Klæbo bekrefter retur til landslaget
– Jeg er veldig glad for at vi har fått landet denne avtalen her i god tid, både før markedsdagene og før vi setter i gang offisielt første mai, sier Johannes Høsflot Klæbo om avtalen.
– Det er noe jeg ser fram til. Det blir godt å være tilbake.
Avtalen med skiforbundet innebærer at Klæbo skal være en del av landslaget minimum de neste to sesongene. Det betyr ikke bare for VM på hjemmebane i Granåsen neste vinter, men også gjennom OL 2026 i Milano/Cortina.
Ved siden av han i sofaen på hytta på Skeikampen sitter Skiforbundets daglige leder Cathrine Instebø. Hun er svært fornøyd med å ha avtalen med verdens beste skiløper i boks.
– Dette er en veldig god dag. Det å få tilbake Johannes på laget er utrolig viktig og riktig. Du hører hjemme på laget. Vi vil jo ha de beste utøverne på laget, sier om skistjernens retur til langrennslandslaget for kommende sesong.
Hvorfor velger du nå å gå tilbake på landslaget?
– Det handler om flere ting. Men det handler først og fremst om at jeg alltid har ønsket å være på lag. jeg trives med lagkamerater, jeg har kjempegod dialog og god kontakt med alle smørere, støtteapparat som er med rundt. Når man har 250 reisedøgn i året, og 100 til 150 av dem er med landslaget, så sier det seg selv at det er en gjeng jeg trives å være rundt, sier Klæbo, og fortsetter.
– Omstendighetene har gjort at vi står et helt annet sted nå. Det har vært en fin prosess helt siden nyttår. Jeg er glad for at det har vært ryddig og i god tid. Og vi har landet en deal som jeg tror vi alle er godt fornøyd med, som blir bra for meg og bra for Norges Skiforbund.
Se også:
Slik kom Klæbo og Skiforbundet til enighet: – Må gi og ta
Tillit og dialog
Instebø forteller at dialogen begynte så snart hun gikk inn i stillingen 1. januar. Men prosessen skal for alvor da hun og Klæbo satte seg ned under NM på Beitostølen i februar.
– Da fikk vi snakket godt sammen, og bygget en tillit. For min del handlet det om å lytte og forstå hva som skulle til og hva vi kan få til sammen ved å være ett lag. Johannes er en stor profil. Det å snakke om hva vi kan få til sammen inn for mesterskap, men aller mest inn for skisporten og langrennssporten, det er viktig. Det var der det begynte. Så har det ikke vært mye planer, men vi har hatt en god dialog og kommet fram gode løsninger for begge parter. Ganske uformelt, og jeg tror det er nøkkelen, sier Instebø.
Det bekrefter Klæbo.
– Dialog er et nøkkelord i hele prosessen, og hvordan den har vært. At vi skal gå i samme retning og jobbe mot det samme målet. Skal man gjøre det må man klare å snakke sammen. Det føler jeg vi har klart helt fra det første møtet, sier Klæbo.
Lange forhandlinger
Landslagskontrakt var også Klæbos førstevalg i fjor, men da klarte partene som kjent ikke å komme til enighet om en landslagskontrakt.
Da Klæbo valgte å stå utenfor landslaget, var han klar på at det ikke bare handlet om kommersielle forhold, men et verdivalg. Han opplevde ikke at Skiforbundet «behandlet folk på en god måte».
– Jeg har flere kamerater på landslaget som jeg føler er blitt dårlig behandlet i denne uttaksprosessen, sa Klæbo i fjor.
Her kan du lese mer om hva de var uenige om i forkant av sesongen 2023/24.
Les mer:
Klæbo tordner mot Skiforbundet, villig til å ofre verdenscupen: – Utøverne verdsettes ikke
Også i forkant av VM-sesongen 2022/23 var det lange og kompliserte forhandlinger mellom Team Klæbo og Skiforbundet. Den gang klarte partene å lande en kontrakt.
Den innebar blant annet at Klæbo fikk gjennomslag for sine tre viktigste krav: Frihet til å gjennomføre sine private høydeopphold, at hans personlige smører Frode Pedersen fikk fornyet sin kontrakt med det norske smøreteamet, og avklaring av kommersielle forhold.
Etter at Klæbo hadde besluttet å bryte med landslaget i fjor vår, fikk ikke Klæbo-smøreren fornyet sin kontrakt. I etterkant av det kom den omfattende varslersaken.
Nå er 27-åringen altså tilbake på landslaget. Skiforbundet presenterer alle landslagene i langrenn for sesongen 2024/25 på onsdag 24. april.
Saken oppdateres