. Aasheim og Harald Dag Jølle satt mål av seg å gjøre det samme. Fra starten 19. oktober skal de da ha brukt eksakt like lang tid som Amundsen og hans menn gjorde tilbake i 1911.

- Hvorfor legger du ut på en slik tur?

- Det er 100 år siden Roald Amundsen nådde pol-punktet. Dette er en viktig begivenhet å markere. Vi ønsker også å se hvordan en slik tur er 100 år etterpå, forklarer Vegard Ulvang.

Ingen konkurranse
Han understreker at dette for dem ikke handler om en konkurranse mot Amundsens bragd. Forutsetningene er også svært ulike.

- Amundsen og hans menn startet med 55 hunder. Da de kom frem var det bare 11 hunder igjen, opplyser Ulvang.

I dag er utstyret et helt annet og ingen hunder inngår i dagens turfølge, og mens Amundsens ekspedisjon hadde en sjøreise på mange måneder, er det ikke mange dagene siden Ulvang & Co. forlot hjemlandet.

Ikke dermed sagt at årets ekspedisjon vil bli som en spasertur i parken.

- Det blir veldig hardt både fysisk og mentalt, sier Vegard Ulvang til Langrenn.com.

Målet er å gå hver dag
Selv om Ulvang har besteget både fjelltinder og store seierspaller, pluss blant annet også tatt seg over Grønland, vært flere uker i Sibir og i tillegg padlet én måned i Canada, understreker han at det han nå begir seg ut på ikke kan sammenlignes med noe annet.

Hvis været tillater skal Ulvang og hans følge gå hver dag i 57 dager. 1 300 kilometer skal tilbakelegges.

Jubileumsekspedisjonen Sørpolen 1911–2011 er et formidlingsprosjekt i regi av Norsk Polarinstitutt under Nansen-Amundsen-året 2011. ”Gutta på tur” har ulik bakgrunn og også ulik fokus underveis og i etterarbeidet.

Vegard Ulvang er skiløperen, Jan-Gunnar Winther er forskeren, Stein P. Aasheim er eventyreren og Harald Dag Jølle er historikeren (se egen presentasjon av hver enkelt).

De har som mål å bruke denne skituren gjennom jordklodens minst utforskede kontinent til å formidle kunnskap om vitenskap, skiløping, eventyr og polarhistorie.

Dette blir gjort gjennom dagbok på nett, det er planlagt innslag på TV2 underveis, bokskriving etter endt tur, samt at det sikkert også blir holdt noen foredrag i etterkant.

Ser frem til turen
- Gleder du deg?

- Dette er en lang skitur, men jeg er skiløper og liker det å være underveis. Jeg er født i arktisk klima og synes det er fascinerende å beherske forholdene, fastslår Ulvang overfor Langrenn.com.

- Turen går gjennom et flott fjellområde og et alpint landskap jeg gleder meg til å se. I tillegg er det et hyggelig selskap på turen, selv om det nok også kan bli noen diskusjoner underveis, avrunder Vegard Ulvang med glimt i øyet.

---

Jubileumsekspedisjonen til Sørpolen sin hjemmeside – Ekspedisjonen starter 19. oktober 2011.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse