KIRKEBAKKEN GP: Resultater alle klasser| TOTEN SKIFESTIVAL: RESULTATER: Lørdag 50 km: Kvinner- Menn| Fredag 10 km: Kvinner- Menn| Program| Startliste| VELDIG MANGE ANDRE RESULTATER mellom nyhet 4 og 5| LANGRENN PLUSS| SKIPLUKKER'N SVARER| FØLG LINDESNES - NORDKAPP
Herrenes seierspall på 5-mila under VM i Oberstdorf 2021. FV: Alexander Bolshunov (2. plass), Emil Iversen (1) og Simen Hegstad Krüger (3). Foto: Modica/NordicFocus.

Herrenes seierspall på 5-mila under VM i Oberstdorf 2021. FV: Alexander Bolshunov (2. plass), Emil Iversen (1) og Simen Hegstad Krüger (3). Foto: Modica/NordicFocus.

VM OBERSTDORF: GULL TIL EMIL IVERSEN PÅ 5-MILA – KLÆBO FØRST I MÅL – DISKET ETTER KLINSJ MED BOLSHUNOV – BRONSE TIL SIMEN HEGSTAD KRÜGER

Så var den store dagen kommet. VMs 5-mil avrundet søndag de flotte mesterskapsdagene i Oberstdorf.

Tips en venn  Skriv ut

Så var den store dagen kommet. VMs 5-mil avrundet søndag de flotte mesterskapsdagene i Oberstdorf.

50 kilometer i klassisk og med fellesstart. Da ligger det an egentlig an til selskapsreise, men selv om det ikke akkurat ble gått smått, så holdt feltet seg mer eller mindre samlet til halvgått distanse.

Alle våre fem man er godt plassert i den store tetklynga. Disse er Hans Christer Holund, Emil Iversen, Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger og Johannes Høsflot Klæbo.

Det var for øvrig lite dramatikk den første timen, men noteres skal at Simen Hegstad Krüger var innblandet i et fall allerede etter åtte minutter. Da han tok OL-gullet sitt i 2018 var det også et tidlig fall for mannen fra Lyn Ski.

I forkant av rennet hadde det falt noe snø, det var gråvær og varmegrader, rødt klister var en fin melodi.

TEMPOØKNING

Ved runding etter halvgått løp drar Alexander Bolshunov opp tempoet og Iivo Niskanen følger med. Da våkner feltet bak der og nordmennene kjenner sin besøkelsestid. Inne på stadion var det 40 mann i løpet av halvminuttet. Tre kilometer senere, etter en av de lange stigningene var det 38 mann på 30 sekunder. Rykket fra Alexander og Iivo hadde med andre ord i første omgang bare vært et skremmeskudd.

SKIBYTTE GA OMVELTNINGER

Ved 31,3 km oppstår det stor dynamikk i feltet. Iivo Niskanen i tet går inn for å bytte ski, "taper" 15 sekunder på det, mens Alexander Bolshunov går rett frem og får med seg blant andre Dario Cologna, Emil Iversen, Hans Christer Holund og Simen Hegstad Krüger.

Johannes Høsflot Klæbo og Pål Golberg velger å følge Iivo inn i byttesonen.

Kort fortalt har vi nå 12 mann som ligger i klynga som ikke byttet ski og de er da fra 0 til 10 sekunder, mens byttegjengen er fra 15 sekunder etter lederen Bolshunov.

Personen som er nummer 12 i øyeblikket er for øvrig også en nordmann, det er Thomas Maloney Westgaard, trønderen som går for Irland.

NEDBØR

Etter at 1 1/2 time av løpet er tilbakelagt melder NRKs Fredrik Aukland at det er økende på med regn i lufta, som igjen kan gå over til snø. Om så skjer får vi enda mere dynamikk og spenning. Fra enkelt rødt klister føre til sludd, det vil kunne være mareritt for noen og enhver.

Samtidig ser vi nå at Niskanen ikke bare har hentet inn det han "tapte" på skibyttet. Men i den lange kjente Oberstdorf-stigningen har han nå fått seg en luke på noen sekunder. Emil Iversen tar opp jakta og ligger 3,4 sekunder bak ved 35,3 km. Deretter HC Holund, Klæbo og Bolshunov. Krüger og Golberg er 10 sekunder bak på plass nummer 9 og 10.

NYTT SKIBYTTE

Neste besøk på stadion, nå etter 37,5 kilometer er det igjen muligheter for å bytte ski. Den muligheten griper Alexander og Emil. Johannes, Iivo og Jens Burman går rett frem, så nå er det Johannes Høsflot Klæbo som leder hele 5-mila. 

Alexander og Emil går ut fra stadion 14 og 16 sekunder etter teten når vi nå legger i vei på runde 7 av 8. Status for de norske er altså at Johannes leder, Pål er nr. fem, 14 sekunder bak, Emil på syvende, 16 sek. etter, Hans Christer er nr. 9, han er 22 sekunder bak og sist av vårt mannskap er 26 sekunder etter som 11. mann. 

Vi tar også med at Andrew Musgrave, den norskbaserte løperen fra Skottland, er helt oppe på fjerdeplass, ni sekunder etter Johannes.

