Northug kimser av kritikken etter Janteloppet: – Hvilken kritikk?
Kritikken hagler mot rennledelsen i Janteloppet etter at kvinnenes eliterenn blir avlyst. Avgjørelsen tok de halvannen uke før rennet, til tross for at påmeldingen var åpen fram til rennstart. Men det er først kvelden før rennet at kvinnene får vite at deres 40-kilometer i Janteloppet var avlyst.
De påmeldte løperne fikk tilbud om refusjon av startkontingenten eller mulighet til å delta i 20-kilometeren i Janteloppet, et løp tilpasset mosjonister.
Premiepotten på en halv million kroner var også inndratt: Damene skulle ikke få noen pengepremier. I stedet satte rennledelsen opp 60 000 kroner til damene i 20-kilometeren, fordelt på 30 000 til vinneren, 20 000 til nummer to og 10 000 til nummer tre.
Hele skimiljøet reagerer med sjokk og avsky. Astrid Øyre Slind fra Team Aker Dæhlie er rasende.
– Det er ikke i nærheten av det de har lovet, de skylder på deltakelsen. Men det er ikke noe jeg kan stå inne for som dame, sier Astrid Øyre Slind til TV 2. lørdag
– Vi blir pisset på.
Hun brente startnummeret sitt i protest.
Hva er ditt svar på kritikken?
– Hvilken kritikk? spør Northug.
Se også: Forrykende oppgjør om premiepotten i Janteloppet
Saken fortsetter under

Rennledelsen: – Ikke bærekraftig
Daglig leder i Janteloppet og tidligere verdenscupløper Pål Trøan Aune forklarer avlysningen av eliteklassen med lite påmelding og for lavt nivå på de påmeldte.
– Da var det bare 14 påmeldte kvinner, samtidig som det skulle være premie til topp 20. Så da tok organisasjonen, eieren og juryen en beslutning om at dette ikke var bærekraftig for et 100 prosent privateid selskap, sier Trøan Aune til NRK.
– Blant de 14 damene som var påmeldt, så var det jo også flere som ikke var eliteutøvere. Så vi måtte ta et valg. Det er ikke noe vi ønsket mer enn å ha like klasser for herrer og damer, det er jo det vi har lovet i 10 måneder. Men interessen var ikke der. I ettertid har vi hørt at mange tenkte å melde seg på i siste liten. Det er kjipt og leit, men vi kunne ikke ta hensyn til det der og da, sier han.
Treneren raser
Trener i Team Aker Dæhlie Jostein Vinjerui, er oppgitt. Han har blant annet har ansvaret for Katerina Janatova fra Tsjekkia.
– Det er helt merkelig og helt umusikalsk. Vi er vant til at det skal være lik premiering uansett. Og det er ikke sånn at andre renn har ulik premiesum fordi det ulik deltakelse. Jeg trodde vi var kommet lenger og at dette ikke var en diskusjon vi måtte ta når i 2025. Det er rutinerte folk som står bak arrangementet, og det er synd at ikke de velger å ta et annet standpunkt, sier han til Langrenn.com.
Vinjerui kjøper heller ikke argumentet med at det ikke er høyt nok nivå på deltakerne. Foruten Astrid Øyre Slind og Janatova, var en rekke verdenscupløpere påmeldt, inkludert Heidi Weng, Ebba Andersson og Nadja Kählin.
– Umulig å forklare seg ut av
Langrennsekspert Petter Soleng Skinstad er opprørt, men ikke overrasket.
– Det er hårreisende at dette skjer i det hele tatt, og at det skjer i 2025. Det er bare trist, sier han til Langrenn.com, og legger til:
– Responsen til Northug er bare barnslig.
Skinstad slakter argumentene til rennledelsen.
– Det er umulig å forklare seg ut av dette, sier han, og fortsetter.
– Det er jo umulig å vite hvordan deltakelsen blir ti dager før rennet når påmeldingen er åpen fram til rennstart. Og hvis det skulle vise seg at det faktisk bare var 14 påmeldte, ville jo det være en fordel med hensyn til premiepenger. Da ville de jo slippe å betale ut hele potten til 20 løpere.
Saken fortsetter under

Skulle sette en ny standard for langrenn
Janteloppet er Petter Northugs signaturevent. Han var med å etablere rennet i 2018, da sammen med red bull som hovedsponsor. Da den omstridte østerrikske energidrikk giganten trakk seg ut i 2023, tok Northug 100 prosent eierskap til arrangementet.
Han gikk da høyt ut med å relansere rennet med et nytt konsept, mer spektakulært og mer inkluderende enn noe annet skirenn. I 2024 fungerte løpet som Ski Classics grand finale. I år har Northug trukket løpet ut av den prestisjetunge langløpsserien. Sammen med sin nye styrtrike investor Reda el Char relanserte han janteloppet enda en gang, og fristet med en million kroner i premiepenger.
Ti millioner i premiepenger
Slik Northug og hans sponsor El Chaar ser det, blir ikke langrenn en idrett på internasjonal målestokk før utøverne kan leve av sporten, og leve godt av den. Da kan de konsentrere seg 100 prosent om å bli best mulig, uten å måtte ta på seg deltidsjobber eller studere for å finansiere satsingen.
Derfor går duoen inn for et realt løft når det gjelder premiepenger sammenliknet med dagens nivå.
På sikt er målet å etablere en ny rennserie som skal bestå av tre-fire renn i løpet av en måneds tid, fordelt på ulike destinasjoner i Norge og Mellom-Europa. Til sammen skal det ligge premiepenger på til sammen 10 millioner kroner.
I fjor høst gikk Northug inn i det tyske langløpet König Ludwiglauf. El Chaar håper de også skal arrangere et Grand Prize-løp allerede i 2026.
Les mer: Petter Northug utvider konseptet