Ekspertene vil ta bort VM-stafetten
Diskusjonen føles kanskje litt merkelig med tanke på over 100.000 i Granåsen. Men faktum er at interessen for et nordisk ski-VM blir smalere og smalere hva angår hvilke land som følger med.
Russland er for tilfellet borte, de er det landet der normalt flest mennesker følger langrenn. I Trondheim ble 12 av 12 VM-gull i langrenn tatt av enten Norge eller Sverige. De to landene tilsammen tok 28 av totalt 36 medaljer.
Sportskommentatoren i NRK, Jan Petter Saltvedt mener at det er på høy tid å fjerne en øvelse fra VM-programmet. Han går også for stafetten. En kollega sa til ham at ”Det er verdens kjedeligste øvelse”.
– Ta bort stafetten, sier Martin Johnsrud Sundby. Herrestafetten er en øvelse der alle visste hvordan det ville ende.
– Rent personlig ville jeg tatt bort lagsprint, men jeg vet det ikke er realistisk. Så det må bli stafettene, mente Fredrik Aukland.
Der får bare delvis medhold av kollega Torgeir Bjørn:
– Lagsprintene må vi ha. Det er de som er mest sett internasjonalt. Og intervallstartene kan vi ikke fjerne. Det er norsk kultur. Så det må bli stafettene. Det er for få nasjoner som har fire gode.
– Det er mange, mange, mange, mange år siden stafettene var spennende, fortsetter Martin Johnsrud Sundby.

Dominansen er for stor
Som ventet ble damestafetten et oppgjør mellom Sverige og Norge. Akkurat det oppgjøret var spennende, men på herresiden gikk det som alle visste at det skulle gå.
Siden 2009 har Norge eller Sverige vunnet samtlige stafetter for begge kjønn med bare et unntak. Det var OL i Beijing 2022, der russerne vant under nøytralt flagg.
Så til tross for en sjelden folkefest rundt Granåsen på de fleste distansene kommer vi nok aldri til å se noe liknende i mesterskap i Tyskland, Frankrike, Italia eller Østerrike.
Stafettene fikk ny lengde da damer og herrer plutselig skulle gå samme distanser. Damene økte fra 4×5 km til 4×7,5 km mens herrene gikk ned fra 4×10 km til 4×7,5 km. Det har ikke gjort noe med den nordiske dominansen.
Og dominansen er så tydelig at mange nå mer at ”nok er nok”. Norge har 13 strake stafett-seire på herresiden i VM. På damesiden var det langt nedover fra duellen Sverige vs Norge. Sveits på 5.plass var 3,19 minutter bak.
Mange har hatt teorier om hvordan stafettene kan bli mer interessante, men formatet er for det meste det samme som i alle år.
Skiskyting har suksess
Samtidig vil ikke langrenn se for mye til skiskyting. Det er litt som ”å banne i kjerka” for mange.
Men IBU – skiskytternes forbund – har suksess med sin single mixed-stafett. Der behøver man bare en dame og en herre på laget. Formatet innbyr til raske dueller, endringer i stillingen og framfor alt flere lag og nasjoner til start. Muligens for at skiskyting har en innebygd dramaturgi som langrenn har svært vanskelig for å matche uten skytemomentet.
IOK vil ha flere øvelser med damer og herrer på samme lag. Det så vi i OL i Beijing da seks nye øvelser kom på programmet.
Skiskyting innførte blandet stafett i VM i 2005 og i OL i 2014. Parstafetten – single mixed – har vært med i VM siden 2019.
Men FIS og langrenn holder igjen. Vi har riktignok parstafett, men framtiden kan bli å erstatte de tradisjonelle stafettene med blandet stafett for damer og herrer.
Uansett hva man gjør er risken stor for at Norge og Sverige vil fortsette å dominere.