-->
Brit Baldishol var i 2011 med på en utrolig norsk suksess under junior-VM i Estland. Jentene tok nesten samtlige medaljer. Guttene var heller ikke direkte beskjedne. Foto: Erik Borg.

Brit Baldishol var i 2011 med på en utrolig norsk suksess under junior-VM i Estland. Jentene tok nesten samtlige medaljer. Guttene var heller ikke direkte beskjedne. Foto: Erik Borg.

Venter ujevne forhold i Tyrkia-VM

- Starttiden kan bli ganske så avgjørende under VM. Det kan skje at temperaturen kan variere mye i løpet av samme dag, sier reisesjef og juniorlandslagstrener Brit Baldishol til Langrenn.com i forkant av junior- og U23 VM som arrangeres 1.700 meter over havet.
Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

Denne vinteren vil landets fremste juniorer jakte ekstra på FIS-poeng så de kan få en antatt god starttid under junior-VM i Tyrkia, for der kan det bli mye vær.

- Starttiden kan bli ganske så avgjørende under VM. Det kan skje at temperaturen kan variere mye i løpet av samme dag, sier reisesjef og juniorlandslagstrener Brit Baldishol.

Tyrkia er ikke av de mest kjente skinasjonene, men denne vinteren skal junior-VM og U23-VM være i den øst-tyrkiske byen Erzurum fra 20. til 27. februar. Byen ligger 1.700 meter over havet og har en befolkning på nær 400.000 mennesker.

- Blant byens innbyggere er det de som lever i den fra rikdom til fattigdom. Det er en spesiell plass. Inne i bykjernen kan man godt møte på en flokk geiter, sier Baldishol.

Sammen med Sjur Ole Svarstad, trener for rekruttlandslaget, var Baldishol i Erzurum i fire dager i september for å bli kjent med det som venter i februar. De traff ingen arrangører, men de traff det tyrkiske landslaget i langrenn og snakket en del med den tyrkiske landslagstreneren.

- Konkurransene skal være tre–fire mil utenfor byen, og det høyeste punktet i løypene vil være 1.780 meter over havet, sier Baldhishol.

Når høyden bikker 1800 meter, er det ikke lov til å arrangere langrenn i henhold til reglene til Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Spennende med noe nytt
- Hvordan blir det for løperne og ledere å konkurrere i Tyrkia?

- Jeg tror det vil bli spennende. Alt er ikke som hjemme, men når vi får bo bra og får bra mat, er jeg sikker på at vi vil trives. Sist vinter ble Universaden arrangert godt på samme sted. Stadionområdet har også mye fasiliteter og blant annet mange smørebuer.

De norske langrennsløperne reiser omtrent en uke i forkant for å venne seg til høyden. De som skal sørge for topp glid og feste, kommer dit kun ei halv uke før mesterskapsstart. De øvrige ankommer et par dager før mesterskapsstarten.

- Vi som kommer tidligere ned, kan også finne ut litt om vær og føre, sier Baldishol.

- Det var grundigere forberedelser foran VM i Holmenkollen da de forholdene ble studert og testet på nært hold i lange tider.

- Et junior-VM er ikke det samme som et senior-VM på hjemmebane, men selvfølgelig er et juniormesterskap også viktig, svarer hun til Langrenn.com.

Den norske troppen vil bestå av i alt 38 utøvere, 24 langrennsløpere, ni hoppere og fem i kombinert. Støtteapparatet vil bestå av 18 personer.

Jakter på mange poeng
Baldishol er sikker på gode ski, men venter utfordringer når det gjelder været siden temperaturen kan stige så mye i løpet av dagen.

- I utgangspunktet vil det nok være en fordel med tidlig start. Gliden er best når det er kaldt. Denne vinteren vil vi bevisstgjøre løperne på å være med i renn hvor de kan få FIS-poeng, sier Baldishol.

De som har flest FIS-poeng får starte når det anses å være mest gunstig å starte, men hvem vet hva lunefulle værguder kan stelle til.

VM-programmet dag for dag

* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


blog comments powered by Disqus