Kronikk: Når drømmer blir til virkelighet i Malung

av Torbjörn Nordvall • 11.12.2024
”Jeg vil heller dø enn å bli nummer to”, sa den svenske helten til VG etter å ha knekt Therese Johaug på oppløpet og ført Sverige til VM-gullet i stafett 2019. Les Torbjörn Nordvalls kronikk om Stina Nilsson og helgens debut i Ski Classics.
”Jeg vil heller dø enn å bli nummer to”, sa den svenske helten til VG etter å ha knekt Therese Johaug på oppløpet og ført Sverige til VM-gullet i stafett 2019. Les Torbjörn Nordvalls kronikk om Stina Nilsson og helgens debut i Ski Classics.

Dette er en kronikk av Torbjörn Nordvall, ny kronikør på langd.se og Langrenn.com. Torbjörn Nordvall har en gedigen erfaring fra skiverdenen, blant annet som pressesjef for det svenske langrennslandslaget. Nå bor han i Oslo og følger også norsk langrenn tett, og han har vært ekspert for flere norske aviser.

Hurra! Stina Nilsson er tilbake i langrennsløypa. I vinter blir hun en selvskreven publikumsfavoritt i Ski Classics.
Det er bare å gratulere norske Team Ragde Charge til et kupp. Stina Nilsson er en snøstjerne som drar til seg oppmerksomheten. En langrennsløper med høy X-faktor.

Nei, vi skal ikke håpe på for mye allerede den første sesongen. Å stake Vasaloppet og Marcialonga er noe annet enn tradisjonelle renn i OL, VM og verdenscup. Men en ny Stina-utfordring på ski føles uansett hvor spennende som helst.

Jeg vet at Stina gjør sine satsninger for sin egen del og sin egen glede, ikke for å tilfredsstille andres forventninger. Hun vil teste seg selv og se hvor langt hun kan nå.

Og framfor alt vil hun ha det skikkelig gøy. Tiden som skiskytter var et eventyr med blandede resultater. Media formelig koste seg i Stinas med- og motganger.

Stina Nilsson selger.

Det er modigt, tøft og offensivt at Stina har valgt Ski Classics. Sjansen for å lykkes med å nå toppen i langløpene er mye større enn i skiskyting. Nå slipper hun å dra rundt på geværet og å finne riktig posisjon på standplass med vinder som blåser til høyre og venstre.

Mye i Ski Classics-rennene kommer til å handle om viljen – evnen til å tåle smerte over tid. Og er det noen med enorm vilje så er det konkurransemennesket Stina Nilsson.

”Jeg vil heller dø enn å bli nummer to”, sa den svenske helten til VG etter å ha knekt Therese Johaug på oppløpet og ført Sverige til VM-gullet i stafett i 2019.

Skikompetanse finnes det i overflod. Her er en kort sjekk av hennes CV:
12 OL- og VM-medaljer, hvorav 1 individuelt gull og to i lag. 16 individuelle seiere i verdenscupen, vinner av sprintcupen totalt sesongen 2018/2019. Tredjeplass i Tour de Ski 2017.

Jobben som langdistanseløper kommer hun til å gjøre til hundre prosent. Noen halvveis satsing ligger ikke for Stina.

SEIER DIREKTE i Klarälvsloppet i Karlstad etter 90 km på rulleski. Stina omgitt av Jenny Larsson (tv) og Emilie Fleten. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com


En forsmak på at staketreningen er utført som planlagt fikk vi i debuten – Klarälvsloppet i Karlstad – over 90 km på rulleski. Der hang Stina med den regjerende Ski Classics-dronningen, norske Emilie Fleten til oppløpet. Og hun vant spurten overlegent!



Vi så det lang vei
Gleden i det Malungs-løperen gjør er A og O. Roen og integriteten er andre tilganger. Stina vokste opp hjemme i Västerdalarna med to søstre, pappa Richard og mamma Karin. Skogen og sjøene lå tett innpå husveggen. I dette stille og rolige miljøet oppholdt hun seg helst og mest under oppvekstårene.
Det bodde en storfisker i Stina Nilsson.

Og en sjel som elsket snø, lek og skigåing. Stina har alltid visst hva hun vil, og hun har ofte gått sine egne veier, vært svært selvstendig og sin egen sjef.

Steget fra skogene og sommerjobber under Dansbandsveckan i Malung til den store, pulserende idrettsverdenen med konkurranser i OL og VM tok Stina Nilsson trygt og selvsikkert. Oppmerksomheten rundt hennes egen person har hun taklet godt.

Gjennom mine år som pressesjef for langrennslandslaget var det ingen vits å peke med hele hånda mot denne sterke personligheten. Media skulle helst behandles på hennes vilkår, og så fikk det bli så langt som mulig. Med glimt i øyet møtte hun også journalistene og sjarmerte dem med vanskelige og smarte svar.

Stina Nilsson inngir respekt. Henne leker ingen butikk med, absolutt ikke konkurrentene.

Da Stina som junior gjorde VM-debut 2013 i italienske Val di Fiemme reiste vi fra vårt boende i Predazzo til Moena for å møte et femtitall nysgjerrige forbundssponsorer. Jeg glemmer aldri det intervjuet, med Marcialongas spor utenfor samlingsrommet. Litt overraskende løftet Stina fram Vasaloppet som en drøm å få være med på. Den ni mil lange klassikeren mellom Berga by i Sälen og Mora var altså i bakhodet allerede for nesten 12 år siden.

Nå er vi snart der på riktig. Det er bare å glede seg til sesongen. Publikumsfavoritten Stina Nilsson er en gave til Ski Classics og Vasaloppet.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Se skistjernene direkte på Ski Classics «Live Sessions» i dag

    Få med deg dagens «Live sessions» direktesending med de største stjernene og profilene i langløpssirkuset Ski Classics.
    av Ingeborg Scheve
    15.01.2025
  • Går sju renn på ti dager i tre land i jakten på en plass i VM-troppen

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025
  • Løypeendringer for Engadin La Diagonela 2025

    av Langrenn.com og Ski Classics
    14.01.2025
  • Skistad får refs: – Ikke bra

    av Ingeborg Scheve
    14.01.2025
  • Den ultimate skiopplevelsen: Ski Classics Challenger i Antarktis

    av Leandro Lutz/langrenn.com
    14.01.2025