Birkebeinerrennet er rett rundt hjørnet
Denne helgen drar Ski Classics sesong XVI til Norge for et nytt og spennende Pro Tour Grand Classics arrangement, nemlig Birkebeinerrennet.
Birkebeinerrennet er ikke det lengste løpet i Pro Touren, men er til gjengjeld et av de aller tøffeste løpene. Den 54 kilometer lange etappen starter med en lang og bratt oppoverbakke, før man får litt etterlengtet hvile i noen korte utforkjøringer. Deretter får utøverne nyte den vakre fjellutsikten før de når den andre stigningen.
I den siste delen av løpet kan skiløperne endelig kjenne på farten når de starter nedkjøringen mot målområdet på Olympiastadion, som ligger noen kilometer fra Lillehammer sentrum.
Birkebeinerrennet er et av verdens mest legendariske langløp. Det har en lang historie, og arven er bygget på en heltemodig fortelling om mot og eventyr.
Sagaen stammer fra de harde tidene på 1200-tallet, da to modige soldater, birkebeinere, reddet en ung prins og gikk over fjellet mens de kjempet mot den ville naturen rundt dem. Denne unge prinsen, Haakon, ble senere konge. For å ære ham og hans redningsmenn, må alle som deltar i Birkebeinerrennet bære en sekk på 3,5 kg, som symboliserer prinsens vekt.
Birkebeinerrennet – Ski Classics Pro Tour Event 11
- Dato: Lørdag 15. mars 2025
- Sted: Fra Rena til Lillehammer, Norge
- Distanse: 54 km klassisk teknikk
- Starttid: 07:45 for menn og 08:00 for kvinner
- SC Stigninger: 2
- Raudfjellet (Ikonisk Stigning): km 20
- Midtfjellet: km 34
- Total Stigning: 1059 m
- Vinnere fra sist: Magni Smedås (2:47:09.9) og Andreas Nygaard (2:23:55.9)
- Nettsted: Birkebeinerrennet
- SC Spill: Birkebeinerrennet
Mer informasjon om Birkebeinerrennet finner du HER og HER.
Birkebeinerrennet: løypekart og høydeprofil

Norsk atmosfære og historie gjennom Birkebeinerennet
Startpunktet for Birkebeinerrennet er en liten by som heter Rena. Byen har en vennlig og koselig atmosfære, mens Lillehammer er mer som en by, med nesten 28.000 innbyggere. Begge steder kan enkelt nås med tog fra Oslo Lufthavn. Rena Militærleir, Norges største militærleir, ligger nordøst for Rena.
Lillehammers sentrum består av gamle trehus fra slutten av 1800-tallet. Byen har en vakker beliggenhet med utsikt over den nordlige delen av Mjøsa og elven Lågen, omgitt av fjell. Lillehammer er også en olympisk by, da den har vært vert for både Vinter-OL 1994 og Ungdoms-OL i 2016.
I tillegg til Birkebeinerrennet og andre sportslige aktiviteter, har Lillehammer og områdene rundt flere andre turistattraksjoner som Garmo Stavkirke, bygget rundt 1150, PS Skibladner, verdens eldste hjuldamper i vanlig drift, helleristninger på Drotten, Fåberg, og skulpturen Mothership with Standing Matter, laget av Antony Gormley.
Det finnes også mange andre museer å besøke, som det Norske Olympiske Museum, Lillehammer Kunstmuseum og Maihaugen, det største friluftsmuseet i Norge.
Se også: Forlot VM i fortvilelse
Grand Classics
Grand Classics er de fire største og mest prestisjefylte arrangementene i Ski Classics: Marcialonga, Jizerská50, Vasaloppet og Birkebeinerrennet. Skiløperen som vinner alle fire arrangementene i samme sesong fullfører en Grand Slam.
Under sesong XI ble Grand Classics og Grand Slam introdusert i Ski Classics. Konseptet ble en stor suksess og en stor motivasjon blant de beste utøverne på Pro Team i Ski Classics. Ingen har fullført en Grand Slam så langt i langrennshistorien.
Hvis du vinner alle fire Grand Classics – Marcialonga, Jizerská50, Vasaloppet og Birkebeinerrennet – i samme sesong, fullfører du en Grand Slam.
Ikoniske stigninger
Ikoniske stigninger gir ekstra spenning til de tøffeste løpene i Ski Classics. For sesong XVI vil det være fire Ikoniske stigninger. Den første var Cascata, den siste bakken til Cavalese i Marcialonga. Denne helgen er det tid for den andre Ikoniske stigningen i sesong XVI, Raudfjellet i Birkebeinerrennet.
