Siste forberedelser til Vasaloppet

av Langrenn.com • 12.02.2024
Det er bare et par uker til Vasaloppet og Vasaloppets vintervecka: Her er Vasaloppsekspertens tips til fire forberedelser som gir stort utbytte.
Det er bare et par uker til Vasaloppet og Vasaloppets vintervecka: Her er Vasaloppsekspertens tips til fire forberedelser som gir stort utbytte.

Det er vanskelig å forbedre kondis eller styrke nevneverdig på kort tid, men det er flere andre ting du kan tenke på den siste tiden før Vasaloppet. Vasaloppscoach Erik Wicström deler sine fire beste tips. 

Tren på sporbytte
Enkelte teknikkforbedringer går det an å jobbe med selv tett innpå løpet, slik som vinkel på stavene i staking. Andre utviklingsområder kan det være vanskeligere å rekke, slik som det å være trygg på tyngdeoverføring og å stå på ett ben i diagonalgang. 

Et teknikktips som derimot gir bra «bang for the buck» de siste ukene, er sporbytte. I et Vasalopp bytter du spor mange ganger, enten du vil det eller ikke. I flatt terreng kan du vinne mye tid på «korrekt» sporbytte. Og i nedoverbakker er det en sikkerhetsrisiko å ikke kunne bytte spor. 

– Mange jeg møter på kurs og leksjoner er redde for å gå ut av sporet når et går fort. Hvis du er en av dem: Tren masse på å gå ut av sporet i lav fart der du kjenner deg tryggere. Blir du god på det, kommer du sannsynligvis til å føle deg litt mindre usikker på å gå ut av sporet i høyere fart eller skarp føre, sier Wickström. 

Ikke fokuser på nøkkeløkter
Du kommer ikke til å forbedre deg med ti prosent bare fordi du kjører en spesifikk intervalløkt, en spesifikk lengde på langturene eller uker med et spesifikt antall treningstimer. 

– Fortsett å trene. Gjennomfør den treningen du er vant til, og ikke gjør noe dumt. Dropp de hardeste og de lengste øktene, men ikke slutt å trene, sier Wickström, og fortsetter: 

– Ha som mål å komme deg frisk og skadefri til start i stedet for å gamble med treningen for muligens å forbedre formen med noen promille. 

Saken fortsetter under

Vasaloppscoach Erik Wickström har lang erfaring med å lose mosjonister på alle nivåer til sine treningsmål. Foto: Thiberg Media

Se over stavene
De flesta har allerede skaffet seg de skiene, skiskoene og stavene de skal gå med i Vasaloppet eller sitt løp i Vasaloppets vintervecka. 

– Men jeg anbefaler at du likevel tar en titt på stavene dine en gang til. Mange forhandlere slurver når de selger staver til mosjonister, og sender dem ut med staver som er for korte, har for store stropper og for små trinser. Det er noe jeg ser gang på gang blant våre kursdeltakere, sier Wickström, og utdyper: 

– Den maks tillatte stavlengden utfra FIS’ regler pleier faktisk å være ganske så perfekt for de fleste. Og det gjelder både for eliten og mosjonistene. Selv om stavene da kanskje er en anelse lange for diagonalgang, så betyr ikke det så mye. Å ha for korte staver gjør derimot at du taper enormt i staking.

Les mer:
Teknikkekspert advarer: – For hver centimeter feil stavlengde taper du tid

Når det gjelder stropper, bør du i utgangspunktet gå for så små som mulig uten at de klemmer. Da slipper du å holde så hard i staven, og kan i stedet la stroppen gjøre en stor del av jobben. 

Å ha for små trinser er ikke noe moro der det er dårlig feste for stavene. 

– For eliteløpere kan små trinser være en fordel fordi staven da blir lettere, men for mosjonister som holder lavere fart blir eventuelle fordeler med små trinser mye mindre. Og ulempen med små trinser når stavene går igjennom kan bli enorm, sier Wickström.

Saken fortsetter under

Vasaloppet Ski at the start
Pass på å se over utstyret i god tid før Vasaloppet, spesielt stavene, sier vasaloppscoach Erik Wickström.

Tenk igjennom «den store dagen»
Uansett hvilket løp du skal gå i Vasaloppets vintervecka, kan logistikken være urtfordrende. Det er start og mål på to ulike steder, det er mye folk i omløp, og trafikken kan være krevende.  

Prøv å gå igjennom renndagen steg for steg i god tid før løpet. Når må du stå opp? Hva skal du spise til frokost? Hvordan skal du komme deg til start? Trenger du å varme opp? Hva skjer etter målgang? 

Men kanskje det viktigeste: Hvordan skal du feire? For selvfølgelig skal du feire målgangen, enten du nådde eventuelle tidsmål eller ikke! 

Erik Wickström er offisiell Vasaloppscoach. Han driver sammen med Erik Thiberg tjenesten Wickström Coaching, med treningsprogram, samlinger og inspirasjon for nybegynnere og mosjonister. Er du interessert i god og motiverende trening for neste sesong, så starter treningsprogrammet 1. april, og passer for utøvere på alle nivåer (utenom eliteløpere). 

Wickström har også skrevet flere bøker om langrenn og trening, utstyr, holder foredrag og står bak podcasten «Lagom Kondition» rettet mot nybegynnere og mosjonister. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Berger friplassen til verdenscupen

    Mattis Stenshagen vinner søndagens klassiskrenn i Falun og friplassen til verdenscupen resten av sesongen, ny opptur for Didrik Tønseth.
    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Landslagsveteranen blir pappa

    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Endelig pallen for Johan Tjelle i Ski Classics

    av Kjell-Erik Kristiansen
    12.01.2025
  • Klæbo dropper NM: – Katastrofe for norsk langrenn

    av Ingeborg Scheve
    12.01.2025
  • Fra hjerteflimmer til seier på 24 timer

    av Kjell-Erik Kristiansen
    12.01.2025