-->
BLINK direktelinker rett under nyhet nr. 2
RESULTATER: Meråker Mountain Challenge| Andre konkurranser
Illustrasjonsbilde. Foto: Sewcream - Stock.adobe.com.

Illustrasjonsbilde. Foto: Sewcream - Stock.adobe.com.

Vurder å samle alle kredittene dine på ett sted

Annonsørinnhold

Å shoppe etter bedre lånebetingelser er noe vi alle burde vurdere fra tid til annen.

Tips en venn  Skriv ut

Uleselig tekst

Bli abonnent – Full tilgang til alt det gode stoffet!


Allerede abonnent?
* Klikk her for å logge inn

Få hele Langrenn Pluss (+)
Velg abonnement*
Abonnementsvilkår*

Du gir med dette godkjennelse til at Langrenn.com AS automatisk fornyer ditt abonnement frem til du selv sier dette opp. Komplette vilkår er tilgjengelig her.

Uleselig tekst

KOMMERSIELT INNHOLD

 

Å shoppe etter bedre lånebetingelser er noe vi alle burde vurdere fra tid til annen. Små renteforskjeller kan utgjøre store summer på sikt og særlig hvis man har flere forbrukslån og kreditter. Å samle alle disse lånene på ett sted kalles refinansiering av gjeld.

Her er tipsene du trenger for å kutte lånekostnadene dine. 

Prinsippet med å refinansiere gjeld

Refinansiering betyr å ta opp et lån for å betale ut annen gjeld og innebærer ofte at man overfører lån til en ny bank. I noen tilfeller refinansierer vi også for å utvide et lån fordi vi trenger mer penger. Vi kaller det også refinansiering når vi forlenger nedbetalingstiden på et eksisterende lån.

Den vanligste årsaken til at vi refinansierer er imidlertid for å redusere kostnadene på gjelden. Løsningen er noe mange burde vurdere, spesielt om de har mange smålån hos flere banker.

Skaff deg bedre rentebetingelser

De fleste som søker om å refinansiere gjeld skylder mange småsummer til flere kreditorer. Smålånene har som regel også langt høyere renter enn det du får på større lånesummer. Gjennomsnittet på renter for såkalte smålån kan fort komme opp i 35% eller mer, mens mikrolån på noen få tusenlapper gjerne har renter på flere hundre prosent.

Et større forbrukslån fra en av de bedre bankene kan ha renter på så lite som 7,5%. Gjennomsnittlig ligger rentene på disse lånene et sted mellom 11% og 14%. Det skal med andre ord svært lite til for å redusere rentekostnadene.

Reduserte gebyrer og bedre oversikt

I tillegg til lavere renter sparer du også penger gjennom å redusere gebyrene når du samler flere lån på ett sted. Vanligvis krever bankene omtrent 45 kroner i termingebyr (altså hver måned). Totalt blir det da snakk om 540 kroner i året for hvert lån, som igjen tilsvarer en betydelig ekstrakostnad for de som sitter med mange lån.

Å samle flere forbrukslån i et større lån betyr også at du får bedre oversikt over din egen økonomi. Det blir enklere å budsjettere og enklere å sette av nok fra lønningen til å betale låneforpliktelsene.
For mange har forenklingen også en viktig psykologisk effekt. Det kan være både demotiverende og angstfylt å motta mange krav fra forskjellige kreditorer. For noen resulterer dette i at de rett og slett unngår å åpne postkassa.

Å sende inn en søknad om å refinansiere gjeld kan derfor være første steg på veien for å kvitte seg med flere av de problematiske aspektene.

Prioriter alltid kortgjelden først

Rentene på et kredittkort er som regel alltid høyere enn et gjennomsnittlig forbrukslån. Dette til tross for at kredittkortene tilbyr en rentefri periode på 45 til 50 dager. Det bør også nevnes at mange kredittkort har cashback ordninger som senker den reelle brukskostnaden.

På årsbasis koster kredittkortene et sted fra 17% til 18% og helt opp mot 40% i effektiv rente. Dette er renter som så å si alle større forbrukslån lett kan matche. Poenget er at du alltid bør slette denne gjelden først, og gjerne ved hjelp av et forbrukslån gitt at rentene er betydelig lavere.

Les mer om refinansiering hos klp.no.

Husk at du må inkludere gebyrene som banken krever på refinansiering når du skal kalkulere lønnsomheten. I hovedsak er det slik at det alltid vil lønne seg å refinansiere store summer.

Flere banker har også spesielle tilbud hvor man slipper å betale etableringsgebyr ved refinansiering, men det tilbys kun av et mindre antall.

Huskeliste før du setter i gang

  • Prioriter å slette den dyreste gjelden når du skal refinansiere.
  • Innhent mange tilbud og takk ja til det beste tilbudet.
  • Vurder å bruke finansagenter for å spare tid.
  • Unngå å ta opp nye lån, samt uvettig bruk av kredittkort etter at du har refinansiert.
  • Vurder å refinansiere også enkeltstående lån dersom du finner bedre betingelser.
  • Sjekk betingelsene på nye lån jevnlig og velg en bank med gunstige gebyrvilkår.

Et siste alternativ

Et siste alternativ er å refinansiere flere lån ved hjelp av et eksisterende boliglån. Huslån har en særdeles gunstig rente sammenlignet med lån uten sikkerhet og det kan derfor være lurt å bake inn alle smålånene i boliglånet.

Låneeksempel: 130.000,-, o/5 år, Eff. rente 16,40%, kostnad: 56.710,-, Totalt: 186.710,-

---

* Kommersielt innhold fra Leading Web Solutions.


* Langrenn Pluss (+): Trening, teknikk, utstyr + +
Tips en venn  Skriv ut


Eldar Rønning med en av sine 6 VM-medaljer fra langrennsløypene. Foto: Felgenhauer/NordicFocus.

RØNNING OM VINNERSKALLEN NORTHUG: – JEG HAR SETT DET SELV. DET ER RÅTT

Eldar setter ord på hva som kjennetegner vinnerskallene

Anders Aukland. Foto: Børre E. Helgerud / Team Ragde Eiendom.

ANDERS AUKLAND: – DET ER IKKE FARLIG Å GÅ TOM

– Før var det sånn at mange trodde de måtte «spise seg opp» til en femmil

Marit Bjørgen ute på trening med Team Ragde Eiendom. Foto: Børre E. Helgerud.

NYTT TRENINGSTILBUD: Bjørgen og Sundby i spissen for ny APP

– Vår visjon er at SkiX skal bli et unikt verktøy