Magnus gikk fra å være fotballspiller til Pro Tour skiløper

av ANDRÉ SANTOS • 18.05.2022
Magnus Vesterheim har ikke fulgt den «vanlige» veien inn i langløpssirkuset. Skiløperen som går for Team Kaffebryggeriet fullførte årets Ski Classics-sesong med en 18.plass totalt.

Magnus Vesterheim har ikke fulgt den «vanlige» veien inn i langløpssirkuset. Skiløperen som går for Team Kaffebryggeriet fullførte årets Ski Classics-sesong med en 18.plass totalt.

De fleste langløperne i Ski Classics kommer fra en bakgrunn med mange års satsing i allround langrenn. Det betyr at de startet å konkurrere i ung alder og mye mulig jaget etter verdenscup-deltakelse. Det vi ser er at i dette jaget har flere fått en aha-opplevelse med å delta i langløp.

Verdensrekordforsøk som ble avlyst For Magnus Vesterheim var det annerledes. Han var fotballspiller i tredje divisjon, og men avsluttet den karrieren da militæret kallet etter videregående skole. Sammen med noen venner bestemte han seg for å sette verdensrekord ved å krysse Grønnland i tjenestetiden.

I løpet av treningen mot ekspedisjonen med kryssing av Grønnland, ble Magnus skiløper. Men rekordforsøket ble avlyst. I dette øyeblikket bestemte han seg for å legge ned mange timer trening mot langløp på ski ved å melde seg på et langt skirenn. Treningsbasillen ble i dette øyeblikket tent så til de grader, og forandret hele livet hans.

– Jeg startet med ski i en alder av 20 år. Før dette hadde jeg spilt fotball, fulgt av en lengre tid i militæret. I denne tiden bestemte jeg og noen venner for å prøve på et verdensrekordforsøk med å krysse Grønnland på raskest mulig tid. I venneflokken som skulle være med på dette forsøket var det en med god kompetanse på langrenn.

– I starten av 2015 fikk jeg det første paret med skikkelige langrennski. De skulle jeg bruke over Grønnland. Dessverre ble Grønnland-prosjektet avlyst grunnet sykdom på en av de som skulle være med.

Første skirenn ga håp I løpet av oppstarten fram til forsøket ble avlyst var det gått 3 måneder der Vesterheim hadde trent mye og godt. For å utnytte dette meldte han seg på Troll Ski Marathon og den lengste distansen på 120 kilometer. På denne tiden var det verdens lengste skirenn.

– Jeg husker dette rennet veldig godt og jeg fullførte med et smil om munnen og ikke altfor langt bak veldig gode skiløpere, sier Magnus Vesterheim.

– Det å konkurrere individuelt var spesielt for en fotballspiller, men jeg likte det veldig godt. Det å kjempe mot seg selv og mot andre likesinnede mennesker fenget meg fra første sekund.

Etter dette bestemte gutten fra nord å flytte til ski-mekka på Lillehammer. Her startet han med studier på høgskolen innen idrett, men nå startet også jakten på resultater med ski på beina.

– Jeg kom inn akkurat i den fasen der alle gikk over til å stake alle renn – alltid. Øystein Pettersen var en av de jeg virkelig så opp til. Jeg møtte han ofte da jeg var ute og trente. Da snappet jeg opp noen tips og fikk med meg at han ofte trente kun en økt om dagen, men denne var de fleste dagene lang.

– Med dette i minnet startet jeg å gjøre akkurat det samme, forteller Magnus.

Øystein Pettersen flyttet til Lillehammer kort tid ette og Magnus ble med oftere og oftere på økter med forbildet.

– Verden er liten og langløpsmiljøet er veldig inkluderende. Siden disse dagene har bare snøballen fortsatt og rulle. Jeg digger fortsatt det jeg driver med.

Karrieren til Team Kaffebryggeriet-løperen har vært som en solid berg- og dalbane siden den skikkelige oppstarten i 2016.

Gikk fra å være hjelperytter til seierskandidat – Det beste minnet jeg sitter og tenker på akkurat nå er Vasaloppet i 2018. På dette tidspunktet konkurrerte jeg for Team Parkettpartner som i dag er Team Næringsbanken. Grunnet skikkelig snøvær var det store muligheter for at det skulle være en stor gruppe samlet mot mål og spurte om seieren. Min eneste oppgave den dagen var å få Thomas Gjestrumbakken i en god posisjon til de siste 200 meterne av rennet. Men da vi kom til Evertsberg var jeg den eneste løperen fra teamet som fortsatt var med, og plutselig kunne jeg gå for meg selv.

