– Jeg bare lukker øya og trykker «betal»

av Ingeborg Scheve • 09.05.2025
Vetle Paulsen (NOR) - IBU Open European Championships Biathlon, training, Martell (ITA).
24-åringen fra Lier satser alt på å komme seg ut i verdenscupen – og tilbake på landslaget. Det koster skjorta, og det meste må han dekke selv.

24-åringen fra Lier satser alt på å komme seg ut i verdenscupen – og tilbake på landslaget. Det koster skjorta, og det meste må han dekke selv.

Etter seks år på landslaget ble Vetle Rype Paulsen vraket i fjor. Skiskyttertalentet gikk da til privatlaget Team Havland, og fikk raskt kjenne på hva det faktisk koster å satse – og hvor mye støtte man mister utenfor landslaget.

Treningshverdagen er tilnærmet lik både i og utenfor landslaget – men det er ikke økonomien.

I forkant av sin andre sesong på privatlag antyder 24-åringen fra Lier at prisen for satsingen fort kommer opp i 200 000 kroner bare for egenandeler, samlinger, ammunisjon og utstyr. Og det er før han har gått et eneste skirenn.

Likevel bytter Paulsen nå til et lag som dekker færre av kostnadene enn det laget han gikk for i vinter. Men skiskyttertalentet lar seg ikke skremme. Ambisjonen er nemlig at forbundet skal ta en stor del av den regningen i år.

Se også: God nok for pallen i VM, men får ikke gå

Koster skjorta å satse privat 

På landslaget får utøverne et stipend, samt alt av samlinger, treningsoppfølging og testing, ammunisjon, reiser og støtteapparat dekkes. Slik er det ikke for utøverne på private lag.

Paulsen forteller at det er litt forskjellig fra team til team hvor mye de dekker av kostnader både i og utenfor sesong.

På privatlagene må utøverne betale en egenandel som går til å dekke klespakke, treningsoppfølging og samlinger. Den ligger på mellom 30 000 og 40 000 kroner per år. I tillegg anslår Paulsen at han bruker nesten like mye bare på ammunisjon.

– Jeg bruker rundt 10 000 treningsskudd og mellom 2500 og 5000 konkurranseskudd i året, så det går med en god del penger til det. Jeg har ikke nøyaktige tall, for jeg bare lukker øya og trykker «betal», sier han.

Se også: – Jeg tør nesten ikke tenke på hvor mye satsingen koster

Saken fortsetter under

Vetle Paulsen (NOR), (l-r) - IBU Open European Championships Biathlon, pursuit men, Martell (ITA).
I vinter fikk Vetle Rype Paulsen blant annet gå EM. For kommende sesong har han enda større ambisjoner. Foto: Manzoni/NordicFocus

Høydeopphold og testing

Paulsen må også betale en del av de fysiologiske testene selv, og kommer til å bruke nesten 100 000 kroner på høydeopphold denne sesongen – utgifter han tidligere fikk dekket i Team Havland. 

– Nesten alt av konkurranser i IBU-Cupen før jul går i høyden, og jeg responderer veldig godt på høydetrening. Så jeg trenger minst to høydeopphold på tre uker hver i sesongoppkjøringen, sier han.

Totalt blir det altså opp mot 200 000 kroner.

Saken fortsetter under

Vetle Rype Paulsen (NOR) - Biathlon summer training, Lavaze (ITA).
Vetle Rype Paulsen har gode erfaringer med høydetrening. Det blir en viktig del av oppkjøringen også i år, selv om han må betale alt selv. Foto: Barbieri/NordicFocus

Vil sende regningen til forbundet

Ambisjonen er å sende en god del av den kostnaden til forbundet: Landslaget dekker nemlig alle kostnadene for utøverne som tas ut til IBU-Cupen og verdenscupen. Utfordringen er å komme dit.

Planen med lagbyttet er at fordelen med å ha mer frihet til å legge opp treninga inn mot den nasjonale åpninga slik han ønsker skal gjøre at han tar det steget som kreves for å komme seg ut på internasjonale renn allerede fra starten av sesongen.

– Den enkle sannheten er at det passet ikke helt perfekt for meg. I Team Intersport får jeg Anders Sørensen og Halvor Tjønntveit som trenere. Det er folk jeg kjenner godt fra før, og jeg vet at det kommer til å klikke godt. Jeg har trua på at det skal bli veldig bra, sier han.

– Jeg vet at jeg har nivået inne, men jeg er nødt til å prestere fra start. Etter sesongåpningen på Geilo i november tar de ut lagene som skal gå de første IBU- og verdenscupene. Presterer man der, kan man holde seg ute på de internasjonale seriene resten av sesongen, sier Paulsen.

Men økonomisk får han det tøffere i år.

– Skiskyting er ikke noen billig idrett å satse på. Men jeg vet hva jeg er god for. Jeg har en drøm om å få prøve meg på verdenscupen i vinter. Det tror jeg er realistisk med det opplegget jeg går for i år, sier han.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Emilie Aagheim Kalkenberg (NOR) - IBU World Cup Biathlon, sprint women, Annecy-Le Grand Bornand 2024
    1

    Bryter med landslaget, går all in for OL 2026

    by Ingeborg Scheve
    04.04.2025
  • Kasper Kalkenberg (NOR) - IBU World Cup Biathlon, sprint men, Oslo (NOR). Foto: Authamayou/NordicFocus
    1

    Bryter med landslaget til fordel for eget opplegg: – Et enkelt valg

    by Ingeborg Scheve
    11.04.2025
  • Lisa Vittozzi (ITA) - IBU World Cup Biathlon, mass women, Oslo (NOR).
    1

    Nå gjør skiskytterstjernen comeback

    by Ingeborg Scheve
    16.04.2025
  • Sturla Holm Laegreid (NOR) - IBU World Championships Biathlon, pursuit men, Lenzerheide (SUI).
    1

    Har tatt karrierens kanskje tøffeste valg

    by Ingeborg Scheve
    01.05.2025
  • Kaisa Makarainen 2025 Heidi Lehikoinen
    1

    Skiskytterlegenden gjør comeback med fire seiere på rappen

    by Ingeborg Scheve
    08.04.2025

FlerE artikler

  • Juniorverdensmesteren velger Skiforbundets satsingsopplegg

    Juniorverdensmesteren velger Skiforbundets satsingsopplegg, blir en av 13 løpere i regionlaget. Dette er laguttaket for Team Elon Oslofjord 2025-26.
    av Langrenn.com
    09.05.2025
  • Fikk barn i februar, går for comeback i OL 2026

    av Ingeborg Scheve
    09.05.2025
  • Verdensmesterens lange vei tilbake

    av bezky.net/langrenn.com
    09.05.2025
  • Femmila i Kollen er tilbake: Her er programmet for verdenscupen og Tour de Ski 2026

    av Langrenn.com
    08.05.2025
  • Statsråden som jaget Northug i NM-femmila løper sisteetappen i Holmenkollstafetten

    av Ingeborg Scheve
    08.05.2025