Kari Øyre Slinds SMS til treneren: «Hei. Jeg har brekt begge beina»

av rejlers • 01.09.2021

Slik lød meldingen trener Steinar Mundal fikk fra sin utøver Kari Øyre Slind dagen etter at hun hadde falt ni meter i en klatreulykke kvelden 26. juli. 

Inntil da lå alt til rette for at Slind skulle ha en mulighet til å gå seg inn i OL-diskusjonen til vinteren: Etter flere sesonger med motgang, hadde hun endelig fått ryggproblemene og skadene under kontroll, overskuddet tilbake, treningen gikk på skinner og motivasjonen var på topp. 

Kunne blitt fatalt
Men så, like før Blinkfestivalen, falt Slind ni meter fra toppen av en innendørs klatrevegg. 

Hun landet med føttene først, brakk begge anklene og noen ribbein, slo bekkenet, rev av flere leddbånd i venstre ankel, pådro seg flere muskelvridninger blant annet i setet, og en real hjernerystelse. 

29-åringen er glad for at hun kom fra fallet med livet i behold. Hadde Øyre Slind falt på ryggen eller på hodet, kunne det kostet henne livet eller varig invaliditet.

– Jeg føler meg sinnssykt heldig. Jeg har jo sluppet billig unna. Jeg kjenner folk som har falt fra mindre høyder enn meg og som det har gått mye verre med, sier Slind. 

Årsaken til fallulykken var at Slind hadde glemt å feste sikringen øverst, så da hun skulle ned igjen var det fritt fall i stedet for kontrollert rappellering. 

Motiveres av sesongåpningen
Fem uker etter den dramatiske klatreulykken som kunne kostet henne livet, er Slind optimistisk til at hun kan være tilbake i skisporet og klar til å konkurrere allerede til den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen. 

– Det å bli klar til sesongåpningen på Beito er motivasjonen for all den treningen jeg legger ned nå, sier Slind til Langrenn Pluss. 

– Jeg får ikke begynt skikkelig med opptrening før anklene har grodd, men jeg kunne begynne å trene overkroppen så snart den verste forslåttheten hadde gitt seg litt, og nå kan jeg trene overkroppen bra, sier hun. 

Samtidig er Slind opptatt av å ikke pådra seg ytterligere skader som følge av ensidig trening på overkroppen. 

– Jeg er nøye på å variere mest mulig, slik at jeg skal slippe unna overbelastninger på de friske lemmene jeg har. Jeg må jo stelle ekstra pent med dem nå, for de er alt jeg har å trene med inntil videre, sier hun. 

«Håpløs timing»
Trener i Team Telemark Steinar Mundal har hatt ansvaret for landslagsløpere og eliteløpere i over en mannsalder, og vært trener for Slind siden hun kom inn på Team Telemark i fjor. Han har sjelden sett maken til innstilling. 

Da hun kom inn i laget, hadde hun nylig blitt vraket fra landslaget, men var fast bestemt på å jobbe seg tilbake dit. Det er imponerende i seg selv, og Slind var godt på vei mot den målsettingen da ulykken inntraff. 

Nå er Mundal dobbelt imponert over motivasjonen og holdningen hennes til tross for de omfattende skadene.

– Siden jeg har treningsoppfølgingen av Kari, vi har jevnlig og ofte kontakt. Dagen etter ulykken, våknet jeg til meldingen: «Hei. Jeg har brekt begge beina», minnes han.

Mundals første tanke da, etter at han hadde kommet over det faktum at utøveren hans hadde vært en hårsbredd fra døden, var at dette var dårlig timing i forhold til sesongen som starter i november. 

Da fryktet han at både sesongen og karrieren kunne være kjørt, og at det var ekstremt leit. 

– Kari har slitt med skader og motgang i flere år. Nå hadde hun jobbet seg tilbake, og var endelig skikkelig på gang igjen. Så kom dette, sier Mundal. 

Kan rekke sesongåpningen på Beitostølen
Mundal har imidlertid sett dedikerte og drevne utøvere reise seg etter brutale skader før, og hvor langt de kan komme på relativt kort tid. Team Telemark-løperen Mikael Gunnulfsen, som pådro seg et komplisert beinbrudd like før VM-uttaket i januar, er et skoleeksempel på nettopp det. 

Beinbruddet gjorde at Gunnulfsen, som virkelig hadde gått seg inn i VM-diskusjonen etter en råsterk sesongstart, mistet sjansen til å gå VM sist vinter, og knapt kunne trene normalt i flere måneder. Men både formkurven, tester og prestasjoner i sommer tyder på at Gunnulfsen vil være i vel så god form til sesongåpningen på Beitostølen i år som i fjor. Veien dit har gått via uendelige timer på stakemaskin, stakemølle, ellipsetrening og andre alternative treningsformer gjennom skadetida. 

I lys av dette tenker Mundal at det fortsatt er lenge til Beitostølen og at et comeback der slett ikke er umulig, for han ser mye av den samme driven i Slind som i Gunnulfsen. 

– Kari har den samme rå innstillingen som Mikael. De vil tilbake og de vil bli best, og Kari er klar på at hun vil gå på Beito. Det har hun vært helt siden ulykken, sier Mundal. 

Det tror han er realistisk. 

– Kari har trent mye og bra gjennom mange år. Så lenge alt gror som det skal, hun ikke trener FOR hardt og pådrar seg belastningsskader, og hun etter hvert kan komme i gang med noen rolige lange turer på sykkel og rulleski, så kan hun være tilbake til Beitostølen i november, sier Mundal til Langrenn Pluss.

Sesongåpningen på Beitostølen arrangeres 19. til 21. november. På grunn av OL i februar og uttak til dette, vil årets åpningsrenn være spesielt viktige for alle som har ambisjoner om å gå seg inn i OL-troppen.   

Show sharing buttons

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Mest lest

FlerE artikler

  • – Jeg har bare én fart nå!

    Han er verdensmester i både langrenn og skiskyting, har OL- sølv i premiesamlingen, og var topp-3 i Birkebeinertrippelen i fjor på første forsøk. Lørdag gikk Lars Berger inn til en solid start på årets konkurranse.
    av Ingeborg Scheve
    17.03.2025
  • Voksen stafett-debut for Isak Frey i Pokljuka

    av Kjell-Erik Kristiansen
    16.03.2025
  • Akershus mot Nord-Trøndelag på oppløpssiden

    av Adrian Orellana Hellerud
    16.03.2025
  • Privatsatsende skiskytter kupper 10-kilometeren i Holmenkollen

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025
  • Johaug: – Det irriterer meg fortsatt veldig

    av Ingeborg Scheve
    16.03.2025