– Følelsen av å gå inn i Moraparken og innse at jeg faktisk var med og kjempet om seieren på en dag der jeg absolutt ikke hadde noen forventninger på forhånd er en opplevelse jeg alltid vil huske for resten av livet.

– Derimot har jeg en fæl opplevelse i samme renn, bare året etter i 2019. Jeg tror jeg var i min beste form noensinne, og med fjorårets opplevelse friskt i minnet ville jeg være med og kjempe om seieren. Dessverre valgte alle vi i Team Kaffebryggeriet feil ski. Jeg gikk ut av rennet etter 60 kilometer.

Magnus er blitt kjent for å trene enorme mengder, spesielt i sommermånedene. Dette året blir ikke noe annerledes på det punktet.

– Jeg håper å kunne trene mellom 95 og 120 timer i måneden fram til desember, kanskje litt mindre i august da det er mange rulleskikonkurranser denne måneden. 50 prosent av denne treninga vil være ren staketrening. Om lag 30 prosent gjennomføres på sykkel og 20 prosent løping. Det vil være opptil to harde økter i uka. Dette styres imidlertid av mengden trening.

– Periodisering er noe jeg har fått øynene opp for og derfor kan en periode være 28 dager. I denne perioden legges treninga opp til 3×7 dager med trening + 1 dag med hvile. Deretter følger det 4 til 5 dager med maks 1 time trening om dagen. Det gir meg noen dager fri hver måned og dette er noe jeg har hatt nå de siste to årene, sier Magnus.

Sommeren tilbringes stort sett sammen med Team Kaffebryggeriet på Lillehammer. Hele teamet bor innenfor en radius på 100 meter. Dette gjør det lett å trene sammen. Familie er også viktig for Vesterheim, så det blir noen uker nordover gjennom sommerhalvåret også.

– For alle unge som vil satse langløp og gå all in for det, gir jeg ofte et råd at det er ekstremt viktig med indre motivasjon for trening og utvikling av deg selv. Samtidig kan det være lurt å teste ut litt på egenhand i starten.

– Langløp på ski, er som navnet tilsier, en lang distanse der det er viktig å være tålmodig over tid. Så i den dag du kommer til et punkt der du stopper opp i utviklingen, er det viktig å søke nye utfordringer og ofte et nytt miljø. Dette kan ofte gjøre deg bedre med det grunnlaget du har lagt.

– Nye steder og nye treningskompiser som kanskje er litt bedre enn deg kan være det som skal til for å utvikle deg videre, sier Magnus Vesterheim.

Team Kaffebryggeriet-løperen har høye mål med sin egen karriere. Han går for en av trøyene kommende sesong og ønsker også å vinne sitt første skirenn i Ski Classics.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Mikael Gunnulfsen 10K CL WC Falun 2023
    1

    Langrennsprofilen er blitt pappa

    by Ingeborg Scheve
    22.05.2025
  • Alvar Myhlback of the Swedish cross-country skiing team is interviewed during a press event ahead of the FIS Cross Country World Cup on December 5, 2024 in Lillehammer.
    1

    Vraket til VM, slår tilbake med overlegen seier fredag kveld

    by Ingeborg Scheve
    07.02.2025
  • Pål  Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, mixed relay, Engadin
    1

    Verdensmesteren setter langløpseliten på plass

    by Langrenn.com
    01.02.2025
  • Stina Nilsson (SWE) - Ski Classics Birkebeinerrennet Rena-Lillehammer (NOR).
    1

    Avslører: Betalte en skyhøy pris for suksessen

    by Ingeborg Scheve
    08.06.2025
  • 1

    – Dette må være Norges sykeste skirenn 

    by Ingeborg Scheve
    29.01.2025

FlerE artikler

  • Johaug sjokkert: – Hvordan er det mulig?

    Therese Johaug er både sjokkert og bekymret. Nå snakker 36-åringen ut om skandalen, der hun så langt har holdt en lav profil.
    av Ingeborg Scheve
    15.06.2025
  • Norgesmesteren skadet i Birken: – Håper å unngå at det blir langvarig

    av Ingeborg Scheve
    15.06.2025
  • Thingnes Bø leverte bunnsolid maratondebut i Birken

    av Ingeborg Scheve
    14.06.2025
  • Langrennsløper med overlegen seier i Birkebeinerløpet

    av Ingeborg Scheve
    14.06.2025
  • – Jækla bittert, enkelt og greit 

    av Ingeborg Scheve
    14.06.2025