Damenes seierspall på 3-mila under VM i Oberstdorf 2021. FV: Heidi Weng (2. plass), Therese Johaug (1) og Frida Karlsson på pallens tredje trinn manglet, dette da hun var kjørt bort av sykebil grunnet armskade. Foto: Modica/NordicFocus.

Damenes seierspall på 3-mila under VM i Oberstdorf 2021. FV: Heidi Weng (2. plass), Therese Johaug (1) og Frida Karlsson på pallens tredje trinn manglet, dette da hun var kjørt bort av sykebil grunnet armskade. Foto: Modica/NordicFocus.

VM OBERSTDORF: GULL TIL THERESE JOHAUG PÅ 3-MILA – HEIDI WENG SPURTET INN TIL SØLV

Siste langrennsøvelse for kvinner var på planen lørdag, 30 km fellesstart i klassisk teknikk.

Tips en venn  Skriv ut
Annonse

Siste langrennsøvelse for kvinner var på planen lørdag, 30 km fellesstart i klassisk teknikk. I startlista var det eksakt 50 løpere, av disse fem norske gjennom Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Helene Marie Fossesholm, Therese Johaug, Tiril Udnes Weng.

Allerede i stigningen etter fire minutter satte storfavoritten Therese Johaug sprekk i feltet, men i utforkjøringen og det lettere partiet deretter samlet feltet seg igjen.

I neste lange stigning, som skal bli gått mange ganger i dag, fem i tallet, ble det ikke bare strekk i feltet, der ble det luker gjennom 3,3 sekunder ned til svenske Ebba Andersson, så 4,8 til Heidi Weng, deretter 10,8 til Katharina Hennig fra Tyskland og 12 sekunder til Frida Karlsson fra Sverige.

Slik fortsatte det kilometer etter kilometer i været som var helt annerledes enn hva det var under herrestafetten i går. Da lavet det ned med våt snø. I natt har det vært kuldegrader og nå brenner igjen vårsola. Dermed er det våt nysnø for skal forseres på klisterski i rundt 6-7 varmegrader og stekende sol, samtidig som det er skarpere i skyggen.

VED 12 AV 30 KILOMETER

Vi hopper raskt frem til mellomtiden ved 12 kilometer. Da leder Therese på fem andre jenter med 65 til 67 sekunder. Disse er nevnte Ebba, Heidi, Katharina, Frida og Teresa Stadlober fra Østerrike.

Bak der igjen er finske Krista Pärmäkoski cirka 10-15 sekunder fra kvintettet foran. Mens Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng er fem nye sekunder bak Krista som løpere nr. 8. og 9. Junioren Helene Marie Fossesholm ligger på 19. plass, 2 minutter og 3 sekunder etter Therese i front.

VED 18 AV 30 KILOMETER

La oss først nevne at Sveriges tidligere medaljegrossist i store mesterskap, Charlotte Kalla, har hoppet av. Hun tapte masse tid nærmest fra første stavtak og rapportene som formidles på NRKs direktesending er at hun allerede før start var plaget med magetrøbbel.

Blant de som fortsatt setter preg på rennet har Katharina Hennig sluppet klynga med 14 sekunder, som da i nevnt rekkefølge består av Teresa, Heidi, Frida og Ebba. De ligger 1 minutt og 50 sekunder etter Therese som fortsatt kverner på i tet og har en løpstid så langt på 49 minutter og 51 sekunder.

Anne Kjersti og Tiril ligger på niende og tiende plass, 2:26 og 2:28 etter Johaug.

MASSEFALL

Etter 59 minutter deiser Heidi Weng og de to svenske jentene, Frida Karlsson og Ebba Andersson, i bakken i en lengre utforkjøring og taper masse tid og fart. Det gjør at Teresa Stadobler, som ikke er involvert i fallet, men akkurat greier å smette til siden og komme seg forbi, plutselig er oppe i et forsprang på 20 sekunder til løperne hun lå sammen med. Nærmere studier av TV-bildene kan se ut til at det var Ebba som gikk ned og dro med seg Heidi og Frida.

24 AV 30 KILOMETER

I det løperne runder stadion for siste gang og legger i vei på den siste runden, da leder Therese Johaug med 2:34 til Teresa Stadobler som igjen akkurat har blitt hentet inn med de 20 sekundene falljentene tapte, altså Frida, Ebba og Heide.

Tiril og Anne Kjersti er på plass nummer syv og åtte, de er 3 minutter og 13 sekunder etter lederen. Helene Marie er på 25. plass, for henne er det 5:20 frem til tetposisjonen.

SUVEREN VERDENSMESTER

Therese Johaug sitt forsprang var så formidabelt de siste kilometerne at bare et uhell kunne stoppe henne, eller total kroppslig kollaps, men evighetsmaskinen er kjent for å stå distansen helt til mål, så gjorde hun også denne gangen og kunne juble over enda et mesterskapsgull og en vinnertid på 1:24:56.3. Det var 2 minutter og 34 sekunder foran de øvrige medaljene.

GENISTREK AV HEIDI WENG I FULL BLOMST

I nest siste utforkjøring ligger Heidi Weng bak Frida Karlsson og Ebba Andersson, men så er hun taktisk meget klok og legger seg i innersvingen og staker seg forbi de to svenske jentene som tar mye større sving i løssnøen. Deretter kjører Heidi i full Klæbo-klyv opp den lange sprintbakken inne på stadion. Der får hun meter og skyter fart over bakketoppen, er stø i utforkjøringen og holder akkurat unna på oppløpet mot Frida Karlssons voldsomme dobbelttak inn mot mål.

Det blir VM-sølv til Heidi Weng, en Heidi som hentet frem det vanvittige vinnerinstinktet som hun nesten alltid viste i yngre seniorår, og som vi vet bor i henne, og som hun også viste i gullstafetten her om dagen, men som hun gjerene oftere kunne latt slippe ut i full blomst.

Åtte tideler etter Heidi ble det VM-bronse på Frida Karlsson som igjen hadde Ebba Andersson 1 1/2 sekund etter seg.

Rett etter målstreken skriker for øvrig Frida Karlsson ut i smerte, underarmen hennes ser ikke bra ut. Fallet kan ha påført henne en lei skade, eventuelt om det er noe annet.

ØVRIGE NORSKE

Teresa Stadlober som lenge var med damene foran måtte til slutt gi fra seg 10-12 sekunder til trioen i sølv- og bronsekampen. Etter henne finner vi to nye norske damer gjennom Anne Kjersti Kalvå og Tiril Udnes Weng på sjette- og syvendeplass. De hadde 3:30 og 3:33 opp til vinneren og ble klokket i mål på 1:28:26 og 1:28:29.

Helene Marie Fossesholm er fortsatt junior og måtte gi fra seg 6 minutter og 49 sekunder frem til VM-gullet. Det holdt til 25. plass.

Nå er VM Oberstdorf 2021 over for damenes del, i morgen søndag går gutta 5-mila før det endelige punktumet settes.

Se også: Slik gikk det med herrene (intenst juryarbeid måtte til)

---

VM OBERSTDORF

6. mars 2021

Oberstdorf - Tyskland

---

KVINNER - 30 KM - FELLESSTART - KLASSISK

1. Therese Johaug, Norge 1:24:56.3

2. Heidi Weng, Norge 1:27:30.5

3. Frida Karlsson, Sverige 1:27:31.1

* Komplette resultater


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse