Derfor utfordrer de landslagsmodellen: – Helt nødvendig 

av Ingeborg Scheve • 30.10.2022
Chris Jespersen - Astrid Øyre Slind Team Aker Dæhlie 2022
Team Aker Dæhlie mener framtida for langrenn avhenger av å få røsket opp i inngrodde modeller for utvikling.

Team Aker Dæhlie mener framtida for langrenn avhenger av å få røsket opp i inngrodde modeller for utvikling.

Team Aker Dæhlie utfordrer landslagsmodellen og tradisjonelle skiller i langrenn med sin nyetablerte private storsatsing.

– Hvis langrenn skal leve om fem år, er vi nødt til å gjøre noe, sier Mikael Gunnulfsen. 

29-åringen, som satser mot VM 2023 i Planica, er en av ti løpere i allroundsatsingen til Team Aker Dæhlie, den nye norske storsatsingen som ble lansert i juni

Må tenke nytt
Tidligere i høst uttalte langrennssjef i Skiforbundet Espen Bjervig at han mener privatlag er et blindspor.

Selv om de norske landslagene år etter år har levert imponerende resultater, frykter Torstein Dagestad, som er hovedtrener for allroundlaget til Team Aker Dæhlie, at en slik holdning er til hinder for utvikling. 

Derfor vil den nyetablerte private storsatsingen, utfordre Skiforbundet og landslagsmodellen på det, og reformere langrennssporten fra grunnen og fra innsiden. Men de innser at det er mye nybrottsarbeid som må gjøres.

– Landslagsmodellen leverer jo resultater, og nettopp av den grunn må Team Aker Dæhlie gå opp veien litt etter hvert. Team Aker Dæhlie går jo litt mot strømmen i et system som fra utsiden ser ut som at de kanskje jobber LITT for mye etter ordtaket «if it ain’t broke don’t fix it», sier Dagestad. 

Dagestad kommer til det nye satsingslaget etter flere sesonger som trener for Team Telemark, det private satsingslaget som blant annet sendte Even Northug inn på elitelandslaget denne sesongen. 

Les også:
Stayerskallen Kari Øyre Slind: – Jeg vil gå verdenscup og VM. Så enkelt og så vanskelig 
Mikael Gunnulfsen går all in for VM 2023

Saken fortsetter under

Gunnulfsen Vasaloppet 2022
Mikael Gunnulfsen med hele langløpsadelen på slep under Vasaloppet i mars. For Gunnulfsen er det viktig å kunne drive med langløp der det passer selv om VM og allround er hans hovedsatsing. Det legger Team Aker Dæhlie til rette for.

Erfaringsutveksling på tvers
Dagestad brenner for den inkluderende grunnfilosofien som Team Aker Dæhlie BEYOND og teamets utviklingslag NextGen er tuftet på: Nemlig ett lag med felles målsetting på tvers av inndelinger og disipliner i langrenn, og der parautøverne er fullstendig integrerte med resten av lagets løpere.  

– Det er mye spennende og nytenkende som kommer ut av å kunne drive erfaringsutveksling på tvers av disipliner innad i langrenn. Men treninga er fortsatt forankret i solid, erfaringsbasert langrennstrening. Vi holder på en del treningsprinsipper som vi mener er fornuftige, og vi vil blant annet tilrettelegge for muligheten til å gjennomføre fullverdige høydeopplegg, sier Dagestad. 

Les også: 
Teamkollega slo alarm: – Du vil ikke bli god, du!

Samtidig understreker Dagestad at det er viktig å ta høyde for utøvernes individuelle behov, spesielt i et så bredt sammensatt satsingslag.  

– Vi er et bredt lagt, blant annet når det kommer til alder på utøverne, og vi individualiserer for hvor hver av dem står i utviklingstrappa. Men jeg har veldig trua på høydetrening, og mener det hører med som en del av utviklingstrappa. Men timingen for når, er et diskusjonstema, sier han. 

Dessuten poengterer Dagestad det innlysende: At med flere seriøse og ambisiøse privatlag på høyt nivå, vil flere løpere få sjansen til å fortsette satsingen sin lenger, både innenfor landslagsmodellen og utenfor.

– Private lag gjør at flere får muligheter til å satse. Det er vel ukontroversielt, men det er likevel viktig, og verdt å nevne, sier Dagestad.

Saken fortsetter under

Runa Ulvang og Guro Jordheim er to av allroundløperne på Team Aker Dæhlie, her fra samling i Hemsedal tidligere i høst.
Runa Ulvang og Guro Jordheim er to av allroundløperne på Team Aker Dæhlie, her fra samling i Hemsedal tidligere i høst.

