Auklands Arena: De siste forberedelsene til Vasaloppet
«Auklands Arena» er Anders Auklands egen faste spalte på Langrenn.com der langløpslegenden deler sine tanker og meninger om aktuelle temaer, skråblikk og alvorsord om alt som rører seg i og rundt langrenn. Denne gangen om Vasaloppet
Vasaloppet er verdens eldste, lengste og råeste skirenn. Riktignok er Nordenskiöldrennet lengre enn Vasaloppet,henholdsvis over 20 mil og ni mil, men Vasan er et monument i skisporten.
I Vasaloppet møtes noen hundre eliteløpere som går for å vinne, verdens beste skiløpere i lange skirenn. Her er det supermosjonister med høye ambisjoner. Hit kommer mosjonister som har hatt rennet som treningsmål hele året, og det er tusenvis av skientusiaster som bare ønsker å ta del i denne skifesten og gjennomføre rennet.
Alle stiller på samme startstrek i Berga By i Sälen klokka 0800, første søndagen i mars. Vasaloppet er fantastisk bra i organisert med hensyn til logistikk og på sportslig nivå. Det er mektig å stå på startsletta sammen med 15 000 mennesker som starter samtidig på de ni milene til Mora. Vasaloppet er det råeste arrangementet jeg har deltatt i, og jeg gleder meg like mye hver gang. For meg blir det mitt 17. renn.
Noen har forberedt seg svært godt og er i toppform til dette rennet. Andre har kanskje slitt med sykdom, mye jobb og lite trening. Forutsetningene er ulike, men denne søndagen i mars er det bare å nyte den rå skituren fra Sälen til Mora, i bølgende slakt myrterreng og etterhvert slakt terreng i furuskogene mot Mora.
Dette er noen av de viktigste tingene å forberede seg på.
FAKTA Vasaloppet
Hvem: 15.800 deltakere fra over 60 nasjoner
Hva: 90 kilometer klassisk
Hvor: fra Sälen til Mora i Sverige
Når: 5. mars, 2023
Løyperekord menn: 3:28:18 (Tord Asle Gjerdalen, 2021)
Løyperekord kvinner: 3:50:06 (Astrid Øyre Slind, 2022)
Hjemmeside
Saken fortsetter under

Løypa
Startsletta er en kilometer lang før du krysser veien og går inn i den første motbakken. Her anbefaler jeg å være forberedt for en hard start å få en best mulig possisjon før du treffer bakken. Men dette kommer jo an på hvilket led du står i, og om du har fått lagt ut skiene tidlig.
Den første bakken er bratt i starten, men slaker ut etterhvert. Den er to km lang, og på 3-kilometersmerket er du på toppen – og på Vasaloppets høyeste punkt.
Herifra er det veldig slakt og fint terreng, og det er brede løyper. Men er det snø eller vind, kan det gå sakte her. Du passerer matstasjonene Smågan på 11 km og Mångsbodarna på 24 km. Du bør drikke på alle stasjoner.
Etter Mångs er det endel nedkjøringer til Tenneng. Der er det ofte er kaldt. Nå blir traséen litt smalere, og løypa går gradvis oppover i et tungt parti mot Risberg på 35km. Det er i dette partiet de fleste supermosjonister mister gruppade har ligget i fra start.

Etter Risberg fortsetter løypa med endel småbakker som er tunge, og slik er terrenget helt til Evertsberg Sjöene. Her er det så noen flater før Bergsprisen i Evertsberg på 47km. Kommer du først hit, får du navnet ditt hugget i stein til evig tid.
4 mil til mål: Nå er det alvor
Fra Evertsberg går det nedover igjen. Riksveien krysses ved Vasslan, det bli smalere, mer skogsterreng og føret er ofte mindre tørt. Björnarvet passeres før de beryktede Lundsbäcksbackarne opp til Oxberg. Nå er det alvor. Her sprekker gruppene opp, og man kan se hvem som kan vinne rennet. For de lenger bak i feltet er dette et krevende parti, da det er mye bakker.
Fra slalåmbakken i Gopshus går løypa slakt videre mot Hökberg på 71km. Dette er et beryktet rykk-sted.
Så kommer Lade ved 86km og Krångåsen ved 88km, begge er tunge partier selv om de er slake. Den siste kontrollen (matstasjonen) er Eldris på 81km. Derifra går løypa inn til Hemus, igjennom Moraparken og oppløpet forbi kirken i sentrum.
Hvordan du angriper oppløpet kommer an på form og ski: Staker du, må du gå offensivt i den første bakken og komme deg best mulig opp den. Mitt tips er å flyte mest mulig helt frem til Evertsberg. Har du krefter igjen til siste del av rennet er det mye å hente. Men det er også viktig med en god start, slik at du får et bra felt å henge med på. Derfor: Hard start, roe litt ned, «all in» de siste 30 kilometerne…
Saken fortsetter under

Trening siste uka
Treninga er nå gjort, men jeg anbefaler å legge inn en langtur helga før rennet, gjerne på rundt fire timer.
Den siste uka ville jeg kjørt en kort og medium hard økt med for eksempel 5x500m på SkiErg’en i starten av uka, og en kort skitur tirsdag. Resten av tida ville jeg hvilt frem mot helga, og gått kort skitur dagen før. Nå er det overskudd som er stikkordet!
Næring
Ikke tro at du kan spise deg iform. Hold deg til det du er vant til.
Jeg foretrekker å spise hovedsakelig lett mat med mye karbo siste to dager. Det vil si ris eller pasta til middag, og loff med syltetøy, honning eller Sjokade ellers. På morgenen før Vasaloppet spiser jeg gjerne to skiver loff med Sjokadeog drikker en liter sportsdrikk føe start. Ikke gjør det for vanskelig.
Underveis er det veldig viktig å ta inn næring. Vi bruker Coxa drikkebelter med slange, fylt med sportdrikk. Er det kaldt, må du passe på at slangen ikke fryser. Det gjør du ved å drikke ofte og blåse tilbake i slangen når du har drukket. Test dette på trening senest uka før rennet.
Jeg har også med meg 4-5 sportgels som jeg fordeler utover løpet. Jeg tar også en gel før start. Test dette uka før. Du kan også basere deg på drikkestasjonene underveis, men jeg ville uansett tatt med meg noen gels i tillegg.
Saken fortsetter under

Ski og skiføre
Forhør deg gjerne med butikker eller smøringsleverandører om produkter og tips. De er dyktige. Generelt gjelder det å finne fram til produkter som holder lenge, både på glid og feste. Det er også alltid tørrere og tråere føre i starten av rennet, men blir grovere snø, bedre glid og litt vanskeligere med feste siste del.
Stake eller gå med feste
Du skal være godt forberedt for å stake Vasan. Er du det, så vet du det. Om ikke, smør feste.
Overskudd
Tren lite siste uka, sov litt ekstra, og jobb litt mindre om du kan.
Og ikke minst: Gled deg til å virkelig grave dypt og gå litt i kjelleren. Det er krevende å gå ni mil på ski.

Auklands Arena er Anders Auklands spalte.