Femmila I Holmenkollen ble Hans siste renn på verdenscupnivå.
Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Kutter juniorlandslaget i alle skigrener
Stram økonomi gjør at en av de store skinasjonene må ta drastiske grep: Kutter juniorlandslaget i alle skigrener.
Må kutte drastisk: Legger ned samtlige juniorlandslag fra og med inneværende sesong.
I fjor kuttet de juniorlandslaget i skiskyting. I år ryker også juniorlandslagene i langrenn, hopp og kombinert.
Frankrike innfører nå kraftige kutt i de franske landslagene: Fra og med inneværende sesong er det slutt på juniorlandslaget i alle skigrener i tillegg til skiskyting. Og lite tyder på at disse lagene kommer tilbake.
Det bekrefter Pierre Mignerey i det franske skiforbundet. Etter en årrekke som renndirektør i det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS), har Mignerey siden i fjor vært teknisk sjef for alle grener i det franske skiforbundet, som også omfatter skiskyting.
Les også: Superveteranen vraket fra elitelandslaget
Landslagsmodellen er ikke bærekraftig
Underskudd og stramme budsjetter er hovedårsaken til at det franske skiforbundet nå kutter juniorlandslaget for alle sine grener.
– I 2022 hadde det franske skiforbundet et samlet budsjett på 13.4 millioner Euro for de olympiske grenene i forbundet, og vi overskred budsjettet. I år har vi 11.6 millioner. Derfor må vi ta grep, sier Mignerey til Nordic Mag.
Mignerey forklarer at det er flere grunner til at det franske skiforbundet sliter økonomisk.
Først og fremst har inntektene til forbundet blitt redusert.
Videre gir generell inflasjon og stigende priser på nærmest alt fra mat, utstyr, strøm og drivstoff økte kostnader daglig drift av lagene, samt dyrere reiser og overnatting i forbindelse med samlinger og konkurranser.
I tillegg er snømangel, et stadig hyppigere tilbakevendende problem for vinteridrettene, og gjør at landslagene må reise mer og lengre for å få trent og konkurrert på snø.
Men ifølge Mignerey er det underliggende problemet er hele landslagssystemet: Det er ikke bærekraftig.
– Det systemet vi har hatt til nå med juniorlag, B-lag og A-lag må revideres fullstendig. Vi har rett og slett ikke råd lenger, sier han, og utdyper:
– Vi har ikke hatt råd til dette systemet det på en god stund, men det har vært maskert av eksterne forhold slik som Covid-19. Det har gjort at langrennsløperne på kunstig vis har klart å holde budsjettet de siste to-tre sesongene blant annet på grunn av avlyste verdenscuprunder.
Les også: Tar ut 19-åring til elitelandslaget
Saken fortsetter under

Bygger mot OL 2026 og 2030
Mignerey mener man nå må stikke fingeren i jorda og spørre seg: «Leverer vi nok resultater på toppnivå til å være bærekraftige?»
Han har derfor fått grønt lys fra det franske idrettsforbundet (ANS) til et prosjekt som skal innfri to ting: Det ene er å rekruttere de utøverne som skal utgjøre grunnlaget for uttakene til OL 2026 i Milano/Cortina. Det andre er å sette opp en struktur som gjør at de i løpet av de neste tre årene kan levere toppresultater til OL 2026.
– Det betyr ikke at vi skal gjøre det uttaket nå, men at vi skal kartlegge grunnlaget for uttaket. Neste prosjekt blir da å gjøre det samme for OL 2030, sier Mignerey.
Han lover samtidig at dagens juniorer skal få et tilbud selv om det ikke blir noen egne landslag.
– Vi jobber nå med å lage et tilbud til juniorene i samarbeid med administrasjonen til de respektive grenene.
Saken fortsetter under

Flere må kutte
Det er ikke bare i Frankrike at skilandslagene sliter økonomisk.
Også de norske landslagene har fått vesentlig strammere økonomi, blant annet som følge av at de mistet en millionsponsor tidligere i vår.
Langrennslandslagene har derfor måttet gjøre inngripende tiltak, inkludert kutt i antall løpere på landslagene kommende sesong. Totalt er langrennslagene redusert med åtte løpere: Fire i elitelandslagene, og to på hver av rekrutt- og juniorlandslagene.
Dette er de norske elitelandslagene 2023/24
Dette er det norske rekruttlandslaget 2023/24
Dette er det norske juniorlandslaget 2023/24
Svenskene utvider
Mens flere land nå må kutte plasser på landslaget, går svenskene motsatt vei.
I Sverige går det nemlig så det suser. De utvider derfor seniorlandslagene fra 24 løpere i fjor til 28 løpere i år. Blant dem er de tre stjerneløperne som valgte å satse privat utenfor landslaget i fjor: Frida Karlsson, Maja Dahlqvist og Linn Svahn.
I tillegg er det ti løpere på det svenske juniorlandslaget kommende sesong, halvparten av dem er nye inn i laget denne sesongen.
