ANDERS AUKLAND: – Stakemaskinen er like viktig for meg som tredemølla er for løpere

av rejlers • 23.04.2020

– Du kan bli veldig sterk ved å trene på stakemaskiner, det er effektivt og spesifikt, og jeg bruker min mye.

– Du kan bli veldig sterk ved å trene på stakemaskiner, det er effektivt og spesifikt, og jeg bruker min mye.

– På langløpslaget vårt har vi brukt stakemaskinen SkiERG siden sesongen 2011-12. Vi bruker den bare mer og mer, og den er like viktig for meg i mitt treningsarbeid som tredemølla er for eliteløpere, sier Anders Aukland.

47-åringen mener stakemaskinen har bidratt både til måten han har ledet utviklingen av langløp, og til at han har kunnet holde seg helt i verdenstoppen i langløp år etter år.

– Da Jørgen og jeg gikk over til å satse på langløp begynte vi å kjøre mye lenger og tøffere økter enn det som var vanlig på den tida, og vi gjorde en del nye ting. Blant annet tok vi i bruk SkiERG’en veldig tidlig, sikkert fem år før den ble vanlig på treningssentere i Norge, og det satte oss i posisjon til å vinne skirenn. Det er alltid en fordel å ligge foran utviklingen og gjøre ting før andre, så en stund holdt vi litt tett om det vi drev med på SkiERG’en, sier Aukland.

Mens Jørgen har gitt seg som løper på Team Ragde Eiendom, laget de drifter sammen, er Anders fortsatt en viktig løper i stallen, og allerede i gang med oppkjøringen til langløpssesongen 2020-21. 

Kinderegget: Tre økter i en
Aukland regner normalt stakemølleøktene som hardøkter, og hovedformålet med øktene er å heve kapasiteten. Samtidig gir disse øktene også spesifikk styrketrening og utholdenhet, så på den måten fyller de også flere behov.

– For meg er det lett opp i makspuls på disse øktene, og jeg kan trene veldig hardt og effektivt på den. Dessuten er det veldig målbart. Du ser framgangen på tallene den gir deg, og siden forholdene alltid er like, er det lett å sammenlikne økter. Men disse øktene gir også spesifikk styrke, for det er styrketrening i all spesifikk trening, og de varer lenge nok til å bygge utholdenhet, sier Anders Aukland til Langrenn.com Pluss.

Han poengterer videre at stakemaskinen gjør det lettere å få gjennomført kvalitetsøkter, både når tida er knapp og han trenger et effektivt alternativ, men også når forholdene ute er rufsete og det er usikkert hvor høy intensitet han kan klare å holde i forhold til den økta han har lagt opp til.

Effektiv – Ikke substitutt for ski og rulleski
I løpet av de snart ti åra Aukland har brukt stakemaskinen, har den fått en stadig viktigere rolle i treningsarbeidet.

– I starten syntes jeg ikke SkiERG’en var så likt det å stake på ski eller rulleski, og jeg syntes det var monotont. Da brukte jeg den mest for å få gjort unna effektive intervalløkter. Nå liker jeg den bare mer og mer, sier han, og forklarer at han etter hvert bruker den til mange flere typer økter.

– Jeg kjører utrolig mye forskjellige typer økter på SkiERG’en. På hardøktene kjører jeg alt fra korte maksdrag, spurtintervaller til lange, kontrollerte intervaller på terskelintensitet. Men jeg bruker den også til rolige økter når jeg av ulike grunner ikke kan komme meg ut, og til oppvarming og nedkjøring i forbindelse med styrketrening, sier Aukland.

Aukland understreker imidlertid at stakemaskinen er et tillegg til den ordinære treningen, og ikke substitutt for å stake ute på ski eller rulleski.

– Du kan bli veldig sterk ved å trene på stakemaskiner, det er effektivt og spesifikt, og jeg bruker min mye. Men teknisk er den ikke i nærheten av hvordan det faktisk er å gå på ski, så du blir mye bedre til å stake av å trene staking ute, enten på ski eller rulleski, sier Aukland og forklarer:

– For det første får du aktivisert flere muskler og muskelgrupper, og du utvikler balanse og støttemuskulaturen på en helt annen måte. Men du får også øvet på timingen i stavtakene, og det er helt avgjørende for å stake fort på ski.

