Klæbo kan bli for dyr for landslaget
Johannes Høsflot Klæbo har hatt stor frihet til å gjøre det han selv vil inn mot VM-sesongen, uavhengig av hva resten av landslaget har gjort.
Gjennom mesteparten av sommeren, høsten og store deler av vinteren, har Klæbo hatt sitte eget opplegg, sammen med trener-morfar Kåre Høsflot og manager-pappa Haakon Klæbo.
26-åringen har dessuten knapt deltatt på landslagets samlinger og fellesopplegg. Det var kun de to samlingene i juni 2022 han kjørte fullt ut som resten av laget.
En sentral del av skistjernens opplegg er et omfattende høyderegime med over 100 døgn i høyden.
Blant disse var et opphold i Utah i USA på flere uker i september som Skiforbundet tok 100 prosent av regninga for. Neste sesong kan det være slutt på slike solo-prosjekter. Det kan bli for dyrt for landslaget.
– Johannes kan fortsette med høyde, og han får gjøre de valgene han selv vil. Det er ingen som vil hindre ham. Men totalbildet på økonomi og hva vi kan bidra med, må vi ta senere, sier langrennssjef Espen Bjervig til Adressa.
Klæbo bruker foreløpig ikke kreftene på neste sesong.
– Helt ærlig, jeg tenker ikke noe på det nå. Først skal jeg gjøre ferdig VM, før verdenscupen skal fullføres. Så får vi se. Vi får ta en runde på det, men det er lenge til den tid, sier han.
Et nøkkelpunkt for Klæbo
Klæbos høydeopplegg var ett av tre sentrale temaer under forhandlingene om ny landslagskontrakt i forkant av inneværende sesong.
Skiforbundet og Klæbos manager og far, Haakon Klæbo, var ikke enige før noen timer i forkant av landslagspresentasjonen i mai i fjor.
Del av langsiktig satsing
I likhet med Petter Northug ønsker Klæbo å oppnå en fysiologisk høydeeffekt med sitt høyderegime. Det er en del av Klæbos langsiktige treningsopplegg mot OL 2026.
– Treningen i høyden er ikke kun motivert mot den kommende sesongen. Den er en del av en langtidsplan mot VM i Trondheim i 2025 og OL i Italia 2026. For meg er det viktig å få en god dose høydetrening i årene fremover. Det er en viktig del av planen som jeg for lengst har startet på, sier Johannes Høsflot Klæbo, og fortsetter:
– Dette kommer ikke til å bli det siste høydeoppholdet i år. Jeg kommer til å ta et par høydeopphold til i løpet av 2022, samt fortsette med det i 2023. Jeg har valgt å prioritere dette høyt. Jeg legger opp trening som jeg mener passer godt for meg.
Les også: Høydetrening vs høydeeffekt
Så langt i årets VM står Klæbo med fire medaljer av fem mulige: gull på sprint, lagsprint og stafett, samt andreplass på skiathlon. I tillegg ble han nummer fire på 15km fristil med individuell start, noen tideler unna pallen.
Nå gjenstår kun femmila på søndag. Den går i klassisk med fellesstart. Norge kan stille med fem løpere til øvelsen: fire på ordinær kvote samt Emil Iversen som er tittelforsvarer fra VM 2021.
FAKTA VM 2023
Hvem: Uttatte eliteløpere
Dette er Norges VM-tropp
Dette er Sveriges VM-tropp
Her ser du alle landslagstroppene i VM 2023
Hva: FIS verdensmesterskap i Nordiske grener
– Langrenn
– Hopp
– Kombinert
Hvor: Planica, Slovenia
Når: 21. februar til 5. mars 2023
Verdenscuper og mesterskap i langrenn, langløp og skiskyting på TV: Hvilke kanaler sender hva? Langrenn.com har oversikten.
Program langrenn VM 2023:
22. februar: 5km/10km fristil individuell start, kvalifisering kvinner og menn
23. februar: sprint klassisk, kvinner og menn
24. februar: 30km skiathlon, menn
25. februar: 15km skiathlon, kvinner
26. februar: Teamsprint fristil, kvinner og menn
28. februar: 10km fristil individuell start, kvinner
1. mars: 15km fristil individuell start, menn
2. mars: 4x5km stafett, kvinner
3. mars: 4x10km stafett, menn
4. mars: 30km klassisk fellesstart, kvinner
5. mars: 50km klassisk fellesstart, menn
Se også: VM 2023 Komplett program dag til dag med alle tidspunkter for alle grener og øvelser