RESULTATER: SØNDAG: Fossavatn Ski Marathon: Kvinner + Menn| RUBBESKI – SERIE I 4 DELER: INNLEDNING| DEL 1| DEL 2| DEL 3| SE ALT ANNET FRA PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER
Harald Østberg Amundsen på vei mot bronsemedalje på 15 km fri under Oberstdorf-VM med sine nye ski fra Madshus med grønn såle. Til høyre prepper Sylvain Fanjas Claret fra Madshus grønnsåla. Foto Amundsen: Thibaut/NordicFocus. Foto Claret: Madshus.

Harald Østberg Amundsen på vei mot bronsemedalje på 15 km fri under Oberstdorf-VM med sine nye ski fra Madshus med grønn såle. Til høyre prepper Sylvain Fanjas Claret fra Madshus grønnsåla. Foto Amundsen: Thibaut/NordicFocus. Foto Claret: Madshus.

VM-BRONSEN TATT PÅ NYE VÅTFØRESKI PÅ GRØNN SÅLE FRA MADSHUS: – Rett konstruksjon på selve skien gir ekstremt raske ski på treg, tung snø med mye motstand

Banebrytende transparent såle for våte, tunge forhold

Bronsevinneren på 15-kilometeren i Oberstdorf stilte til start med banebrytende transparent såle for våte, tunge forhold.

Tips en venn  Skriv ut

HARALD ØSTBERG AMUNDSEN VM-DEBUTERTE TIL BRONSE PÅ REVOLUSJONERENDE NYE VÅTFØRESKI

Bronsevinneren på 15-kilometeren i Oberstdorf stilte til start med banebrytende transparent såle for våte, tunge forhold.

Harald Østberg Amundsens bronse på 15km fristil i VM i Oberstdorf var intet mindre enn dypt imponerende fra en 22-åring i sitt første mesterskap på seniornivå. Det han hadde under skia var også en liten revolusjon: der satt det helt nyutviklede transparente såler, spesialutviklet for nettopp den typen våte, tunge føreforhold som har vært gjeldende i årets VM.

– De grønne sålene er en del av et større prosjekt vi har jobbet med i flere år nå, nemlig å utvikle ski og såler som i kombinasjon kan slå ski med fluor som additiv (tilsetning som gir et stoff bedre egenskaper) i sålematerialet. Dette er et bevis på at vi har lykkes med det, sier Svein Ivar Moen til Langrenn Pluss.

Han er en av produktutviklerne på Madshus som har testet skien.

– De transparente sålene som Harald Østberg Amundsen gikk på i 15-kilometeren i VM ligger på en ski med helt annen konstruksjon enn de tradisjonelle varmføreskiene, sier Moen.

Det er første gang de grønne sålene på Østberg Amundsens nye Madshus Redline 3.0 ski er brukt i konkurransesammenheng. Tidligere i vinter brukte Sturla Holm Lægreid ski med samme konstruksjon og oppbygging da han vant fire gull i skiskytter-VM i Slovenia, men Lægreids ski hadde en annen såle enn den Østberg Amundsen tok sin bronsemedalje på.

– Vi har hatt gode fluorfrie såler for de fleste fører lenge, men disse transparente sålene er spesialutviklet for å gi en forbedring på et spesifikt føre, og det har vi truffet blink med her, sier Moen. 

ET GJENNOMBRUDD FOR FLUORFRITT
Fluor har i flere tiår vært benyttet som additiv i både smøring og sålematerialer på våte, tunge fører. Det er fordi fluor har vannavstøtende egenskaper som gir ekstremt god glid på den type forhold.

Men fluor er en kjent miljøgift, og derfor har Madshus kuttet ut fluor som en del av sålematerialet allerede før fluorforbudet ble vedtatt innført av FIS og IBU. Å erstatte fluor i sålen på kaldføreski viste seg å være enklere enn å finne egnede alternativer for varme forhold.

– Vi har jobbet i flere år med å komme fram til en fluorfri ski for våte, tunge forhold, mrn siden 2019 har vi hatt en rekke tester der de fluorfrie skiene går bedre enn tradisjonelle varmføreski med fluor i sålemateriale. Medaljen til Harald Østberg Amundsen viser at vi har lykkes med det i konkurranse med verdens aller beste, sier Moen.

I den sammenheng de nye grønne transparente sålene enda en milepæl for Madshus.

– Transparente såler har så langt hatt lett for å tape seg på lengre distanser, men nå har vi kommet fram til en sammensetning av materialer og additiver som i kombinasjon med rett konstruksjon på selve skien gir ekstremt raske ski på treg, tung snø med mye motstand, slik som det blir på våte fører med gammel og omdannet snø, forklarer Moen til Langrenn Pluss.

Moen legger også til at det på ingen måte er tilfeldig at den nye sålen er grønn.

– Den grønne fargen på denne sålen signaliserer også et skifte og er en del av det statement vi ønsker å signalisere: Framtida er ren, miljøvennlig og bærekraftig, sier han.

UTNYTTET KORONAVÅREN 2020
Moen forteller at da koronapandemien stengte ned Norge i mars i fjor, fikk Madshus paradoksalt nok en gyllen mulighet til å intensivere testingen.

– Da Covid plutselig stengte verden i fjor og alle renn ble avlyst, kunne vi på Madshus bruke mange av de beste løperne til testing i en mye lengre periode på våren enn det vi pleier. Da kom vi et godt stykke videre i prosjektet, og dette er bare begynnelsen. Det er mye mer i loopen framover, sier Svein Ivar Moen på Madshus til Langrenn Pluss.

---

* Madshus er profileringspartner av Langrenn.com.


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse


blog comments powered by Disqus


Annonse


Annonse