Harald Østberg Amundsen: Nå skal han slå Klæbo
For Harald Østberg Amundsen betyr en «mesterskapsfri sesong» bare at hver eneste rennhelg er et høydepunkt, og en del planen som skal legge grunnlaget for VM på hjemmebane i 2025. Dessuten vil han ta sammenlagtseieren i Tour de Ski fra Klæbo.
For 24-åringen fra Asker blir kommende vinter med andre ord en sammenhengende rennfestival med nye høydepunkt hver eneste helg fra november til april.
Men ett av høydepunktene henger spesielt høyt kommende vinter: Tour de Ski.
Les også:
Harald Østberg Amundsen om VM-sølvet: – I Trondheim tar jeg gull
Langrenn.com tok en prat med landslagets arbeidshest på vei til sesongens første treningsbolk på Sognefjellet. Der skal Østberg Amundsen være fram til 6.juni.
Etter det reiser han tilbake til Oslo for å være med på landslagets første samling. Den starter i Oslo 8. juni og fortsetter med tradisjonell barmarkstrening i Fredrikstad etter Holmenkollen Skishow 10. juni.
Hvordan legger du opp en mesterskapsfri sesong, og hvordan skal du utnytte at det ikke er noe VM eller OL?
– For meg er alle skirenn egentlig like viktige. Og i vinter synes jeg det er mange høydepunkter og de kommer tett gjennom hele sesongen. Det er både verdenscup i Granåsen og Tour de Ski, og så er det en periode med verdenscuprenn i USA og Canada utpå vinteren som jeg tror blir ekstremt kule. Så jeg gleder meg til sesongen.
Østberg Amundsen er dessuten ekstra spent på sprintrennene kommende vinter.
– Jeg begynte jo å få til både klassisk teknikk og sprint på slutten av sesongen i år, sier han beskjedent.
Allroundkometen kan nå nemlig vise til både NM-sølv og karrierebeste og pallplasser i verdenscupen i begge deler.
Saken fortsetter under
Konkurransemaraton fra november til januar
Som vinner av Skandinavisk Cup sammenlagt i vinter, har Østberg Amundsen nå friplass til alle rennene fra sesongåpningen i Ruka siste helga i november og hele første periode av verdenscupen. Den muligheten griper han med begge hender.
Men for Østberg Amundsen starter rennsesongen flere uker før det. Han legger opp til å sesongdebutere på den nasjonale finske nasjonale åpningen i Muonio i første halvdel av november. Deretter kommer den norske sesongåpningen på Beitostølen uka før verdenscupåpningen.
Selve verdenscupen begynner tradisjonen tro med en tredagers konkurransehelg i Ruka i Finland siste helga i november. Deretter følger to verdenscuprunder i Sverige, før verdenscuprunden i Granåsen og Trondheim siste helga før jul.
Røper Tour-ambisjonene
Ambisjonen er å bruke de fire første verdenscuprundene til å kvalifisere seg inn i Tour de Ski-troppen. I fjor gikk Østberg Amundsen glipp av Tour de Ski på grunn av en seig runde med Covid han pådro seg like før sesongåpningen på Beitostølen.
Tour-debuten med niendeplass sammenlagt forrige sesong ga mersmak, og med vinterens oppturer i både klassisk og sprint, mener Østberg Amundsen at han har en reell sjanse til å ta sammenlagtseieren fra Johannes Høsflot Klæbo.
– Tour de Ski er kjempeviktig i mitt hode. Det er et konsept som jeg synes er ekstremt kult, og det programmet som er satt opp i år tror jeg passer mine egenskaper veldig bra. Første gang jeg gikk Tour de Ski ble jeg nummer ni sammenlagt, men det var to år siden og jeg har utviklet meg mye siden da, sier Østberg Amundsen, og fortsetter:
– Hvis man skal hevde seg i Tour de Ski, er man nødt til å beherske alt fra sprint til distanse og alle rennformater. Nå lyktes jeg jo også ganske godt med en god del sprinter i verdenscupen i vinter, og jeg treffer mye bedre i klassisk også. Det blir viktig hvis man skal klare å hamle opp med Klæbo og (Pål Golberg), men jeg tror at jeg er en kanskje som kan det, og det trigger meg skikkelig.
Les også: Slik skal Harald Østberg Amundsen bli enda råere
Må sette en fot i bakken etter nyttår.
– Hvis jeg lykkes med å få gå alle disse rennene i den første perioden og også Tour de Ski, så må jeg nok legge inn en skikkelig hvile- og treningsperiode i januar. For i februar kommer verdenscupene i Canada og USA, og siste periode med de klassiske verdenscuphelgene i Holmenkollen, Lahti og Falun blir kjempekule, sier Østberg Amundsen.
Saken fortsetter under
Killer-sesongen
Til tross for at Østberg Amundsen pådro seg korona i forkant av sesongåpningen, ikke fikk kommet skikkelig i gang med konkurranser før godt over nyttår og derfor måtte kvalifisere seg inn i VM-troppen på vanskeligste vis, ble sesongen 2022/23 en innertier: Fra seier og pallplass i Skandinavisk Cup i Falun i midten av januar via NM-gull på 15km helga etter, til karrierens første verdenscupseier i VM-oppkjøringa, VM-sølv i Planica, sammenlagtseier i Skandinavisk Cup og NM-sølv i mars.
Østberg Amundsen avsluttet verdenscupsesongen i samme stil: Med nye milepæler på løpende bånd. I Falun tok Asker-gutten sin første verdenscuppallplass i klassisk, som er stilarten han til nå har slitt mest med. Og under verdenscupfinalen i Lahti tok han seg til finalen i en verdenscupsprint for første gang. Også den sprinten gikk i klassisk stil, dagen etter at Østberg Amundsen gikk inn til tredjeplass på lagsprinten sammen med Sindre Bjørnestad Skar.
Blant andre små milepæler trekker Østberg Amundsen fram sjetteplassen på femmila i Holmenkollen, hans beste verdenscupplassering i et så langt løp. Og på femmila under NM del to like før påske, tok Østberg Amundsen sølv, bare slått av femmilskongen Simen Hegstad Krüger. NM-femmila gikk forøvrig også i klassisk stil.
Saken fortsetter under
Ettertraktet potet
Fra sprint til maraton, klassisk og fristil: Etter vinterens meritter har Østberg Amundsen bevist at det ikke lenger er noen distanser eller øvelser han ikke behersker.
Da Østberg Amundsen ble tatt inn i elitelaget for to år siden, var det nettopp disse «potetegenskapene», potensialet for å kunne levere på alle distanser og stilarter, hovedtrener Eirik Myhr Nossum verdsatte spesielt i den da 22 år gamle Asker-løperen.
Nå skal Østberg Amundsen bruke det neste halve året til å gjøre seg enda mer attraktiv i den sammenheng.
– Jeg gjorde en del gode sprinter i verdenscupen i vinter, så det må jeg jo fortsette å jobbe med, sier han ivrig, og forklarer at han har lagt en plan for nettopp det:
– Jeg kommer til å prioritere mer spenst og styrke som utvikler eksplosivitet framover. Jeg kommer også til å legge inn en del spesifikke sprintøkter og også gå noen sprintrulleskirenn, slik at jeg får trent på det med feltgåing og det taktiske sammen med eksplosivitet og hurtighet.
Samtidig understreker Harald Østberg Amundsen at det ikke legger bort den vanlige langrennstreningen.
– Sprint blir et fokus i oppkjøringen denne sesongen, men det blir mest litt senere utover høsten. Det blir ikke første pri i den mengdebolk-sesongen nå på starten av sommeren.