Hvert år trekker veteran-VM over 1000 løpere fra 30 år og eldre, fra over 20 ulike nasjoner. Illustrasjonsbildet er fra Veteran-VM i Klosters 2017. Arrangørfoto.

Hvert år trekker veteran-VM over 1000 løpere fra 30 år og eldre, fra over 20 ulike nasjoner. Illustrasjonsbildet er fra Veteran-VM i Klosters 2017. Arrangørfoto.

Veteran-VM på Beitostølen: – Langrenn er mer enn turrenn selv om en har bikket 30 år og ikke kom på landslaget

​Derfor bør du gripe sjansen når veteran-VM kommer til Beitostølen 6. til 15. mars 2019.

Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut

Uleselig tekst

Få hele Langrenn +


Kjøp abonnement - Rask tilgang alle artikler
Velg uke, måned, tre måneder eller ett år.

* Abonnement bestilles raskt i dette vinduet!

Allerede abonnent, logg inn via vinduet under:

Uleselig tekst

Det er 15 år siden sist Norge var vertskap for Veteran-VM i langrenn (FIS Masters World Cup). I 2004 gikk mesterskapet på Lillehammer, nøyaktig ti år etter at OL ble arrangert på samme arena.

Denne gangen kjøres mesterskapet på Beitostølen, og ifølge presidenten for Masters World Cup, John Downing, holder løypene, stadion og anleggene like høy standard og arrangøren er like godt kvalifisert.

– Beitostølen kan bli et av tidenes beste veteran-VM.

– Der har de alt: en kompakt arena og korte avstander til overnatting, butikker og servicetilbud, og ikke minst en enorm erfaring med å arrangere skirenn på høyeste nivå.

– Beitostølen arrangerer den nasjonale sesongåpningen i Norge hvert år, har arrangert verdenscup flere ganger og vil arrangere verdenscup igjen denne sesongen i desember, samt at de har hatt flere andre store arrangementer, så vi er overbevist om at veteran-VM er i gode hender her.

Opplev mesterskapsfølelsen

Hvert år trekker veteran-VM over 1000 løpere fra 30 år og eldre, fra over 20 ulike nasjoner. Det gjør arrangementet til det største i verden av sitt slag, med hard konkurranse og stor prestisje i alle klasser.

– Jeg har vært involvert i konkurranselangrenn på ulike nivåer i snart 45 år, og mener at veteran-VM er noe av det beste konkurranseformatet som finnes.

– Du får opplevelsen av å delta i et stort arrangement, slik som de store maratonene, men med langt enklere logistikk, en tettere opplevelse av løypene og en skikkelig mesterskapsfølelse, sier Downing, og legger til at langrenn er mer enn turrenn selv om en har bikket 30 år og ikke kom på landslaget.

– Veteran-VM er noe helt annet enn de lange turløpene, og opplevelsen kan ikke sammenliknes, sier han, og oppfordrer norske løpere fra 30 år og eldre til å gripe sjansen på hjemmebane.

Mer fleksibelt rennprogram

Da Downing tok over som president for MWC høsten 2015, var et av hans viktigste prosjekter å gjøre arrangementene enda enklere og mer tilgjengelige, både for deltakere og framtidige arrangører.

– Vi ser at de store maratonrennene vokser, og at veteran-VM holder godt på deltakertallet, mens jeg globalt ser en utfordring med å få de yngre voksne løperne, de under 55 år, til å involvere seg i konkurranser. Derfor må det bli lettere å være med på veteran-VM, spesielt for yngre løpere.

– Da må vi se på faktorer som lengde på mesterskapet og logistikken rundt, sier Downing.

Han har allerede gjort flere endringer i den retningen. Løperne i Veteran-VM kan delta i opp til tre renn i løpet av mesterskapet.

Det arrangeres renn både i klassisk og fristil på alle de tre distansene kort, mellomlang og lang, der antall kilometer avhenger av kjønn og aldersklasse.

Det som er nytt nå, er at løperne ikke er begrenset til ett renn av hver distanse.

Fra og med 2018 kan løperne velge hvilke tre renn de vil delta på, og i hvilken stilart. Der de tidligere måtte velge ett kort, ett mellomlangt og ett langt renn, kan de nå for eksempel velge to mellomlange og ett kort, ett mellomlangt og to korte, bare lange eller andre kombinasjoner.

De korte og mellomlange rennene arrangeres fra lørdag til mandag den første helga i mesterskapet. Deretter er det hviledag tirsdag, stafetter onsdag og langdistanser torsdag og fredag.

– I Minneapolis i vinter så vi en god del løpere som gikk tre renn på tre dager den første helga. Noen gikk til og med tre renn på to dager, med mellomdistanse søndag og to korte på mandagen. Andre valgte å gå to lange renn på to dager i slutten av mesterskapsuka.

– Denne nye valgfriheten gjør at folk kan få full uttelling for et internasjonalt renntilbud på mesterskapsnivå, uten å måtte være borte fra jobb, familie og forpliktelser i 10 dager, sier Downing.

---

Masters World Cup Beitostølen er samarbeidspartner med Langrenn.com.


* Langrenn Pluss (+): Ekstra godt stoff og fyldigere artikler
Tips en venn Tips en venn Skriv ut Skriv ut


blog comments powered by Disqus