Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Ønsket å motbevise Birken-jaget
– Det virker som mange har slengt seg på bølgen der det kjempes om å trene mest og ha best utstyr, sier Kari-Anne Hille Valla. Hun forteller om sin bakgrunn og veien til en topp 25-plassering i klasse 45-49 år i sin Birken-debut i 2015.
Kari-Anne Hille Valla stilte til start i Birken 2015 for første gang.
Etter et vel gjennomført renn havnet hun på 25.-plass i sin klasse, noe som overrasket henne veldig.
- Jeg tror mange burde senke skuldrene og være med på å ufarliggjøre Birken, sier hun til Langrenn.com.
Birken er svært populært for mange mosjonister. Kari-Anne Hille Valla fikk med seg snakket om det velkjente turrennet, og syntes selv det hele hørtes ut som et prestasjonsjag.
- Det virker som mange har slengt seg på bølgen der det kjempes om å trene mest og ha best utstyr. Dette ville jeg på en måte motbevise, sier hun til Langrenn.com.
- Derfor meldte jeg meg på for å teste ut om det var så "skummelt" som alle snakket om. Etter min mening gjelder det bare å senke skuldrene og gjøre det, fortsetter Valla.
I år gikk hun inn som nummer 25 i klassen kvinner 45-49 år, på tiden 3.45.21. Dette var et resultat og en plassering som overrasket henne veldig.
- Det var kjempemoro. Jeg følte jeg fikk bevist at man ikke trenger å legge opp hele hverdagen sin etter trening for å hevde seg godt.
Aktivitet med familien
Som trebarnsmor har Kari-Anne Hille Valla liten tid til mye egentrening. Derimot har hun alltid vært glad i å være med på barnas skitrening, i tillegg til andre aktiviteter familien kan gjøre sammen året rundt.
- Aktivitet sammen med barna mine er noe jeg setter stor pris på. Min grunnleggende form legges av alle fjell-, sykkel-, og løpeturer jeg har sammen med dem, sier Valla.
Hun er også hjelpetrener for klubben IL Skrim, hvor hennes tre sønner har trening to ganger i uka.
- Her prøver jeg å være en aktiv trener, som er med på de ulike øvelsene. Det er mye lek og stafetter, samt teknikktrening, fortsetter hun.
I tillegg til skitreningene pleier hun å ta seg en langøkt i uka, som enten kan bestå av sykling, løping eller langrenn. Slyngetrening for styrke i mage og rygg pleier hun også å legge inn.
- Jeg tror at variert trening, hvor man bruker hele kroppen, fungerer veldig bra. Litt spesifikk trening, som intervaller for hurtighetens skyld, trener jeg også innimellom.
Forutsetninger for den gode følelsen
I sine ungdomsår var Valla en aktiv skiløper, men det gikk aldri så langt at hun virkelig satset. Allikevel har hun alltid vært glad i langrenn og annen trening. Tidligere har hun gått flere toppturer i Jotunheimen, samt deltatt på Skarverennet.
- I 2015 gikk jeg Ingalåmi, som telles som et seedingrenn for Birken. Dette gjorde at jeg fikk starte i en tidligere pulje, noe jeg tror hadde mye å si for den gode følelsen.
- Jeg kan se for meg at rammene ikke blir de samme uten gode spor hele veien, fortsetter Kari-Anne Hille Valla. Hun påpeker også at hun var heldig med været og føret som førstegangs Birkebeinerløper.
- Dette gjorde at jeg fikk lyst til å prøve igjen. Plasseringen min fra i fjor er egentlig ikke den avgjørende motivasjonen, men heller den gode følelsen av å gjennomføre.
Les videre nedenfor bildet
Målstreken krysses og den 54 km lange ferden mellom Rena og Lillehammer er vel gjennomført. Foto: Geir Nilsen/Langrenn.com.
Dreper skigleden
Valla mener prestasjonsjaget når det kommer til både treningsmengde før rennet, samt utstyret som burde være på plass i skiboksen, er alt for høyt.
- Rennet er først og fremst for mosjonister, og utstyret skal ikke ha så stor betydning. Selvfølgelig er det en fordel med gode ski, men jeg tror det er viktigere å kjenne sitt utstyr og sin teknikk, sier hun.
- I tillegg tror jeg flere burde fokusere på å trene variert. Dette gir en større helsegevinst, og dreper ikke skigleden slik som prestasjonsjaget, fortsetter Valla.
Målet for mange mosjonister er det beryktede merket, noe Kari-Anne Hille Valla tror vil være lettere å nå om de følger hennes tips.
- Mitt hovedbudskap er egentlig å ufarliggjøre Birken. Tren fordi det er gøy!
- Selvsagt bør man ha et grunnleggende aktivitetsnivå for å melde seg på, men jeg tror enda flere burde tørre å prøve seg. Birken er et fantastisk renn, avslutter hun.
▒▒▒▒-▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒ø▒▒▒▒ ▒▒▒▒.
▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒ø▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒å ▒▒.-▒▒▒▒▒ ▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒, ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒.
- ▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒æ▒▒ ▒▒▒ ▒å å ▒▒▒▒▒▒▒▒▒ø▒▒ ▒▒▒▒▒▒, ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒.▒▒▒.
▒▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒æ▒▒ ▒▒▒▒▒æ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒. ▒▒▒▒-▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒, ▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒ø▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒.
- ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒å ▒ø▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒ å ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒. ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒å ▒▒ ▒å▒▒ ▒▒▒▒▒▒
Årsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Månedsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Mest lest
Det digitale hjemmet for utøvere og fans
Bli medlem og bli en del av ski-fellesskapet
Årsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Månedsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages