Slik forbereder Pro Tour-løperne seg til Vasaloppet
Det gjenstår bare noen dager før et av årets store høydepunkt i Ski Classics – det tradisjonsrike svenske langløpet Vasaloppet.
5. mars er det klart for den 99. utgaven av rennet mellom Sälen og Mora i Sverige. Rennet har stor prestisje, og inngår også denne sesongen som ett av fire renn i The Grand Classics.
Rennet betyr mye for langløpseliten, og det å vinne rennet er årets store mål for mange. Langløperne i Pro Touren har fått knappe to uker for å forberede seg til Vasaloppet etter event ni og ti i Orsa Grönklitt. Her får du en dypere innsikt i hvordan langløperne forbereder seg til 2023-utgaven av Vasaloppet.
Har tatt grep
– Jeg har ingen tro på å gjøre noe crazy, men jeg skal legge inn mye trening etter Jizerská, fortalte fjorårets vinner av Vasaloppet, Andreas Nygaard i pressekonferansen i forkant av Jizerská.
Team Ragde Charge-utøveren utklasset alle konkurrentene på oppløpet i fjor, og vant 100 års jubileumet av Vasaloppet. I år derimot har Nygaard hatt en del trøbbel med sykdom gjennom oppkjøringen til ,og i deler av sesongen. Det har ført til at 32-åringen har måtte ta noen valg i forkant av det for han er årets store høydepunkt.
Nygaard valgte derfor å stå over begge renn i Orsa for å fokusere for fullt på trening inn mot Vasaloppet på Sjusjøen. Tall fra treningsappen Strava, viser at Nygaard også la ned en solid dose med trening forrige uke. Drøye 28 timer ble lagt ned på ski.
– Når jeg ikke er med og kjemper om sammenlagtledelsen, er det bedre å ha fokuset mot Vasaloppet. Hadde jeg vært frisk, og fått gjort det jeg ville på trening, så hadde jeg stilt i Orsa, fortalte Nygaard.
Nygaard var derimot å se forrige helg i et lokalt renn. Under Hafjell Ski Marathon knuste han konkurrentene i eliteklassen med over to minutter. Rennet ble også en solid treningsøkt for Nygaard, som med oppvarming, konkurransen og nedgåing tikket til slutt 84,5 kilometer på ski den dagen.
Storfavoritten
Den andre store favoritten til å ta med seg seieren i herreklassen, er årets soleklare ener, Emil Persson.
Som leder av den gule trøyen stilte Persson i begge renn i Orsa – og det med full uttelling. Lager 157-utøveren fortatte å vise storform, og tok seieren i begge renn den helgen.
– Nå skal jeg reise hjem, og restitutiere meg etter to harde renn. Så skal jeg tilbake hit i Orsa for å trene i løypene til Vasaloppet, fortalte Persson etter Orsa Grönklitt.
Likevel mener han at det ikke er nå jobben skal gjøres før årets store høydepunkt.
– Den store endringen jeg gjør på treningen inn mot Vasaloppet er å utvide visse økter med én ekstra time. Det gjelder å forberede seg på å ha ett ekstra gir å kjøre på med den siste timen. Samtidig handler det om å ikke gjøre for store forandringer. Det jeg har gjort til nå har åpenbart vært bra, fortalte Persson i et intervju med Langd.se tidligere denne måneden.
Trene, spise og sove
Kasper Stadaas er den eneste utøveren som har tatt en seier i Pro Touren denne sesongen bortsett fra Emil Persson. Team Ragde Charge-utøveren har tidligere uttalt at Vasaloppet er sesongens store mål. Derfor er planen frem mot første helg i mars lagt.
– Jeg skal bo på hytta til kjæresten min i Lillomarka i Oslo. Jeg skal trene, spise, sove og ha kun fokus på det. Jeg kommer til å tene fire-fem timer om dagen i ti-fjorten dager inn mot Vasaloppet for å være helt forberedt til det, sier Stadaas og utdyper:
– Jeg skal få inn en del lange økter. Intervaller blir ikke like mye fokus nå. Jeg skal være ute og nyte det å gå på ski i Nordmarka.
Stadaas konkurrerte under begge renn i Orsa. Da var hen et godt stykke unna formen han vist i Jizerská, og havnet til slutt på en 28.- og 20. plass i de to rennene.
Sterke navn i TjejVasan
Forrige helg ble det 30 kilometer lange TjeiVasan arrangert. Der stilte flere av de beste kvinnene i Pro Touren denne sesongen for å måle kreftene mot hverandre i deler av Vasaloppstraséen.
Mot slutten av rennet var det ikke helt overraskende Ida Dahl, Magni Smedås og Emilie Fleten som gjorde opp om seieren.
Med bare noen centimeter var det til slutt Ida Dahl som vant spurtoppgjøret foran Magni Smedås i Mora. Hvem som tar seieren når de virkelig gjelder neste helg blir derfor spennende i kvinnenes klasse.
Magni Smedås er eneste utøver som har en sjanse til å vinne den gjeve «Grand Slam». Team Eksjöhus-utøveren har både vunnet Marcialonga og Jizerská. Vinne hun Vasaloppet og Birken blir hun første non gang som har klart den store bragden.
– Jeg prøver å ikke tenke så mye på det. Jeg tar steg i riktig retning som langdistanseløper. Jeg holder distansene mye bedre enn noen gang. Du må være i toppform for å vinne de to siste rennene. Jeg tror det er en grunn til at ingen har klart det før, sier Smedås.
Jokeren
Derimot blir det Astrid Øyre Slind alle blikks rettes mot denne marshelgen.
Etter den sensasjonelle bronsemedaljen på skiathlon i VM i Planica viste Team Aker Dæhlie-utøveren at hun er i storform, og mener alvor med planen hun la før sesongen. Likevel innrømmer 35-åringen at det vil bli tøft.
– Plutselig blir det her en liten tour, med Vasaloppet som avslutning. Det blir noe annet enn å bare gå tremila og Vasan, fortalte Øyre Slind til Langrenn.com i Planica.
Øyre Slind var høyaktuell på et lag for dagens 10 kilometer i fristil, men i forkant av det rennet valgte hun å vrake seg selv for å spare krefter mot som venter i slutten av denne uken.
Om det blir flere distanser enn skiathlon og tremila i VM for Øyre Slind er fortsatt usikkert, men etter medaljen ble det klart at privatflyet fra Slovenia til Sverige var bestilt.
Dette er resten av Ski Classics-sesongen 2022/23
5. mars: Vasaloppet, 90km, Sälen-Mora/Sverige
22. mars: Birkebeinerrennet, 54km, Rena-Lillehammer/Norge
1. april: Reistadløpet, 50km, Setermoen-Bardufoss/Norge
2. april: Summit 2 Senja, 65km, Bardufoss-Finnsnes/Norge
Alt om Ski Classics https://www.skiclassics.com
Som medlem på Langrenn.com har du alltid full tilgang til alt innhold på Langrenn.com, og du kan se alle Ski Classics arrangementene direkte på vår kanal SC Play – akkurat når og hvor det passer deg, kommentert på engelsk av langløpsmiljøets egne ekspert og eksklusive gjester. Du finner også arkivmateriale og tidligere arrangementer på vår YouTube kanal Ski Classics.
I tillegg til alt av innhold på langrenn.com, har du som medlem også full tilgang til alt av innhold på vår svenske vintersportportal langd.se, vår finske nyhetsside maastohiihto.com, og vår nylig lanserte internasjonale langrenns- og langløpsportal ProXCskiing.com.
Er du ikke medlem ennå? Registrer deg HER.