Auklands tre favorittøkter på stakemaskinen
Aukland har et bredt spekter av økter han trener på stakemaskinen, og øktene har ulike fornmål.  Dette er tre av hans favoritter.

– Jeg kjører jevnlig både korte intervaller, lenger intervaller og impulsøkter på stakemaskinen. Alle typene økter er bra, men det er kombinasjonen av de ulike typene intervalløkter som er viktig. De korte intervallene går i høyere fart og trener mer av det anaerobe, mens på de lengre dragene er hensikten å trene opp evnen til å gå på så høy puls som mulig uten å bli stiv, forklarer Aukland.

1. Korte intervaller:

Harde drag som kjøres fortere enn konkurransetempo med intervalldrag fra 30 sekunder til fem minutter, og relativt korte pauser. For eksempel 10 drag á 500 meter hver, med ett til to minutters pause mellom dragene.

2. Terskelintervaller:

Draglengde fra 8-10 minutter opp til en time sammenhengende dragtid. Her kjører Aukland ulike kombinasjoner av drag- og pauselengde, men dragene skal gå i Birken- eller femmilstempo.

3. Impulsøkter:

Lengre, ofte rolige økter med innslag av hurtighetsspurter på 10, 15 eller 20 sekunder underveis.

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Magnus Øyaas Håbrekke of Norway competes in the men’s 10 km free technique interval start during Beitosprinten 2024 on November 24, 2024 in Beitostølen.
    1

    Legger opp: Har ikke råd til å satse lenger

    by Ingeborg Scheve
    01.05.2025
  • Lisa Ingesson, Piteå Elit SK, SWE och Elina Rönnlund, IFK Umeå, SWE och Anna Heggen, Harestua IL, NOR och Saga Nilsson, Skellefteå SK, SWE och Marte Skaanes, Strindheim Il, NOR och Tuva Anine Brusveen-Jensen, Lyn Ski, NOR tävlar i damernas sprint kvartsfinal under Smart Energy Cup Skandinavisk Cup den 11 januari 2025 i Falun.
    1

    Landslagsprofil legger opp

    by Ingeborg Scheve
    12.05.2025
  • Heidi Weng 50K VM 2025 Thomas Bachun © Bildbyrån
    1

    Heidi Weng flytter, selger millionbolig

    by Ingeborg Scheve
    23.05.2025
  • Emma Ribom of Sweden during Olympic Camp, organised by the Swedish Olympic Committee in preparation for the 2026 Milano Cortina Winter Olympic Games on May 13, 2025 in Kolymbari.
    1

    Nyforelsket, feriebrun og revansjesugen på OL-comeback

    by Ingeborg Scheve
    21.05.2025
  • Pål Golberg of Norway in the mixed zone after the men's free technique team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 13, 2024 in Davos.
    1

    Verdensmesteren på flyttefot, selger million-bolig

    by Ingeborg Scheve
    27.01.2025

FlerE artikler

  • 8.posten felte nesten hele det norske landslaget

    Eirik Langedal Breivik, Kasper Fosser, Ane Dyrkorn og Andrine Benjaminsen. Alle lå de bra til i begynnelsen av verdenscupen på mellomdistanse i Idre. Men dessverre felles for alle: De ble felt på den åttende posten!
    av Kjell-Erik Kristiansen
    21.06.2025
  • Full forvirring: Ingen vet hvem i Ski-VM som bestilte sikkerhet for ti millioner kroner

    av Ingeborg Scheve
    21.06.2025
  • Knotten etter vrakingen: Varsler oppgjør med landslaget

    av Ingeborg Scheve
    21.06.2025
  • Går inn med 30 millioner kroner

    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025
  • Johaug avslører: Den ukjente detaljen kostet henne VM-gullet

    av Ingeborg Scheve
    20.06.2025