Den ikoniske stigningen-kategorien ble introdusert for årets sesong. Poengtabellen for de ulike stigningene er ment å være en konkurranse om å være den beste klatreren i sesongens mest ikoniske stigninger.
Tanken bak den ikoniske stigningen er at alle stigningene er forskjellige; noen er tøffere, og noen har mer historie bak seg. Ski Classics ønsker å øke interessen for stigningene og belønne de sterkeste utøverne litt mer. Poengene for denne klatre-kategorien er 50% høyere enn for en vanlig stigning. Vinnerne får 45 poeng i stedet for 30 poeng i Stigningskonkurransen.
Som allerede nevnt er Cascata, den siste bakken til Cavalese i Marcialonga, og stigningen opp til Raudfjellet, i Birkebeinerrennet, de to første stigningene for sesongen. Den tredje er Orta-stigningen i Reistadløpet og til slutt er klatringen til Magdaskaret, som er å finne i Summit 2 Senja.
Ikoniske stigninger i årets sesong
Marcialonga – Ski Classics Pro Tour Event 6
- Dato: 26. januar 2025
- Stigning: Cascata, fra 830 til 990 meter over havet, er 2 kilometer lang, og det mest utfordrende er at det starter etter 68 kilometer.
Birkebeinerrennet – Ski Classics Pro Tour Event 11
- Dato: 15. mars 2025
- Stigning: Raudfjellet, fra 300 til 880 meter over havet, 19 kilometer lang. Det er ikke den bratteste stigningen, men det er ofte veldig fart i bunn av bakken.
Reistadløpet – Ski Classics Pro Tour Event 13
- Dato: 29. mars 2025
- Stigning: Orta, fra 136 til 575 meter over havet, 6 kilometer lang, med mange bratte partier og korte flater imellom. Dette er grunnen til at Reistadløpet aldri har blitt vunnet uten festesmøring.
Grand Finale Summit 2 Senja – Ski Classics Pro Tour Event 14
- Dato: 30. mars 2025
- Stigning: Magdaskaret var den nye Ikoniske Stigningen for sesong XV. Stigningen er avgjørende i Grand Finale, og i år lover den samme spenningen.
Ski Classics Pro Tour Sesongen XVI (2024/2025)
- Event 0: Fredag, 13. desember, 2024 –Ski Classics Pro Team Presentasjon XVI – Bad Gastein, Østerrike
- Event 1: Lørdag, 14. desember, 2024 – Bad Gastein ITT – Sportgastein, Østerrike, 7km
- Event 2: Søndag,15. desember, 2024 – Bad Gastein Criterium – Sportgastein, Østerrike, 36km
- Event 3: Lørdag,11. januar, 2025 – 3 Zinnen Ski Marathon – Sexten, Italia, 60km
- Event 4: Søndag,12. januar, 2025 – La Venosta ITT Kapron-Melago – Val Venosta, Italia, 12km
- Event 5: Lørdag, 18. januar, 2025 – Engadin La Diagonela – Pontresina-Zuoz, Sveits, 55km
- Event 6: Søndag, 26. januar, 2025 – Marcialonga – Trentino, Italia, 70km
- Event 7: Søndag, 9. februar, 2025 – Jizerská50 – Bedřichov, Tsjekkia, 50km
- Event 8: Lørdag, 15. februar, 2025 – Grönklitt Criterium 61 – Orsa Grönklitt, Sverige, 61km
- Event 9: Søndag, 16. februar, 2025 – Grönklitt ITT – Orsa Grönklitt, Sverige, 12km
- Event 10: Søndag, 2. mars, 2025 – Vasaloppet – Sälen-Mora, Sverige, 90km
- Event 11: Søndag, 15. mars, 2025 – Birkebeinerrennet – Rena-Lillehammer, Norge, 54km
- Event 12: Søndag, 22. mars, 2025 – Marcialonga Bodø – Bodø, Norge, 50km
- Event 13: Lørdag, 29. mars, 2025 – Reistadløpet – Setermoen-Bardufoss, Norge, 46km
- Event 14: Søndag, 30. mars, 2025 – Grand Finale Summit 2 Senja – Bardufoss-Finnsnes, Norge, 60km
Les også: Ski Classics Pro Tour Season XVI
Alle medlemmer på Langrenn.com har ubegrenset tilgang til alt innhold på strømmeplattformen SC Play, inkludert direktesendinger av Ski Classics Pro Tour-arrangementer og utvalgte Ski Classics Challengers med engelsk kommentering.
Våre medlemmer får dessuten mange eksklusive tilbud gjennom hele året.
Bli medlem HER