Trening mot Vasaloppet: Hvem sier at det finnes ingen snarveier?

av Ingeborg Scheve • 30.12.2024
Vasaloppet den 1 mars 2020 i Sälen.
– Det er to typer folk som stiller til start på Vasaloppet: De som melder seg på og forbereder seg mot det, og de som melder seg på og ikke tenker mer på det før løpet.
– Det er to typer folk som stiller til start på Vasaloppet: De som melder seg på og forbereder seg mot det, og de som melder seg på og ikke tenker mer på det før løpet.

Nå er det drøyt to måneder til Vasaloppet. Det er et hav av tid til å legge grunnlaget for en god opplevelse mellom Sälen og Mora, enten du jager ny pers eller ambisjonen er å takle de ni milene med stil. 

– Etter å ha drevet med coaching for utøvere på alle nivåer i et par tiår, så har jeg notert meg at det er to typer folk som stiller til start på Vasaloppet: De som melder seg på og forbereder seg mot det, og de som melder seg på og ikke tenker mer på det før løpet, sier Vasalopps-guru Erik Wickström til Langrenn.com, og legger til: 

– Hvis du tilhører den første kategorien er det mye større sjanse for at du vil ha en god opplevelse og lyst til å komme tilbake, sammenliknet med de i den andre kategorien.

Les også: Ikke gitt at det lønner seg å stake

Erik Wickström har skrevet flere bøker om langrenn og trening, utstyr, holder foredrag og står bak podcasten «Lagom Kondition» rettet mot nybegynnere og mosjonister. Nå tilbyr han også treningsveiledning til utøvere på alle nivåer (utenom eliteløpere) gjennom sitt foretak Wickström Coaching. 

Ingen grunn til panikk
De som har trent jevnt og lagt ned tre til fem gode, varierte økter i uka gjennom sommeren, høsten og førjulssesongen, har sannsynligvis et solid grunnlag nå både når det gjelder utholdenhet og styrke. Hvis du er en av disse: Bra jobba, og fortsett i samme stil. Nå er tida for å utnytte og bygge videre på dette grunnlaget. 

Men hvis du ikke er en av dem, er det ingen grunn til panikk. Det er fortsatt god tid til Vasaloppet 3. mars. 

– De aller fleste av de som melder seg på Vasaloppet, går lite på ski, eier ikke rulleski og trener ikke veldig mye. Men de kommer til mål likevel, sier Wickström. 

Relatert innhold: 
Bli bedre i klassisk: Fem teknikkvideoer

Saken fortsetter under

Britta Johansson Norgren foran og Erik Wickström Vasaloppet 2019
Britta Johansson Norgren (foran) og Erik Wickström under Vasaloppet 2019.

«Den perfekte verden» vs. «hverdagen»
Ideelt sett bør du legge ned en god mengde trening hver uke fordelt på en variert miks av langturer, hardøkter og styrketrening. 

Men Wickström har full forståelse for at det ikke er forenlig med livet og hverdagen for alle. Han understreker at all trening teller, spesielt hvis du klarer å gjøre det rimelig regelmessig. 

– Hvis du klarer å få inn et par økter i uka, så er det helt fint. Og hvis det ikke er ski-økter, så er det også greit. Prøv å holde deg i grei form, uansett hvilken aktivitet du velger, sier han. 

Les også:
Skivalg til langløp: – Dette er den beste skien for nesten alle

Det finnes snarveier
Wickström avliver dessuten den inngrodde myten om at «det finnes ingen snarveier». 

– Visst finnes det snarveier. Den beste heter februar, sier Wickström. 

– Det viktigste er å gå mest mulig på ski den siste måneden før løpet. Hvis du av ulike grunner ikke har fått lagt ned den treninga du hadde håpet gjennom året, så er det mye å hente på et realt skippertak siste måneden før løpet. Det er ikke en strategi jeg anbefaler for folkehelsa, men denne snarveien gir fleste en god boost på kort sikt, sier Vasaloppsguruen, og oppsummerer: 

– Mitt beste råd er å gå mye på ski i februar, og ikke planlegg andre store prosjekter slik som å renovere kjøkkenet ditt den siste måneden før Vasaloppet. Og det gjelder alle som skal gå den ni mil lange klassikeren, enten du har trent jevnt og systematisk hele året eller må hive deg rundt på et skippertak.

Les også:
Advarer mot populær treningstrend: – Det kommer til å ligge mange i grøfta etter denne bølgen

Vasaloppsguruens tre nøkkeltips:
1. Tren jevnt og systematisk, og gjør det du kan: Hver time trening teller. 
2. Gå mye på ski i februar
3. Ikke planlegg andre store prosjekter slik som å renovere kjøkkenet ditt den siste måneden før Vasaloppet

Oppdatert 30. desember, 2024: En versjon av denne artikkelen ble publisert i januar 2024.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • Pizza-sjokk for Ansgar etter pallplass i Frankrike

    Ansgar Evensen skulle feire andreplassen på sprinten i franske Les Rousses med en pizza. Da fikk han et sjokk som han sent glemmer. For på menyen fantes det en pizza som hette GJØVIK.
    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • For Lyns 2003-modeller smakte NM-sølvet som gull

    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.01.2025
  • Nå går hun under jorda igjen

    av Ingeborg Scheve
    21.01.2025
  • Avslører: – Mange som gjør dette

    av Max Östlund og Ingeborg Scheve
    21.01.2025
  • Johaug og Karlsson rømmer: – Skal bare tenke VM

    av Ingeborg Scheve
    20.01.2025