RØYNER PÅ

Emil tar kommandoen og med Johannes på bakskiene sprenger de nå feltet i den første av de to lange klatringene på hver runde. Etter 40,4 km har vi nå en tetklynge som ikke er på større enn syv løpere. De to nevnte først, så følger Iivo, Jens, Alexander og HC, samt Andrew på halen.

Fra Emil i tet og til Pål og Simen på åttendeplass og niende er det nå så mye som 28 og 35 sekunder. Dario er nummer 10.

JENS BURMAN OPP I FRONT

Starten av den siste runden åpner med kosetempo. Det benytter Jens Burman til å gå opp i front i de første småbakkene og vi nærmer oss nå en løpstid på to timer - 120 minutter. Enda er det 5-6 kilometer igjen til mål. 

Tetklynga på seks mann nå, etter at Andrew Musgrave måtte slippe seg ned til Simen der bak, har et forsprang på 41 sekunder og mere til disse to. Men dette kan dem hente inn. Og det gjorde de faktisk også. På cirka 46 kilometer har tetklynga blitt åtte mann stor.

SISTE GANG I LANGBAKKEN

Det ligger nå i lufta at noen skal smelle til noe helt ekstremt opp langbakken for siste gang, hvis ikke så blir det et rent spurtoppgjør i sprintbakken inne på stadion. Det gir gode odds til de utpregede spurterne. Så løpere med mere trege fibre må angripe i stigningen nå.

Ingen smeller til, men det blir gått jevnt hardt, Andrew slipper, Iivo og Jens må slippe. Da blir det fire nordmenn mot en russer som skal sloss om medaljene.

Så må Simen og Hans Christer også gi slipp i nedkjøringene mot stadion. I sprintbakken inne på stadion springer Alexander først med Johannes rett bak, samtidig må Emil slippe noen meter.

DRAMATISK KORRIDORVALG OG STAVBREKK

Rett før det skal velges korridor legger Johannes seg helt ute til høyre for å velge ytterste korridor, samtidig tar også Alexander en stor sving og da blir de ikke plass til både han og nordmannen. Dermed må Johannes enten la seg bli presset utenfor løypa, eller stå på sitt, han gjør det sistnevnte og kommer borti armen til Alexander som igjen fører til at sistnevntes stav mister retning og havner innenfor russerens ben, dermed brekker staven.

Johannes Høsflo Klæbo fosser i fra. Alexander Bolshunov er betydelig hemmet av stavbrekket og siger bakover, dermed kommer også Emil Iversen seg forbid.

Da blir det gull til Klæbo på tiden 2:10:52.2 foran Iversen som sølvmedaljør og med Bolshunov på bronseplass, med mindre juryen beslutter noe annet, for her blir det overtidsarbeid for jurymedlemmene og medaljefordelingen kan bli en annen.

ØVRIGE NORSKE

Hvilke plasseringer de øvrige norske ender på vil avgjøres av hva som eventuelt skjer i situasjonen rundt Klæbo og Bolshunov. Men om vi her og nå konkluderer med at pallgutta forblir på pallen, da finner vi følgende plasseringer på øvrige norske løpere:

Simen Hegstad Krüger blir nummer fire, 8,9 sekunder etter første mann i mål. På  pluss 9,3 sekunder har vi Hans Christer Holund på femteplass. Pål Golberg ender som niende løper over målstreken. Han er 59 sekunder etter Klæbo i mål.

Andrew Musgrave fikk åttendeplass, Thomas Maloney Westgaard kvitterte ut med 26. plass, han var 4:21 i ekstra sluttid sett opp mot første mann i mål.

SISTE NYTT: JOHANNES HØSFLOT KLÆBO DISKET

Etter over en time med juryarbeid landet juryen ned på at Johannes Høsflot Klæbo skulle diskes. Dermed rykker alle løpere ett hakk opp plasseringsmessig, hvilket betyr at VM-gullet gikk til Emil Iversen foran Alexander Bolshunov og Simen Hegstad Krüger, som lå 41 sekunder etter de seks i front ved siste runding, fikk til slutt bronsemedaljen.

Se også: Slik gikk det med damene (gull og sølv til Norge)

VM OBERSTDORF

7. mars 2021

Oberstdorf - Tyskland

---

MENN - 50 KM - FELLESSTART - KLASSISK

1. Emil Iversen, Norge 2:10:52.9

2. Alexander Bolshunov, Russland 2:10:53.6

3. Simen Hegstad Krüger, Norge 2:11:01.1

* Komplette resultater


SNARVEIER

VERDENSCUP ENGADIN
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VASALOPPET
Smøretips| Resultater: Kvinner Elite- Menn Elite
--- --- ---
NORGESCUP GÅLÅ - SENIOR
Smøretips| Resultater
--- --- ---
VM OBERSTDORF - LANGRENN + HOPP + KOMBINERT
Medaljeoversikt| Smøretips| Resultater

* LANGRENN PLUSS (+): Tid for å bli abonnent - Full tilgang på alle de gode sakene

Tips en venn  Skriv ut
Annonse
Annonse


Annonse