Simen Hegstad Krüger snur: – Det er ikke nok
Landslagsveteranen har det siste året kjørt sitt eget opplegg i tillegg til landslagets fellessamlinger, der et systematisk høyderegime har vært en vesentlig del av sin sesongoppkjøring. Nå skroter Simen Hegstad Krüger den delen.
Det er mange år siden det norske herrelandslaget har kjørt noe felles, helhetlig høyderegime som del av sesongoppkjøringen.
Inn mot kommende sesong der VM på hjemmebane i Trondheim er det soleklare høydepunktet, går også mannen som tok tre gull under Ski-VM i Planica 2023 vekk fra høydeopphold i egen regi.
– Konklusjonen var at jeg får trent bra i høyden og at oppholdene var veldig bra, men jeg tror ikke det gir meg noe ekstra, sier 31-åringen til VG.
Krüger har, som en rekke andre landslagsløpere og eliteutøvere, blant annet kjørt høydeopphold i Lavaza i Nord-Italia, som ligger på 1800 meter over havet. Men nå skroter han altså den delen fra sitt treningsopplegg.
Gir ingen effekt
Etter en grundig evaluering har Krüger kommet fram til at 1800 meter rett og slett ikke er høyt nok. Han må opp på over 2000 meter om han skal få ønsket effekt: Testene hans viser at treningsopphold på 1800 meter ikke gir økt blodvolum.
– Skal kroppen min sette i gang prosessen med å skape mer blod, som er det du ønsker med å trene i høyden, må jeg dra enda høyere. Det er ikke nok å være på 1800 meter, sier han.
Dermed blir landslagets oppstartsamling på Sognefjellet 1400 meter over havet denne uka det nærmeste Krüger kommer høydetrening i år.
Landslagstreneren Eirik Myhr Nossum er klar på hvorfor landslaget de siste åra har gått bort fra høydetrening. Han mener det er meningsløst.
Les mer:
Landslagstreneren om høydesamlinger: – Det er tull å sende dem til høyden
Klæbo alene i høyden
Når også Krüger dropper høydetrening, blir Johannes Høsflot Klæbo den eneste av de norske herrelandslagsløperne som kjører et systematisk høydeopplegg.
For Klæbo er høyderegimet en del av et langsiktig treningsopplegg som strekker seg forbi OL-sesongen 2026. For Klæbo har frihet til å gjennomføre et systematisk høyderegime som oppkjøring til sesongen vært et ufravikelig krav i forhandlinger om landslagskontrakt med Skiforbundet.
Les mer: Dette er planen og teorien bak Klæbos høydeprosjekt
Også Petter Northug kjørte et omfattende høyderegime i den tida han var på toppen av sin karriere. Inn mot VM-sesongen 2015 hadde skikongen over 100 døgn i høyden som en del av oppkjøringen.
Les også: Slik var høydeopplegget til Petter Northug