Marcialonga frykter tidenes dyreste: – Vi har ingen Plan B
Til vinteren arrangeres Marcialonga for 50. gang. Det blir et ekstremt dyrt jubileum. – Vi kan ikke spare oss til fant.
Marcialonga forbereder seg på tidenes dyreste skifest når det populære 70 kilometer lange turrennet i Nord-Italia skal arrangeres for 50. gang i januar 2023. Men det er uaktuelt å avlyse Marcialonga.
– Vi har ingen Plan B. Det er viktig for merkevaren vår at folk vet de kan planlegge for at Marcialonga blir gjennomført, sier generalsekretær i Marcialonga Davide Stouffie til Langrenn.com.
– Det er bare tre ganger vi ikke har kunnet arrangere, i 1975, 1989 og 1990, og det var på grunn av snømangel. Derfor har vi sørget for å ha tilgang til nok snø. Selv gjennom koronpandemien klarte vi å arrangere Marcialonga. Da må vi kunne klare det i år også, så sant det ikke skjer noe som er helt utenfor vår kontroll, sier han.
Arrangøren lover både snø, fest og feiring til tross for historisk høye energipriser, enorm inflasjon og en generelt usikker verdenssituasjon. Men Stouffie vet at skifesten i Val di Fiemme kommer til å bli svinedyr i år.
Les også:
Slik blir Marcialonga 2023
De 100 beste norske i Marcialonga 2022
Mer enn dobbelt så dyrt
Historisk høye energipriser, enorm inflasjon og en generelt usikker verdenssituasjon gjør at alt koster mer nå, fra mat og kontormateriell til transport og logistikk. Og snø.
Snøproduksjon er noe Marcialonga er vant til å ta høyde for, både praktisk og økonomisk. Men nå frykter arrangøren i tillegg at de må bruke over 10 millioner kroner på snøproduksjon i år, mer enn dobbelt så mye som vanlig.
Les også: Høye strømpriser truer skisesongen
For å kunne gjennomføre det 70 kilometer lange turrennet er Marcialonga helt avhengig av kunstsnø. For å dekke renntraséen går det med 140 000 til 150 000 kubikkmeter snø, enten den kommer av seg selv eller arrangøren må sørge for den. Og ofte må de lage mye eller mesteparten av snøen selv.
I en gjennomsnittlig vinter bruker arrangøren rundt fem millioner kroner (500 000 euro) på snøproduksjon til Marcialonga-løypa. I år forventer de å bruke mer enn det dobbelte, om ikke det skjer noe helt uforutsett som endrer de skyhøye strømprisene.
– Vi håper så klart alltid på masse naturlig snø, men vi er vant til at det ikke skjer. Derfor har vi investert mye i snøkanoner, særlig de siste årene, og har sannsynligvis noe av det mest avanserte snøproduksjonssystemet i verden innen langrenn. Men det er veldig energikrevende å produsere snø, sier Stouffie, og innrømmer at strømprisene er en bekymring for Marcialonga-organisasjonen.
– Heldigvis har vi utstyr som klarer å produsere det vi trenger og kapital nok til at vi skal kunne klare snøproduksjonen i år og noen år til, selv om energiprisene skulle holde seg like høye. Men hvis det blir vedvarende, vil det gi oss mindre rom for å investere i nytt utstyr framover, sier Stouffie.
Saken fortsetter under

Må spare, men ikke på opplevelsen
Det er totalt 7500 plasser i Marcialonga. Av dem er 7200 allerede solgt. Dermed er det ikke aktuelt å heve startkontingenten for vinterens renn. Men arrangøren jobber hardt med å kutte kostnader på andre områder.
– Vi leter etter måter for å spare energi, både i selve snøproduksjonen, i transporten fra snøfarmen ut til løypa, og generelt i den daglige driften vår, og i år intensiverer vi på de områdene, sier Stouffie.
I tillegg gjør den skyhøye inflasjonen i hele verden at alle kostnader øker. Men Stouffie er klar på at det er uaktuelt å fire på kvaliteten av arrangementet.
– Vi er kjent for løypene våre, matstasjonene, atmosfæren langs løypa og festen etter rennet. Alt det er ting som gjør Marcialonga så unikt, og det vi hele tiden jobber med å forbedre. Det skal absolutt ikke skorte på noe av det som er viktig for deltakernes opplevelse, sier Stouffie, og fortsetter:
– Men vi pleier å ha Marcialongaløypa stående hele vinteren, som oftest allerede fra før jul og til lenge etter rennet. Nå er det kanskje ikke sikkert at vi kommer til å preparere like mange kilometer av løypa til enhver tid. Det er ett tiltak som vil monne. Vi kan kutte kostnader flere steder. Men vi kan ikke og skal ikke kutte på det som gjør Marcialonga så unikt. Da sparer vi oss til fant.
Saken fortsetter under

Enorme ringvirkninger
Marcialonga er en hjørnesteinsbedrift i hele regionen. Både selve rennet og løypa i seg selv trekker hvert år langt flere enn de 7500 deltakerne, og det er et ansvar arrangøren tar på alvor.
– Marcialonga er ikke bare et treningsmål. Det er mange som bruker rennet som en «unnskyldning» til å reise på ferie i området her. De tar med seg familiene sine hit, og gjør mye mer enn å bare gå Marcialonga, sier Stouffie, og forklarer at det gir dem et ekstra ansvar for hele næringslivet i regionen.
– Det er en annen grunn til at det er så viktig å gjennomføre Marcialonga. De som kommer benytter seg ofte av alpinanleggene og de andre aktivitetene her, og mange legger også inn turer til andre severdigheter i regionen.
Nettopp derfor er det så viktig å gjennomføre Marcialonga på sedvanlig vis: Med alt som hører til rundt, av fest, stemning og opplevelser – og enda litt til i anledning jubileet. Kanskje spesielt nå, i en tid med så mye usikkerhet.
