Flytende glider: Slik får du mest ut av flytende glider

av Ingeborg Scheve • 29.03.2022
Flytende glider fortjener et langt bedre rykte enn de fikk da de først ble lansert. Nå brukes det mer flytende enn tradisjonell glider på verdenscupnivå.
Flytende glider fortjener et langt bedre rykte enn de fikk da de først ble lansert. Nå brukes det mer flytende enn tradisjonell glider på verdenscupnivå.

Mange tror fortsatt at flytende glider ikke holder lenge, at det slites av fort, at det ikke trenger inn i sålen like godt og derfor ikke vedlikeholder «mettingen» av skien; at det er for søndagsturgåere som ikke har andre muligheter. 

Men det er lenge siden det var slik, sier Morten Sætha, som tester og smører på verdenscup og internasjonale renn for Swix på 12. året, var med som smører både på VM i Oslo i 2011 og de tre siste OL’ene.

– Vi tester masse, og vi bruker flytende glider mer og mer på verdenscupen. Det er fordi de flytende produktene er best i stadig flere sammenhenger, ikke fordi det er lettvint. Det har vært et ønske å jobbe i den retningen, med å utvikle produkter som gjør skismøring enklere, uansett nivå, men ikke på bekostning av resultatet. Skiene må bli like bra eller bedre, sier Sætha.  

Langrenn.com tok en prat med den meritterte smøreteknikeren om hvordan man skal bruke flytende glider for å få mest mulig ut av produktene. Det er ingen tvil om at flytende glider har kommet langt siden de første ble lansert. Slik får du mest ut av dem.

Les også: 
Fart på Flaske: Flytende Glider

Hva er hovedforskjellene på flytende og tradisjonell glider? 
– Flytende glider kommer på flaske, sprayes direkte på skisålen, poleres og skien er klar til bruk. Tradisjonell glider kommer som voks i blokk og må varmes inn i skisålen med smørejern, sikles, børstes og poleres før skien er klar til bruk. Derfor er flytende enklere og kjappere å legge, og det krever mindre utstyr.

Fordeler og ulemper med flytende glider 
Fordelene med flytende glider er de samme for de som smører til racing som for turfolket: Flytende produkter er kjappe og enkle å bruke, krever lite utstyr og reduserer risikoen for å skade skisålen under pålegging. 

– Med smørejern og varme er det alltid en risiko for å brenne sålen. Med flytende glider kan du ikke gjøre noe feil på den måten, sier Sætha. 

Dessuten er det flere helse- og miljømessige fordeler med flytende glider sammenliknet med tradisjonelle glidere. 

– Siden de ikke skal varmes opp, avgir de ikke noe farlig røyk. Og siden flytende produkter legges så tynt på, blir det veldig lite støv av dem når de poleres. Med tradisjonell glider blir det veldig mye støv og bøss, sier Sætha. 

Finnes det noen ulemper med flytende glider? 
– Nei. Jeg kan ikke komme på noen. 

Les også: Hva er greia med slip og struktur?

Måtte avlive mange myter 
Det eksisterer mange myter rundt flytende glider: at de slites av fort, at de ikke trenger inn i sålen like godt og derfor ikke vedlikeholder «mettingen» av skien, og at de rett og slett ikke er like gode som tradisjonelt lagt glider, og rett og slett ikke gir god nok glid. Derfor har det tatt tid før skepsisen til å bruke flytende på konkurransenivå har avtatt, selv om dagens flytende glider matcher eller danker ut tradisjonelt lagt glider på en rekke forhold. 

Hvilke fordommer møter dere blant konkurranseløpere når dere anbefaler flytende glider? 
– Siden de flytende først ble lansert som et billig og enkelt produkt til turbruk, møtte vi en del fordommer i racingmiljøet, og det hender fortsatt at vi møter skepsis i racingmiljøet. Det er ikke før de siste par sesongene at flytende glider virkelig har fått aksept på konkurransenivå, sier Sætha. 

Det tror Sætha bransjen selv har delvis skyld i. 

– De første flytende gliderne var en nødløsning for de som ikke hadde smørejern, og ble markedsført mot turister som en enkel måte å få en liten effekt av glider til å gå på tur. Men disse første utgavene ga ikke spesielt god glid, og ble fort slitt av, så de var ikke gode nok til racing, sier han. 

Nå er situasjonen en helt annen. Dagens flytende glidere er fullgode racingprodukter.

– Vi tester alltid både topp racing versjonen og de enklere seriene samtidig, og det har vist seg at de flytende gliderne i CH-serien, som ofte tenkes på som tur- og trening, er vel så gode som de dyreste racing versjonene, sier Sætha, og fortsetter: 

– Særlig CH6 har vært brukt mye på verdenscupen, både under pulver men også alene. På verdenscuprunden i Davos før jul var flytende HS6 Liquid alene uten topping en av de som gikk aller best.  

Interessert i utstyr? Her har vi samlet stoff om ski, smøring og stæsj

Påleggingsmetode er avgjørende 
Sætha poengterer samtidig at påleggingsmetode er vesentlig viktigere med flytende glider, spesielt med de nye fluorfrie variantene. Påleggingsmetoden er avgjørende både for å få optimal effekt av de flytende glidernes egenskaper og for å sørge for at de holder lengst mulig. 

De flytende gliderne legges direkte på sålen der de får tørke og trekke inn noen minutter. Deretter poleres de inn i sålen med rotofleece eller rotokork montert på drill, eller for hånd med kork eller fiberlene, og børstes til slutt med nylonbørste. Men ved å bruke drill og rotofleece forbedres både egenskapene og slitestyrken. 

Hvilken type pålegging og med hvilke verktøy og tilbehør brukes flytende glider?
– Ved å bruke rotofleece blir gliden bedre og den holder lenger enn hvis du bare sprayer, tørker av og går. Med rotofleece holder de flytende gliderne gjerne opp mot 30 kilometer, mot 10 til 20 kilometer uten rotofleece, sier Sætha. 

Han understreker samtidig at selv om den flytende glideren begynner å tape seg noe etter dette, betyr ikke det at man plutselig går fra full effekt til null effekt. 

Les også: Nordmenn har pantet over et tonn fluorsmøring.

Sætha forklarer at når de tester for verdenscuprenn, er kravet at effekten må holde minst 15 kilometer. Det er sjelden eliteløperne bruker skiene lenger enn det, for i lange renn bytter de ski underveis. Men produsentene er også opptatt av at de flytende produktene også skal være fullgode alternativ for lange turrenn og Ski Classics, der deltakerne ikke har lov til å bytte ski. 

– Vi tester de flytende gliderne mot vanlig glider ved start, etter 10 kilometer, 20 kilometer, 30 kilometer og så videre. De flytende er bedre ved start og som regel fram til 20-30 kilometer. Etter det nærmer de seg hverandre mer og mer, men hvis de flytende ikke blir dårligere enn vanlig glider, så vil jo det si at du fortsatt har god effekt, sier Sætha. 

Derfor er ikke Sætha bekymret for å anbefale dagens flytende glider som et alternativ selv for Vasaloppet under rette føreforhold. 

Når er det mest effektivt/mest aktuelt å bruke flytende glider? 
– Før var de flytende gliderne mest brukt i korte renn, men etter hvert er de blitt mer og mer universelle. Nå er de bedre eller like gode på nesten alle forhold. 

Er det noen fører de flytende gliderne utmerker seg spesielt? 
– De flytende gliderne dekker alle føreforhold, men ofte slår de tradisjonell glider med enda større margin på vått og møkkete føre. 

Når skal man IKKE bruke flytende glider? 
– Til transport og sommerlagring. Da legger vi tradisjonell glider som vi ikke skraper før vi skal bruke skiene igjen. Med tradisjonell glider blir det et tjukkere lag voks utenpå sålen. Vokslaget beskytter sålen mot riper og skader under transport, og til lagring beskytter voksen sålen fra å tørke ut, sier Morten Sætha til Langrenn.com. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Alt om NM del 1: Karrieren står og faller på tre dager på Gåsbu

    Sjelden har det vært så mye i spill på et Norgesmesterskap i langrenn. Her er alt du må vite av program, favoritter og outsider til NM del 1 på Gåsbu.
    av Ingeborg Scheve
    15.01.2025
  • Se skistjernene direkte på Ski Classics «Live Sessions» i dag

    av Ingeborg Scheve
    15.01.2025
  • Går sju renn på ti dager i tre land i jakten på en plass i VM-troppen

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025
  • Løypeendringer for Engadin La Diagonela 2025

    av Langrenn.com og Ski Classics
    14.01.2025
  • Skistad får refs: – Ikke bra

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025