Dette er Team Aker Dæhlie 
Gründerne bak den nye norske storsatsingen, Kjell Inge Røkke i Aker og Bjørn Dæhlie selv, var tidligere begge hovedsponsorer for de norske langrennslandslagene. Nå er de tilbake på banen og tungt investert i norsk langrenn, men denne gangen med et privat prosjekt utenfor landslagsmodellen og Norge Skiforbund. 

Team Aker Dæhlie BEYOND har et budsjett på 60 millioner kroner over fire år, og består av langløpere, utøvere i tradisjonelt allroundlangrenn, paralangrenn samt yngre utviklingsløpere. 

Norges tidligere landslagstrener Trond Nystad er en av flere som er med på trenersida i det nye laget, mens tidligere smøresjef for de norske langrennslandslagene Knut Nystad er daglig leder i Team Aker Dæhlie. 

– Vår ambisjon er en idrett inkluderer og inspirerer til innsats. Vi skal være i fremste rekke når det gjelder sportslig utvikling, helse og veiledning for studie- og karrierevalg. For Team Aker Dæhlie og våre samarbeidspartnere er BEYOND en grunnholdning. Det handler om å gå foran og oppnå gode resultater på flere arenaer enn den sportslige, sier daglig leder Knut Nystad. 

Han kommer fra stillingen som leder av Stiftelsen VI, og før det var han altså smøresjef i Norges Skiforbund fra 2006 til 2018. 

Langløpslaget til Team Aker Dæhlie 2022/23 består av Chris André Jespersen, Max Novak, Stian Hoelgaard, Vebjørn Moen, Petter Stakston, Astrid Øyre Slind, Silje Øyre Slind og paralangløperne Isabel Valen og Kjartan Haugen.

Allroundlaget for 2022/23 består av Runa Ulvang, Guro Jordheim, Kari Øyre Slind, Marte Mikkelsplass, Anna Heggen, Mikael Gunnulfsen, Eirik Mysen, Johannes Lønnestad Flaaten, Amund Korsæth og Mattis Stenshagen.

I tillegg skal Team Aker Dæhlie ta opp fire unge langrennsløpere i alderen 15 til 18 år. De går inn i utviklingslaget NextGen, som er en viktig del av det storstilte satsingsprosjektet Team Aker Dæhlie BEYOND. 

Parautøverne Helena Paulsen, Emil Moore Carlsen og Endre Lykken er forøvrig allerede på plass i Team Aker Dæhlie NextGen. 

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

  • Magnus Øyaas Håbrekke of Norway competes in the men’s 10 km free technique interval start during Beitosprinten 2024 on November 24, 2024 in Beitostølen.
    1

    Legger opp: Har ikke råd til å satse lenger

    by Ingeborg Scheve
    01.05.2025
  • Lisa Ingesson, Piteå Elit SK, SWE och Elina Rönnlund, IFK Umeå, SWE och Anna Heggen, Harestua IL, NOR och Saga Nilsson, Skellefteå SK, SWE och Marte Skaanes, Strindheim Il, NOR och Tuva Anine Brusveen-Jensen, Lyn Ski, NOR tävlar i damernas sprint kvartsfinal under Smart Energy Cup Skandinavisk Cup den 11 januari 2025 i Falun.
    1

    Landslagsprofil legger opp

    by Ingeborg Scheve
    12.05.2025
  • Heidi Weng 50K VM 2025 Thomas Bachun © Bildbyrån
    1

    Heidi Weng flytter, selger millionbolig

    by Ingeborg Scheve
    23.05.2025
  • Emma Ribom of Sweden during Olympic Camp, organised by the Swedish Olympic Committee in preparation for the 2026 Milano Cortina Winter Olympic Games on May 13, 2025 in Kolymbari.
    1

    Nyforelsket, feriebrun og revansjesugen på OL-comeback

    by Ingeborg Scheve
    21.05.2025
  • Pål Golberg of Norway in the mixed zone after the men's free technique team sprint final during the FIS Cross-Country World Cup on December 13, 2024 in Davos.
    1

    Verdensmesteren på flyttefot, selger million-bolig

    by Ingeborg Scheve
    27.01.2025

FlerE artikler

  • Ukjent 23-åring kan bli Norges nye hodepine

    Hun vant U23-verdenscupen sammenlagt, tok medalje under VM i Trondheim og ble verdensmester – alt i sin første sesong på verdenscupnivå og elitelandslaget. Nå vil hun utfordre de aller beste.
    av Ingeborg Scheve
    12.06.2025
  • Ny Ski Classics-sjef avslører alt: Terminliste, OL-dilemma og femmil-comeback

    av Ingeborg Scheve
    12.06.2025
  • Vurderer å anmelde Ski-VM for tyveri

    av Ingeborg Scheve
    11.06.2025
  • Krise i OL-parken på Lillehammer: 1 av 5 permitteres på ubestemt tid

    av Ingeborg Scheve
    11.06.2025
  • Norges VM-lag klart: Flere medaljekandidater!

    av Pressemelding
    11.06.2025