Fra VM-gull til et langt liv i smørebua
Terje Langli opplevde dagen da alt stemte denne VM-dagen i Val di Fiemme, samme arena som det blir OL på i 2026. Han kjempet ned svenskene Christer Majbäck og Torgny Mogren og fikk sitt etterlengtede gull.
Hardhausen fra Henning utenfor Steinkjer var et supertalent med en sterk vinnervilje. Han kom med på seniorlandslaget allerede som junior, og han ble bofast på landslaget til han ga seg 11 år senere.
Da hadde det i tillegg til VM-gullet på 10 km blitt både OL- og VM-gull i stafett, OL-bronse på tremila. I 1989 ble han norsk mester på 50 km, og han har totalt 8 NM-medaljer.
Fortsatte i langrennsmiljøet
Terje Langli har dog aldri sluppet langrennslivet, og han har fartet rundt i smørebuer, på smørekurs og i det hele tatt levd et liv blant de beste langrennsløperne i alle år.
– Det er klart at VM-gull er størst, jeg kjente allerede på tremila i Val di Fiemme at jeg kunne øke underveis uten å bli sliten, sier Terje Langli, som ble nummer 4 på den første VM-distansen i Italia det året.
Og året etter ble det OL-gull i stafett i Albertville. Et ellevilt norsk jubelmesterskap i løypene rundt Les Saisies der det ble en trippel på tremila med Vegard Ulvang, Bjørn Dæhlie og Terje Langli.

Etterpå ble alle tre “oppkjøpt” av det svenske Procordia-konsernet med mektige PG Gyllenhammar og Sören Gyll i spissen. Det vakte stor oppmerksomhet i Norge da det svenske firmaet gikk inn og sponset de norske OL-heltene.
– Selv om VM-gullet trumfer det meste så var det livet vi levde som var det beste. Det var liksom drømmelivet og derfra har jeg kanskje de beste minnene.
Idag er det ikke like lett å leve et slikt liv mener den gamle verdensmesteren.
– Idag er det 24-timersutøvere som ikke kan være like sosiale som vi var den gangen. Det er litt mer ekstremt på alle nivåer nå.
Da han slo igjennom konkurrerte Terje Langli mot løpere som Per Knut Åland, Oddvar Brå og Lars Erik Eriksen. Siden kom den gylne generasjonen der Norge tok over hegemoniet fra Sverige med Dæhlie, Ulvang, Langli, Jevne og Sivertsen med flere.
Totalt deltok Terje Langli i fem VM fra 1993 til og med 1995 og han var uttatt til tre OL.
– Jeg var reserve på hjemmebane på Lillehammer i 1994. Det var litt surt å ikke få gå der.

Etter karrieren har det fortsatt i sportsbransjen. Han giftet seg med landslagkollega Inger Lise Hegge, og paret bor fortsatt i samme hus utenfor Steinkjer.
– Jeg har holdt veldig mange smørekurs, og jeg har jobbet for flere landslag, sier 59-åringen som også har vært norsk smøresjef. Men sist vinter var han med Ola Vigen Hattestad i Slovenias landslag. Det blir det antagelig også kommende vinter.
– Jeg jobbet også tre år med det kinesiske landslaget i forbindelse med OL i Beijing. Men det ble det jo en brå slutt på da de plutselig stoppet sin satsning. Her jobbet jeg blant annet med Bernhard Rønning, Ole-Marius Bach, estniske Vahur Teppan og den tidligere OL-vinneren Nikita Kriukov fra Russland.
Det dummeste som er innført!
Terje har holdt tritt med utviklingen på smøresiden, noe som ikke er lett. Han mener man er avhengig av å være med der det skjer for å tilegne seg kunskapen. Men en nyskapning hilser han ikke velkommen.
– Nei, fluorforbudet har bare forverret alt. Det gir mye større utslag og det har ikke blitt enklere. Det er det dummeste som er innført. Og så lenge det er lov med en liten mengde fluor tror jeg helt sikkert at noen prøver seg. Det er ikke lett å måle heller.
Nå har smøringen nesten gjort ham mer kjent enn VM-gullet tilbake i 1991. For når håret er borte og årene har kommet så blir han ikke kjent igjen som Dæhlie og Ulvang, to karer som jo ofte syns på TV og i media.
– Men det hender at noen kjenner meg igjen, spesielt de som har vært på smørekurs og kobler det den veien.
NAVN: Terje Bjarte Langli
FØDT: 1965
BOR: Henning( Steinkjer kommune)
YRKE: Ski og skismøring (service), faghandel sport, direktesalg ernæring .
FAMILIE: Inger Lise Hegge (kone), Marion Hegge Langli (datter), Ane Hegge Langli (datter)
KLUBBER SOM AKTIV: Henning IL
LA OPP: 1996
MITT BESTE MINNE FRA KARRIEREN: VM-gull 1991
DETTE SAVNER JEG FRA MIN AKTIVE KARRIERE: Friheten til å gjøre det jeg likte aller best.
SLIK FØLGER JEG IDRETTEN I DAG: Gjennom å ha jobbet med diverse team og landslag frem til i dag.
MINE HOBBIER I DAG: Trimturer i skog og fjell
Terje Langlis meritter
Verdensmester på 10 kilometer 1991, OL-bronse på 30 kilometer 1992, Olympisk mester i stafett 1992, verdensmester 1991 og 1993 og VM-bronse 1987. OL-deltager også i 1988, reserve i 1994. Vant 15 kilometer i Lahtispelen 1985 og 30 kilometer i Svenska Skidspelen 1990. Norgesmester på 50 kilometer 1989, NM-sølv på 30 km 1989 og 50 km 1988 samt i stafett 1987, 1990 og 1995. NM-bronse på 10 km i 1994 og 30 km i 1992.
To verdenscupseire: 30 km klassisk i Örnsköldsvik 1990 og 10 km klassisk i Val di Fiemme 1991 (VM-gullet)
Fikk Steinkjer kommunes kulturpris i 1991.