Landslagsløpernes VM-trumfkort: Slik tyner de hjemmebanefordelen
Etter at tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng flyttet til Trondheim på forsommeren, bor nå seks av ti løpere på damelandslaget når det gjenstår drøyt halvannet år før VM 2025 arrangeres i Granåsen:De slutter seg til trønderne Anne Kjersti Kalvå, Marte Skaanes, Julie Myhre og Ane Appelkvist Stenseth. I tillegg bor landslagstrener Stig Rune Kveen i Trondheim.
At så mange er samlet samme sted til daglig en konkurransefordel som landslagsløperne utnytter på flere plan.
Når mesterskapet arrangeres i månedsskiftet februar/mars 2025, vil det være få som kjenner VM-løypene så godt som de norske løperne: De som bor et steinkast fra stadion får lagt ned mye trening i anlegget.
Videre får de utvidede muligheter til å trene sammen, utveksle erfaringer og matche seg mot hverandre, også utover landslagets fellestreninger samlingsopplegg nå som så mange av dem bor i Trondheim.
Dette er det norske elitelandslagene 2023/24
Men landslagsløperne har enda ett kort i ermet i oppkjøringa mot mesterskapet i Granåsen.
Saken fortsetter under
Venninnefaktoren
Etter at tvillingene Tiril og Lotta Udnes Weng flyttet som kjent til Trondheim i forkant av inneværende sesong. De er klare på at de flyttet til Trondheim spesifikt for å få trent best mulig inn mot VM som arrangeres i månedsskiftet februar/mars 2025.
Men tvillingsøstrene fra Nes trives også godt med å ha så mange av landslagskollegaene et steinkast unna. Og det er spesielt en av dem som er glad for at tvillingene flyttet til Trondheim: VM-stjernen Anne Kjersti Kalvå, som selv bor like i nærheten av stadion.
De tre landslagsløperne har utviklet et nært vennskap, feiret jul sammen i fjor, og nå trener de sammen nesten daglig.
– Det er veldig artig og hyggelig at Tiril og Lotta våget å flytte til Trondheim. Det sier litt om hvor mye et VM på hjemmebane betyr for dem også. Vi er en veldig bra gjeng her i Trondheim, og Stig Rune er med oss veldig mye. Vi har et optimalt opplegg, som vi må utnytte til det fulle, sier Kalvå.
Les også: Anne Kjersti Kalvå avslører VM-planen
Etter at tvillingene flyttet til Trondheim har de gjort nettopp det: Nå trener trekløveret sammen nesten daglig, og prøver å legge opp øktene sine slik at de kan kjøre flest mulig av dem felles.
De er så mye sammen både på fritiden og på trening, at Kalvå faktisk er spent på om de risikere å bli lei av hverandre eller trene hverandre i senk.
– Vi er veldig gode venner, får trent bra og hjulpet hverandre masse, men så gjelder det å ikke drepe hverandre på trening, sier hun.
Saken fortsetter under
Verdenscupmatching lokalt
I tillegg landslagsløperne er det et sterkt og aktivt skimiljø i Trondheim, med blant annet regionlaget Team Elon Midt-Norge, Team NTNUI-Sweco og andre satsingstilbud, og ikke minst Astrid Øyre Slind.
35-åringen fra Team Aker Dæhlie som går både langløp og allround. Øyre Slind har de siste åra har fokusert på langløpsserien Ski Classics, men gikk seg inn i landslagstroppen til VM i Planica etter en rekke sterke resultater og pallplasser i verdenscupen.
Nå er Øyre Slind klar på at VM 2025 er et viktig mål for henne, selv om hun takket nei til landslaget i forkant av inneværende sesong. Hun fortsetter i Team Aker Dæhlie, som også utvider og forsterker sin satsing på både langløp og allround langrenn.
Les også: Nå er Team Aker Dæhlie større enn landslaget
Men det er også mange internasjonale lag og løpere som legger samlinger til Trondheim prioriterer konkurranser i Granåsen som en del av oppkjøringen mot mesterskapet i 2025.
Blant annet har det franske langrennslandslaget i år valgt å prioritere Toppidrettsveka i Aure og Trondheim i august, framfor Blink-festivalen i Sandnes slik de tradisjonelt har gjort.
Også de svenske skistjernene trives i Trondheim og kommer til å trene ofte i Granåsen fram mot VM. Etter Toppidrettsveka i fjor antydet Maja Dahlqvist at hun kunne vurdere å flytte til Trondheim.
Les mer: Gjør Maja Dahlqvist trønder av seg?