Terminlister & Resultater
CHECK COMPETITIONS
Superbirkebeiner fikk ny kunnskap
Da sjefen for landslagets smøre-team, Knut Nystad, smurte i vei for kunder og ansatte hos revisjons- og rådgivingsfirmaet BDO, kom det fram ting som gjør at selv de som er av de raskeste på Birkebeinerrennet, kan bli enda kjappere.
- Jeg håpet å få litt «inside-informasjon», og det var noe som var nytt for meg, sier Willy Hatlevoll som representerer osloklubben Heming.
Hatlevoll var en av 250 som var tilstede på Knut Nystads smøreshow i regi av BDO på Norges idrettshøgskole.
Sist vinter ble Heming-løperen nummer 36 i klassen 50-54 år på Birkebeinererrennet. På ettervinteren kan det bli enda bedre. Kunnskapen har økt.
Raske gutter
Smøresjefen i Norges Skiforbund siden 2006 hadde med seg flere par ski og ulike vokser og klister. I et par timer kåserte han og kom med tips til de tilstedeværende, stort sett godt voksne menn.
Flesteparten er nok av de som drar opp farten i sporet, for mens praktisk talt alle hadde ei hånd i været da Nystad ba de med racingski strekke ei hånd i været, var det knapt noen som gjorde det da han spurte om noen går med turski, men det er vel heller ikke helt sikkert at alle følte for å bekjentgjøre at de bruker turski der og da.
Sandpapiret
Nystad understreket blant annet at sandpapiret skal brukes aller først når skiene skal påføres voks eller klister så det blir god heft i sålen. Sandpapir med grovhet 100–120 anbefales.
Så la han på flere tynne lag. Først voks eller klister som hefter godt i sålen. Så ble det ytterligere noen lag.
På den ene siden sa han at det ikke er noen grunn til å legge på for for mange lag, men den nittedalbosatte karen sa også at det gjerne er 10–15 lag på skiene som brukes på renn i verdenscupen.
- At det er så mange lag, visste jeg ikke, sier Willy Hatlevoll som var av dem som tok en prat med Nystad i en av pausene.
Sist vinter gjennomførte Hatlevoll Birkebeinerrennet på 3.05.23.
- I år er målet gå på tre timer jevnt.
Rekordfart
Om det trolig var mange dyktige smørere fra før i salen, gikk det nærmest et gisp igjennom salen da klisterskia ble rengjort.
Nystad som stadig svarte på spørsmål, spurte først hvor mange som synes det er gøy å fjerne klister. Én av 250 syntes det.
- Og det er ikke så rart at det kan være gøy, for tar du på deg klisterfjerningen, får du belønning etterpå.
Så rengjorte han ei klisterski på rundt to–tre minutter. Han klistret først fiberelene-papir på skien. Så dynket han papiret med klisterfjerner og tok kort tid etterpå alt med sikling. Raskt og enkelt.
- Men det var mer virkningsfulle klisterfjernere før. Blandingen er blitt endret, det har nok noe med HMS å gjøre. Vi må jobbe mer, men får mindre skader, sa Nystad.
Da nordlendingen la på klister, tapet han for øvrig i for- og bakkant så ikke klisteret går over i glisonene.
- Og sett på korken med en gang klisteret er brukt.
Fortsetter nedenfor bildet
Med glimt i øyet kom Knut Nystad med mange råd om godt stell av skiene. Foto: Erik Borg.
Ingen dato
Et av spørsmålene til Nystad var om voks går ut på dato. Det gjør den ikke. Nystad fortalte at gammel voks kan være vel så bra som noe annet.
Han fortalte at Skiforbundet hadde hatt noen hundre tuber av Swix sitt VM-klister fra 1982 lagret inntil 2007/08 fordi etterkommerne en periode ikke var like bra på grunn av det var noe fra et treslag under andre himmelstrøk som ikke lenger kunne brukes.
- VM-klisteret fra 1982 var fantastisk bra.
Kjøp gjerne
Nystad fortalte om topping som skal gi superglid, viste bruk av smørejernet og dro det raskt og bestemt fram så det ikke blir ei ny såle.
- Foran Birkebeinerrennet eller det ene viktige rennet i løpet av vinteren, kan dere forresten like gjerne levere skiene i en sportsbutikk og kjøpe slip og pulver i stedet for å slite med det på egenhånd og kanskje gjøre feil som blir kostbare.
Om Nystad i så måte oppfordret til bruk av sportsbutikkenes ekspertise, pratet han heller ikke varmt om overbruk. Blant annet er det ikke nødvendig med all slags sliper og behandlinger før nye ski skal tas i bruk.
Ut av skiene
Tobarnsfaren var også innom barna en tur og oppfordret til måtehold og fornuft. Når det gjelder de unge, understreket Nystad at de skal vokse ut av skiene – og ikke inn i dem.
- Når jeg som er 190 centimeter høy, kan gå på dameski, kan barn gå på korte ski. Det er bedre med for korte enn for lange ski.
Sjefssmøreren har for øvrig hjemmesiden knutnystad.com hvor det er tips å hente om det å få gode ski.
Etter Nystad fulgte Olympiatoppens Marianne Udnæseth opp med gode råd om kosthold på BDO-kvelden.
- ▒▒▒ ▒å▒▒▒ å ▒å ▒▒▒▒ «▒▒▒▒▒▒-▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒», ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒, ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒.
▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒å ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒ø▒▒▒▒▒▒ ▒ ▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒å ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒ø▒▒▒▒▒▒.
▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒-▒ø▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒ ▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒-▒▒ å▒ ▒å ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒. ▒å ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒. ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ø▒▒.
▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒
▒▒ø▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒▒▒▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒. ▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒▒ ▒å▒▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒▒▒ ▒▒▒ ▒▒ ▒▒▒▒▒▒▒▒▒æ▒▒▒▒▒, ▒▒
Årsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Månedsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Mest lest
Det digitale hjemmet for utøvere og fans
Bli medlem og bli en del av ski-fellesskapet
Årsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages
Månedsmedlem
- Tilgang til alle artikler
- Produkttester
- Treningsvideoer
- SC Play - livestreaming och videoarkiv
- SC MyPages