-->

VELGER EN HELT NY MODELL: Det medisinske teamet er på plass for broderfolket

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Längdlandslagens medicinska stöd på plats – ett bekant ansikte återvänder

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

Längdchef Daniel Fåhraeus och landslagschef Anders Byström har byggt sitt längdteam sakta men säkert. En sak har dock återstått, det medicinska teamet. Daniel flaggade i intervjuer för att han önskade ”utveckla svensk idrottsmedicin genom nya arbetssätt” för att optimera förutsättningarna för åkarna. Detta skulle ske genom minskat personberoende i det medicinska teamet. I dag fick vi förklaring på vad han menade när en annorlunda lösning presenterades.

Istället för ett fastställt team med namngivna personer på olika poster har längdverksamheten skrivit ett samarbetsavtal med GHP Idrottscentrum som nu får helhetsansvaret både för de svenska längd- och rullskidåkarna. Samarbetet betyder även att en ”gammal bekanting” återkommer till verksamheten. Vd och grundare av GHP Idrottscentrum är nämligen före detta längdlandslagsläkaren, Per ”Pliggen” Andersson.

– Efter snart fyra månaders arbete med att bygga den nya organisationen kring landslaget känns det både tryggt och spännande att Per är tillbaka. Det är också ett helt nytt tänk, att en klinik nu får helhetsgreppet kring den medicinska stödapparaten, säger längdchef Daniel Fåhraeus.

I avtalet ingår att GHP Idrottscentrum ska tillsätta fysioresurser vid de tre utpekade elitmiljöerna i Falun, Umeå och Östersund för att kunna stötta åkarna på plats.

– Vi är väldigt glada över att kunna få ett så omfattande skyddsnät för de elitaktiva i våra landslag. I och med detta system får vi en effektiv organisation som kan förebygga, fånga upp och behandla ohälsa samt eventuella skador snabbt, och som har en enorm kompetens, säger landslagschef Anders Byström.

Per ”Pliggen” Andersson tillhörde den svenska längdorganisationen 2013–2018 och fick under dessa år uppleva många svenska framgångar.

– Jag är verkligen entusiastisk över att få komma tillbaka till längdverksamheten! När jag lämnade för snart två år sedan var det för att kunna lägga all tid och kraft på GHP Idrottscentrum. Vi har en bred kompetens med flertalet specialister. Tillsammans kommer vi göra allt för att stötta åkarna och lägga grunden till fortsatta svenska framgångar, säger Pliggen som förutom kliniken även är knuten till SOK som läkare för Sveriges olympiska deltagare.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus
Ansatte ved Bull Ski og Kajakk i full gang med plukking og tilpasning av ski til sine kunder. Foto: Bull Ski og Kajakk AS.

STILLING LEDIG: Butikkselger / Racingansvarlig langrenn søkes til Bull Ski & Kajakk - Røa

– Vi søker butikkselger med hovedansvar for racing langrenn til vår nye butikk

Finn Hågen Krogh. Foto: Thibaut/NordicFocus.

KROGHS RENNSTRATEGI: – Å kjøre noen slike vekkere gjør meg pigg til neste dag når jeg skal konkurrere

Røper inngående suksessdetaljer til Langrenn Pluss om timene før rennstart

Erik Valnes. Foto: Modica/NordicFocus.

ERIK VALNES – SPRINTKOMETEN 2020

– Det gikk jo bedre enn jeg hadde turt å forvente, sier han til Langrenn Pluss

Eirik Mysen: Foto: Jan Erik Bårnes.

VIL OPP ET HAKK: – Da tror jeg mer trening er det som skal til

– Jeg føler at jeg har ligget lenge sånn helt i toppen av tredje nivå

Sjur Røthe på landslagets trening i Holmenkollen sommeren 2020. Foto: Ingeborg Scheve.

RØTHE: – JEG LEGGER OPP TIL OVER 90 TIMER TRENING I JULI

Langrenn Pluss på landslagssamling: – Min måte å gå på nå er ikke den samme